Szerelem és Cégek!

2012. április 18.  16:32   

Ma megtudhatod, hogy mikor alapíts céget vállalkozási céljaid eléréséhez és azt is, hogy kapcsolatod egy életre szól-e?

Ennek az írásnak a témája sokkal inkább közgazdasági, mint jogi jellegű. Amikor egy vállalkozás elindítását tervezed, sohasem hagyhatod figyelmen kívül azt, hogy célod eléréséhez melyik a legmegfelelőbb út.

Ahogy egy párkapcsolatban is lehet tudni, hogy melyek azok a „pillérek” amelyekre támaszkodva hosszú távon működni fog és legyőzi a kihívásokat, úgy igaz ez a cégek esetében is. Ha kíváncsi vagy mik a legfontosabb szempontok, amiket egy vállalkozás indításánál illetve a párkapcsolatok esetében figyelembe kell venned, akkor dőlj hátra kényelmesen és én igyekszem kalauzolni Téged az üzlet és a szerelem útvesztőiben.

„Csinálsz” egy céget! De miért?

Amikor kitalálsz egy remek vállalkozási ötletet, akkor az első kérdés, amit tisztáznod kell, hogy az ötlet megvalósításához hogyan fogod a szükséges tőkét előteremteni. Egy gazdasági társaságot a cél megvalósításához szükséges „erőforrások” koncentrációja érdekében hozol létre. Az erőforrás lehet emberi tevékenység vagy tőke.

Ha egy vállalkozás megvalósításához olyan nagyságú tőkére van szükség, ami nem áll a rendelkezésre, akkor ezt két módon szerezhető meg. Vagy pénzt illetve munkaerőt kölcsönöz vagy a működéshez szükséges erőforrásokat egy gazdasági társaság alapításával szerzi meg, ahová az alapítók a munkához szükséges anyagi és személyes tényezőket beviszik. A kettő között az alapvető különbség, hogy a tőkepiacról szerzett anyagi hozzájárulás – a hitel – nem végleges juttatás és nincs is ingyen. Cégalapítás esetében a tagok véglegesen és ellenérték nélkül bocsájtják a társaság rendelkezésére a szükséges anyagi hozzájárulást. Ez utóbbi megoldás a tagok számára jóval nagyobb kockázatot jelent.

Hasonlítsd össze a költségeket

Egy felelősen tervező és gondolkodó vállalkozó mindig a hatékonyabb finanszírozási módszert választja, vagyis azt, amelyiket kisebb költségek árán tud fenntartani. Egyik módszer sem élvez feltétlen elsőbbséget, hiba volna azt gondolni, hogy egy társaság alapításával egyszer és mindenkorra biztosítottak a működéshez szükséges anyagi javak.

Van olyan kapcsolat, ami örökre tart?

Most biztosan felkapod a fejed és azt kérdezed, hogy mit keres ez a téma, a komoly és száraz vállalkozás gazdaságtan és jogi kérdések között. A válaszom csupán annyi, hogy mindkét témánál ugyanaz a probléma megoldása, vagyis meg kell találnod a megfelelő egyensúlyt a vállalkozást illetve a kapcsolatot fenntartó pillérek között.

A kapcsolatot illetően én igenis hiszek benne, hogy vannak életre szóló összetartozások, hogy hogyan arról kicsit később!

Mi mennyi?

Aki a piacról szerzi be a vállalkozáshoz szükséges forrásokat sem gondolhatja azt, hogy ezt ingyen teszi. A már taglalt kamatokon túl számolnia kell azzal, hogy pénzt kell költeni még arra, hogy a piaci döntéskehez szükséges információkat beszerezze. Mivel a piacok is jogi keretek között működnek, ezért arról sem szabad elfeledkezni, hogy a megfelelő biztosítékokat tartalmazó szerződések megkötése is jelentős költségeket emészthet fel. Arra a lehetőségre sem árt felkészülni, hogy ezen a területen az is előfordul, hogy a biztosítékok ellenére a szerződést nem teljesítik. A kieső forrás előteremtése pedig plusz költséget emészt fel.

884071_budget_cuts.jpg

Egy cég esetében ezekkel a kiadásokkal nem kell számolni, de ez a megoldás sem jelenti azt, hogy a tőkét ingyen lehet megszerezni. Mindenekelőtt a társaság alapítása és működtetése is költségekkel jár. Az cég tulajdonosainak nehézséget okozhat, hogy biztosítsák az általuk rendelkezésre bocsátott erőforrások felhasználását. Hiszen itt nem szabad elfelejtenünk, hogy a társaság tulajdonosai csak „mindenki más” után részesedhetnek a cég nyereségéből. Ez pedig gyorsan ellentéteket szülhet a piacról illetve belülről forrásokat biztosítók között. Nagyobb tagságot magukba tömörítő társaságok esetén az is nagyon gyakori probléma, hogy a vezetés nem a tulajdonosok közül kerül ki és ezeknek a köröknek a célja néha nem egyezik. Az ilyen helyzeteknek a szabályozása és kezelése sok energiát és költséget emészt fel.

Mi kell egy jó kapcsolathoz?

Erre a kérdésre valószínűleg mindenki másként válaszol. Az alkalmazkodás, a szerelem, az ápoltság, a jó szex.....és még hosszasan lehetne hallgatni a véleményeket. Egy kapcsolatban megtalálni azt az egyensúlyt, hogy mindenkinek jó legyen nem könnyű, sőt valószínűleg állandó jelleggel lehetetlen. Ha igazán őszinték vagyunk magunkhoz egy amolyan mindenkinek mindig minden jó „tökéletes” kapcsolat egy idő után elég unalmassá válhat.

Itt is marad tehát az egyensúly keresése, de tudja valaki, hogy milyen területeken kell ezt keresni?

Mivel egyetlen kapcsolat sem menetes a nehézségektől arra kell választ találni, hogy mik azok a pozitívumok, amik átlendítik ezeken. Létezik három „alapkő”, amit nem árt észben tartani, amikor azt vizsgálod, hogy összekötöd-e valakivel az életed. Remélem, már kellőképpen kíváncsi vagy mik lehetnek ezek?

Ne feledkezzünk meg a másik témáról sem és nézzük mi a legjobb vállalkozási megoldás?

Céget akkor célszerű alapítani, ha az ennek a létrehozásával illetve működtetésével járó költségek kisebbek, mintha ezt az erőforrást a piacról szereznék be
. A költségek természetesen soha nem állandóak, folyamatos változásban vannak, tehát az is előfordulhat, hogy ma még a cégalapítás a nyerő, holnap pedig a piaci tőke lesz sokkal olcsóbb.

Ami miatt a cégalapítás útján történő erőforrás szerzése mégis működőképesebb, az hogy egy vállalkozás működtetéséhez illetve az általa végzett tevékenységhez egyre nagyobb tőkére van szükség, és ha ezt a piacról kell beszerezni valamennyi kockázatot egyetlen személy visel. Egy társaság esetén pedig a rizikó megoszlik a tagok között.

Ahogy az élet minden területén ebben az esetben is az „arany-középút” jelenti a megfelelő megoldást, amikor részben a társaság tagjai, részben a piac biztosítják az erőforrásokat a vállalkozás tevékenységéhez.

A tőke beszerzésének költségeit egy vállalkozás életében folyamatosan érdemes vizsgálni, hiszen ezekről az állandóan változó körülmények tükrében kell dönteni.

A szerelem három pillére

Hogy a mai téma vitathatatlanul legizgalmasabb részére térjek, ideje végre elmondanom, hogy mi a kapcsolatoknak az a három pillére, amire alapozva hosszú távon – akár örökre – lehet arra számítani, hogy működni fog, tűzön-vízen keresztül.

Félredobva a prüdériát kár lenne tagadni, hogy az egyik legfontosabb alapkő, az intimitás, ami nem csupán a szexualitást jelenti, hanem a megfelelő pillanatban törődést adni és kapni tudni a partnertől. A következő nem kevésbé fontos dolog az intellektuális összhang, más néven a barátság, amikor úgy tudtok együtt időt tölteni, beszélgetni, hogy az mindenkinek élvezet legyen. A harmadik pedig az együttműködés a családban és a világ számára egyaránt. Azért arról sem szabad elfeledkezni, a most leírt, kézzelfogható kapaszkodók ellenére, hogy mindig oda kell figyelni az érzéseinkre és soha nem szabad hazudni önmagunknak! 

Ez alapján mindenki mélyen magába nézhet és eldöntheti, hogy vállalkozása tőkeigényét vagy párkapcsolatát a működőképes ismérvek alapján oldatta-e meg eddig?



Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy Tetszik és Megosztás gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  cégalapítás, erőforrás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés