A NEVEK SZENTHÁROMSÁGA

2017. december 26.  23:38   

Cégnév – védjegy – domain

Egy megfelelő cégnév, védjegy, illetve domain név megválasztás egy vállalkozás életében a siker első záloga. Lássuk tehát, hogy milyen buktatókkal kell számolnotok ennél a kezdeti, de mégis nagyon fontos lépésnél.

A domain nevekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb előírás, hogy annak igénylése, valamint használata nem sértheti más személy, vagy szervezet jogait. Emellett elvárt az is a domain név igénylőjétől, hogy a név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket és a védjegy adatbázist.

kirak2.jpg

A cégalapítás ezeket a fontos kezdeti lépéseit már összefoglaltam egy „A cégalapításról-végre érthetően! " című bejegyzésemben.

De hogy csinálod, illetve, hogy csináltad?

A domain névre vonatkozó rendelkezéseket a Domainregisztrációs Szabályzatban találjuk meg, mely keretei között az igénylő szabadon választhatja meg az általa használni kívánt nevet, természetesen a fenti korlátokra tekintettel.

Amennyiben ezeket a korlátokat nem veszi figyelembe, és egy már bejegyzett domain nevet regisztrál, akkor a névviselési jogában megsértett fél bírósághoz fordulhat és a Polgári Törvénykönyv alapján sérelemdíjat követelhet. A korlátok megsértése akár védjegyjogokat is sérthet, mely esetben az adott védjegy jogosultja pert indíthat védjegybitorlás miatt, hiszen a védjegy kizárólagos jogot biztosít jogosultjának annak használatára. Ez alapján a védjegy tulajdonosa jogosult bárkivel szemben fellépni, aki az engedélye nélkül használja a védjeggyel azonos, vagy azzal összetéveszthető megjelölést, illetve, ha az érintett áruk, vagy szolgáltatások azonossága, hasonlósága megtévesztésre alkalmas, hiszen ez védjegybitorlást valósíthat meg. Ennek megvalósulásához azonban azt is meg kell vizsgálni, hogy a domain név használata olyan áruk vagy szolgáltatások vonatkozásában történt-e, amely szerepel az árujegyzékben, vagy azokhoz hasonló. Ennek oka az, hogy különböző tevékenységi körök esetében nem feltétlenül valósul meg védjegybitorlás.

Lehetőségek a domain regisztrációjával szemben

Akinek jogos érdeke fűződik annak megállapításához, hogy a feltételes használatba adott domain az adott igénylő részére történő delegálása a szabályzatba ütközik, érdeke fűződik a regisztráció megakadályozásához, előtte és utána is felléphet ez ellen. A jog még számos lehetőséget biztosít érdekeinek megvédésére, nem csupán a Domainregisztrációs Szabályzat alapján.

A jogaiban megsértett fél már a regisztráció előtt is felléphet a jogsértővel szemben, a domain neveket ugyanis nyilvánosan hirdetik meg a várólistán és végleges delegálására csak akkor kerülhet sor, ha a kihirdetés kezdő napjától számított nyolc napon belül nem emelnek panaszt ellene.

Ha a panaszos kifogást jelent be és megjelöli annak okát, úgy bármely általa választott domain regisztrátornál jogosult eljárni. Az eljárásban részt vesz még az Internet Szolgáltatók Tanácsa, illetve az Alternatív Vitarendező Fórum. Utóbbi eseti állásfoglalását a delegálást megelőzően kérheti az Internet Szolgáltatók Tanácsa vagy bármely regisztrátor a saját elhatározásából, illetőleg az igénylő vagy a panaszos megbízása alapján. Az Alternatív Vitarendező Fórum eseti állásfoglalásában arról dönt, hogy a kérdéses domain az igénylő számára delegálható-e vagy sem.

Lehetőség a regisztráció utáni fellépésre

A regisztráció utáni fellépésre bírósági úton vagy az Alternatív Vitarendező Fórum útján van lehetőség. Előbbi javarészt védjegybitorlás jogcímén történik. Amennyiben a domain név azonos, vagy megtévesztően hasonló egy olyan névhez, amelynek használatára a kérelmező jogosult, vagy ha a kérelmezett anélkül igényelte, hogy a névhez joga vagy jogos érdeke fűződne, esetleg azt rosszhiszeműen igényelte, vagy használta fel, úgy az Alternatív Vitarendező Fórum elrendeli a domain név visszavonását, vagy a kérelmező javára történő átruházását.

Gondos eljárás szükséges a cégnevek megválasztásánál

Egy domain nevet a jogszabályok és a szabályzat keretei között szabadon lehet megválasztani, ugyanakkor a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárni abban a tekintetben, hogy a név igénylése, használata ne sértse más jogát. Így elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrzésre kerüljön a cégjegyzék, illetve a védjegy lajstrom.

vdjegy.jpg

A védjegy lajstrom ellenőrzése azért kardinális kérdés, mert védjegyoltalom alapján a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára. A védjegy az árujelzők legfontosabb fajtája. A védjegy, mint árujelző, az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére, a fogyasztók tájékozódásának előmozdítására szolgáló jogi oltalom.

A kizárólagos használati jog alapján a védjegyjogosult bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül gazdasági tevékenység körében használ a védjeggyel azonos megjelölést olyan árukkal, illetve szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek azonosak a védjegy árujegyzékében szereplőkkel.

Vagy olyan megjelölést használ, amelyet a fogyasztók a védjeggyel összetéveszthetnek a megjelölés és a védjegy azonossága vagy hasonlósága, valamint az érintett áruk, illetve szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága miatt.
Sértheti a védjegyjogosultat az az eset is, amikor a védjeggyel azonos vagy ahhoz hasonló megjelölést a védjegy árujegyzékében szereplőkkel nem azonos vagy azokhoz nem hasonló árukkal, illetve szolgáltatásokkal kapcsolatban kerül használatra, feltéve, hogy a védjegy belföldön jó hírnevet élvez, és a megjelölés alapos ok nélkül történő használata sértené vagy tisztességtelenül kihasználná a védjegy megkülönböztető képességét vagy jó hírnevét.

Mindezért iparjogvédelmi eljárást kezdeményezhetnek a jogszabályt megszegő ellen, súlyosabb esetben pedig büntetőeljárást.

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot.


Megosztás és cimkék

Címkék:  domain név, védjegy, cégnév, védjegybitorlás, Domainregisztrációs Szabályzat



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés