Nyerni vagy nem nyerni az itt a kérdés!

2018. október 02.  22:36   

A nyereményjátékok szervezésének szabályai

Mese egy átlagos emberről, aki nyerni szeretett volna.....

Hősünk boldogan és elégedetten ballagott hazafelé. Büszke, s kiegyenesedett tartással lépkedett a városfőutcáján, ahol villamosmegállókban az otthonukba igyekvő hangyaszorgalmú hétköznapi ember lehorgasztott fővel gondolta végig a mai napját. Dolgos, szürke emberek, akiknek az életét a mindennapok harcai és az azokban való helytállás erősítette meg az idők során. Sok lelkes fiatalt még nem látni, mivel ők még frissek, betöretlenek, ezért úgy gondolják „többet bírok én ennél”, s erejüket túlórával bizonyítják. A szürke emberek is ilyen szilaj csikók voltak egykor, de mára rájöttek: Felesleges pazarlás volt.

Hősünk boldogan, elégedetten ballag a szürke emberek sorfala között. Mivel a jármű még percek múlva érkezik, beáll a sorba, s várja ő is azt a vágyról elnevezett villamost, amely a boldog otthonba száguld vele.

Hazaérve, otthon feleségének elmondta, hogy szerencse fogja érni, nagy szerencse, ugyan is egy nyereményjátékban vesz részt, és nagyot, sokat nyerhet! Nyerhet akár egy kávéfőzőt, vagy ajándékcsomagot, vagy akár törülközőt is! Igaz, néhány dolgot vásárolnia kellett hozzá Szent István bankjegyben kifejezve, de ez nem számít! Ami számít a nyerés esélye! A nyeremény érzése! A győzelem! A tudat, a felsőbbség érzése, hogy „Igen, én nyertem….én, én én!!!!” Ez nem fogható semmihez sem! Lekörözni, legyőzni másokat, akikről mit sem tudok, akik talán nem is egyenrangú felek velem, vagy akár fordítva….De most, én lettem az első!

Hősünk párja racionális asszonyi gondolkodású lévén korunk média és marketingtudományában a maga szintjén jártas volt, és a női erélyesség mángorlójával mosta meg hősünk fejét, amiért feleslegesen ennyi pénzt adott ki – mivel nem bízott a sikerben.

gambling2.jpg

A meséken túl

Fontos rámutatnunk arra, hogy ez egy egyszerű példa a sokezer közül. Mindennapjaink tele vannak olyan reklámokkal, amelyeknek nem tulajdonítunk már jelentőséget, mert meguntuk, hogy sohasem nyerhetünk. Igaz, mindig azt a halljuk, hogy nyerhetünk, nyerhetünk; ám mikor szomorúan legyintünk megszólal bennünk a reménykedés hangja: Most biztosan nyernénk!

Vizsgáljuk hát meg, mi is történik tulajdonképpen.

Nézzük meg, hogy egy nyereményjáték megszervezésekor milyen szabályokat kell követnünk:

A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény határozza meg, hogy hogyan lehetséges a nyereményjátékok, vagy a sorsolások lebonyolítása. A jogszabály 23.§ (1) bekezdése fejti ki számunkra, hogy aki rendszeresen, saját nevében áruk, szolgáltatások értékesítését végzi, engedély nélkül rendezhet és bonyolíthat le vásárlással vagy szolgáltatás igénybevételével egybekötött ajándéksorsolásos akciót. A vásárlónak a meghatározott értékű, mennyiségű vagy fajtájú áru megvételekor vagy szolgáltatás igénybevételekor kapott sorsjegy nyilvános kihúzása esetén áru vagy szolgáltatás formájában nyereményt kell adni.

A jogszabály alapján nem szükséges engedély azokhoz az ajándéksorsolásokhoz, amelyeket valaki rendszeresen, saját nevében értékesített árukkal végez, s ezt vásárlással is egybe kötheti. Azonban, nem elhanyagolható, hogy ezeknek a sorsolásoknak – amelyekben az ajándékokat sorsolnak ki a nyereményjátékban résztvevőknek – , nyilvánosaknak, illetve közjegyző előtt kell történniük. A nyilvánosság biztosítása érdekében közzétételkor meg kell jelölni a sorsolás helyét és idejét.

Az adóhatóságnak is tudnia kell róla

Fontos előírás az adóhatóság felé való bejelentés. Ezzel válik a sorsolás szabályszerűvé. Külön erre a célra létesített SZF02-es formanyomtatványon van erre a bejelentésre lehetőség. Ezt a sorsolást megelőző 10 nappal szükséges megtenni.
Tehát megtörtént a bejelentés. El is telt a 10 nap, közjegyző jelenlétében sikerült kisorsolni a nyertest, valaki nyert.

Vajon ezzel vége?

Nem.

A nyertes örül, hogy nyert, azonban a szervezőnek még ezt követően is van kötelezettsége. A nyertes nyereménye után – amennyiben az természetes személy – jövedelemadót kell fizetnie, valamint köteles a nyeremények összegét mint „játékadó” bevallani és befizetni a központi költségvetésbe.

Tehát láthatjuk, hogy egy nyereményjáték lebonyolítása és sorsolása nem egy egyszerű dolog. Sok odafigyeléssel, „papírmunkával”, hivatali ügyintézéssel és kifizetésekkel jár. Ezzel az eszközzel, olyan cégek is élhetnek, amelyeknek egyáltalán nincs közük a szerencsejátékhoz. Fel is tehetjük a kérdést: Megéri ez a „szervezőknek”? A választ a tisztelt olvasó tapasztalataira bízzuk.

Happy End?

Hősünk végül tényleg nyert egy kis csekélységet és várta, hogy felesége leboruljon nagysága előtt, hogy ilyen jól tud „lutrizni”. El is határozta hát, hogy egy darabig nem kísérti a szerencsét.

Vajon, aki egyszer fellép a szerencsejáték vágyról elnevezett villamosra, képes leszállni róla?

Ha cégeddel offline módon vagy online felületen nyereményjátékot szeretnél szervezni és bizonytalan vagy a jogi kérdésekben, fordulj a Dr. Nemes Ügyvédi Irodához bizalommal.

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot!


Megosztás és cimkék

Címkék:  szerencsejáték, nyeremény, személyi jövedelemadó



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés