A cégalapításról-végre érthetően!

2011. július 10.  21:22   

A cégalapítás nem csak egy jól csengő név kitalálásából áll. Bárcsak ennyi lenne! De sajnos a cégalapításnak megvannak a maga sajátosságai, feltételei, amit egymás után, lépésről-lépésre érdemes megoldani. Annak ellenére, hogy ez a blog a már működő cégek problémáit taglalja, a cégalapítás részleteire is kitérek – szokásomhoz híven – kerülve a száraz, nehezen érthető jogi nyelvezetet. Érthető és lényegre törő módon szeretném segíteni a cégalapításod. Tarts velem bejegyzésről bejegyzésre, hogy minél könnyebben vedd az akadályokat!

Jó ötlet-tuti üzlet!?!

A Te fejedből is kipattant az isteni szikra, megfogalmazódott egy világmegváltó ötlet, s azt mondod: ez az, csináljuk!? Céget szeretnél alapítani?

Eljött az Én időm – gondolhatnád, ám lassan a testtel! Sok buktatóba ütközhetsz, sok kérdés felmerülhet már az első lépések megtételekor. Ezekre igyekszem most választ adni, felhívom a figyelmet néhány olyan apró trükkre, amellyel felesleges köröket, azaz pénzt és időt takaríthatsz meg!

Vegyünk egy példát: ha valaki kitalálta például, hogyan állítható meg a kopaszodás, valószínűleg igen jól menő vállalkozást alapozhat ötletére, ha sikerrel veszi az alapítással és a későbbi cégfenntartással kapcsolatos akadályokat. (Mellesleg, ha valaki valóban felfedezte a kopaszság ellenszerét, azonnal szóljon nekem is, törzsvevői közé fogok tartozni!)

Annak csalódást kell okoznom, aki azért olvassa ezt, mert azt gondolja, valamilyen – eddig még soha sehol nem olvasott – tanácsot kap ahhoz, hogy hogyan lehet sikeres, gazdag és boldog egyszerre, viszont azt megígérhetem, hogy praktikus tanácsokkal látom el a kedves érdeklődőket és idetévedt látogatókat(remélem, utóbbiakat is az érdeklődők táborában tudhatom majd hamarosan).

Mikre kell tehát odafigyelned?


Olcsó ügyvéd, fél könyvelő, mert egészre már nem futotta....

Különösen egy induló cégnél fontos minden egyes forint, ám azt tanácsolom , hogy ügyvéden és könyvelőn ne takarékoskodjanak az újdonsült cégvezetők. Ezeken a szolgáltatásokon spórolni olyan, mintha krumplipürét ennél só nélkül. Belehalni nem fogsz ugyan, de garantáltan nem állsz fel elégedetten az asztaltól.

Elengedhetetlen tehát, hogy a témában járatos ügyvédet és egy megfelelő könyvelőt keress, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás. Gyakori, hogy amit egy olcsóbb könyvelő vagy ügyvéd díján megspórolsz, hamarosan elveszíted egy, a szakértelmének hiányából fakadó hiba miatt.
Nem beszélve arról, hogy ezeknek az embereknek az alkalmatlansága több százezres vagy milliós kárt is okozhat cégednek.
Ha spórolni szeretnél, próbálkozz inkább lentebb szorítani az energiaszámlát, ne az ügyvéd díját!

Ne felejtsd el: azért mész el ezekhez a szolgáltatókhoz, mert nem értesz a témához, illetve szükséged van rájuk, így ne szégyellj tájékozatlannak látszani, nyugodtan tedd fel összes kérdésedet a témát illetően!

cegnev1.jpg

„Hogyan nevezzelek”???

Amennyiben eldőlt, hogy céget szeretnél alapítani, az első felvetődő kérdés: No, és mi legyen a neve? Már ezen a ponton is számos jogi vonatkozású buktatóba ütközhetsz, melyek határt szabnak fantáziádnak. Érdemes átgondolni, hogy a lehetséges nevek megfelelnek-e az alábbi kritériumoknak:

Először is: a kitalált név nem lehet megtévesztő, tehát kellően különbözőnek kell lenni a már bejegyzett cégek neveitől és tevékenységükre sem utalhatnak. Például, ha valóban megtaláltad a kopaszság ellenszerét, a céget amely ezt a terméket gyártja és forgalmazza nem célszerű L’OREAL névvel megpróbálni bejegyeztetni, mert nem csak a cégbíróság lesz veled elutasító, hanem további gondjaid is adódhatnak.

Másodszor: A különbözőség a cégnév első részére, az úgynevezett vezérszóra vonatkozik. Tehát, ha kitaláltál egy hangzatos nevet, ami már foglalt, mert egy Kft.-t már ugyanígy hívnak, nem alapíthatsz ezzel a névvel Bt.-t vagy Zrt.-t.

Harmadszor: Ha cégedet mondjuk Kossuthnak vagy Széchenyinek szeretnéd „keresztelni”, a kérdés még ennél is összetettebb, de ha valaki valóban ezt szeretné, erre is van „elvi” lehetőség...

Csináld magad-ügyvéd nélkül!

Természetesen nem kell mindennel az ügyvédhez rohanni. A névbeli különbözőség vizsgálatánál segítségedre lehet a www.e-cegjegyzek.hu vagy www.cegkozlony.hu amelyek ingyenesen használható honlapok. Ezeken a weboldalakon tudsz a már bejegyzett cégnevek között böngészni.

Ha szeretnéd ellenőrizni, létezik-e már olyan elnevezésű cég, mint amilyet Te szeretnél alapítani, a keresőbe nem érdemes beírni az általad kitalált teljes nevet. Előfordulhat, hogy pont ugyanolyan cégnév nem létezik, ám nagyon hasonló igen, így alaptalanul megnyugszol.
Ha például az általunk választott cégnév KOPASZSÁG Kft., csak a kopasz szót írjuk be a keresőbe!

Domain név-óriási lehetőség melyre már más gondolt korábban?


Számolnod kell továbbá azzal is, hogy előbb-utóbb szeretnél majd egy céges honlapot is kialakítani. Ehhez domain nevet kell létrehoznod és kellemetlen, ha a kiválasztott név vagy frappáns kifejezés mindenféle variációja foglalt jelzést mutat, amikor ezután kutatsz az interneten. Gondolj bele milyen rosszul jönne ki, ha megvan a forradalmi termék, az internet adta lehetőségeket mégsem tudod kihasználni a rád utaló domain név foglaltsága miatt.

Védd magad! Védjegy

Még egy lehetséges buktató! Sikeresen túl vagy a névválasztáson, megvan a cégnév, a KOPASZSÁG Kft, lefoglaltad a www.kopaszsag.hu domain nevet, úgy tűnik, minden sínen van. Készül a varázslatos webáruház, beindult a kopaszság ellenszerének gyártása, rengeteg vevőt szereztél, mindenki ismeri a cégnevet, a márkát, dől a pénz...

Egyszer csak jelentkezik egy idegen cég és közli: fejezd be a gyártást, mert ő is ugyanilyen néven gyárt termékeket, csupán annyi a különbség a Tiéd és az övé között, hogy az övé védjegy-oltalom alatt áll. Nem kívánom azt az érzést és azt a hercehurcát, ami ez után következik!

Mit lehet tenni ilyenkor?

A bejegyzett védjegyek vizsgálata illetve védjegykutatás is elengedhetetlen ebben az esetben, ám mennyivel egyszerűbb ha előre gondolsz a védjegy megszerzésére!

Mit tudtál meg tehát ma?

A jó cégnév, kifejező domain név és a védjegyoltalom megszerzése a megfelelő szakemberek kiválasztása mellett elengedhetetlen. Ezeket mindenképpen érdemes végiggondolnia mindenkinek, nem csak a hajnövesztés mágusainak! A cégalapítás gondolatkörét folytatom, azok kedvéért is, akik nem a „haj üzletben” utaznak.

Látogass vissza, nem sokára még több titkot osztok meg Veled, mellyel sikeresen veheted az esetlegesen felmerülő akadályokat!

cegnev2.jpg

Megosztás és cimkék

Címkék:  cégalapítás, cégnév



Hozzászólás a témához

PiZsu (2013. mjus 27. - 17:50)

Nagyon hasznos és nagyon frappáns, és jól értehető még számomra is :P!  
Köszönöm és várom a folytatást!

Dr. Nemes Imre (2011. oktber 03. - 23:11)

Nagyon köszönöm a bíztatást! Igyekszem ezt a "vonalat" is hamarosan folyatatni...

Schrott Péter (2011. oktber 03. - 23:08)

Nagyon hasznos cikk, gratulálok! A folytatást mikorra várhatjuk?:) Üdv Péter
 

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés