Love Story a "kiberbűnözők" között!

2012. július 24.  22:42   

Hogyan védekezz az adat „halászok és vadászok” ellen?

Talán van, aki még emlékszik Szilvi és Vince Valentin-napi történetére, amelyen keresztül azt mutattam be, hogy milyen felelősség terhel egy WIFI hozzáférést biztosító kávéházat vagy mitől kell tartania annak, aki WIFI segítségével megosztott, internet hozzáférését, nem védi jelszóval az illetéktelenek elől.

Folytatódjon a Love story

Éveknek tűnő hónapok teltek el azóta, hogy a gondviselés felkínált egy lehetőséget Vince és Szilvi számára, amit a Duna parti kávézó teraszán egyetlen mozdulattal elhesintettek, sorsuk tekintete elől. Akkor még nem tudták, hogy az Élet nem vág hozzánk minden nap egyet az ajándékcsomagjai közül. Törvényszerű, hogy a lehetőségeink nem óránként kopogtatnak be az ajtónkon, de az sem kisebb igazság, hogyha egy problémát nem oldunk meg az életünkben, az előbb utóbb újra ránk köszön, egészen addig, amíg magunk nem találunk megoldást rá. Ezek a törvények lelkünk épülését szolgálják és akár hiszünk benne akár nem, életünk egyik fontos pilléreként funkcionálnak.

sors.jpg

Az elszalasztott lehetőség „árnya” egy késő júliusi, forró délutánon köszönt be ismét Vince és Szilvi szívének ablakán. Hőseink egy Körúti-étteremben üldögéltek. Szilvi egy romantikus regény felett ábrándozva hagyta gondolatait, a szerelmes képzelet legszebb álmai között szárnyalni, Vince pedig munkahelyéről ugrott ki egy kávét meginni és elintézni egy-két átutalást a tabletjén, mivel erre az étterem által nyújtott, nyílt WIFI szolgáltatás lehetőséget biztosított.

A nyílt WIFI a bankszámlád réme?

Egy információs társadalomban, a WIFI kapcsolat másik oldalán lévő felhasználókat sem szabad szem elől téveszteni, hiszen Ők is – tehát Te is – jogsértés áldozataivá válhatnak. Ez a bejegyzés, azt mutatja be, hogy egy ingyen WIFI lehetőséget biztosító helyen, hogyan tudsz a kiberbűnözők és adatvadászok ellen védekezni.

Manapság már egyértelmű egy kávéházban, étteremben, stb. az ingyen WIFI lehetősége a vendégek számára. Ezen a kapcsolaton keresztül könnyen ellophatják pénzt érő jelszavaidat, valamint ártalmas programok és trükkösen eltérítő weboldalak leselkedhetnek Rád. Ezek az oldalak is jelszavakra vadásznak vagy ilyen kártevőknek nyitnak lehetőséget.

Hogyan védd meg a pénzedet?

A legfontosabb, hogy ne csatlakozz soha ismeretlen WIFI hotspothoz, mert lehet, hogy csali, úgynevezett „honeyspot”. Mindig kérdezd meg a kávézóban vagy más vendéglátóhelyen a hotspot pontos nevét és mindig titkosítva használd a webes levelezőt és a Facebookot. A Gmail esetén így járj el: Beállítások – Böngészőkapcsolat – Kötelező https használata. A Facebook esetén a megoldás hasonló: Fiókbeállítások – Biztonsági beállítások – Biztonságos böngészés – A Facebook böngészése biztonságos kapcsolaton (https), amikor csak lehetséges.

Nyílt helyen ne használd a számládat

A legegyszerűbb megoldás, ha bankszámládat nem használod nyílt WIFI hálózaton keresztül és a bankkártyád adatait sem írod be ilyen helyen a laptopodba vagy más hasonló eszközbe.
Ha ezt mégsem tudod elkerülni a következőket kell tenned. A Hotspot Shiled alkalmazás letölthető Android vagy íPhone készülékre egyaránt. Lehetőséged van továbbá céges virtuális magánhálózat használatára, de ez utóbbihoz már informatikus segítségére lesz szükséged.

Praktikus tanács az is, hogyha nem használod a netet, érdemes lekapcsolni a WIFI-t minden készüléken, az ártalmak megelőzése érdekében.

Az üzleti titkaid védelme sem elhanyagolható

Titkosítás nélkül ne tárold a gépen üzleti titkaidat, jelszavaidat, esetleg kompromittáló privát tartalmaidat. A tolvajok mellett a hatóságok is „kileshetik” titkaidat, például, amikor a reptéren ellenőrzésre elveszik a gépedet és nem látod, mit tesznek vele. Az Amerikai Egyesült Államokban a hatóságok legálisan lemásolhatják az adataidat. Az oda be- és kiutazóknak nemcsak a laptopját, hanem a mobiltelefonját, kamera memóriakártyáját és a pendrive-ját, a hordozható merevlemezét is átnézhetik. Elvileg a törölt elemek helyreállítását is megkísérelhetik. Ha a beutazó nem működik együtt, arra alapos indokot kell találni, például: ügyvéd, orvos, cégvezető az illető. Ha a jelszó elfelejtésre hivatkozik valaki, az a vizsgálat magtagadásának minősül és a külföldieket ilyen esetben visszafordíthatják. Mivel egy telefonról nehéz eltüntetni a bizalmas információkat érdemes megfontolni egy „úti telefon” használatát. Megoldás lehet egy külön telefon az útra vagy új Android rendszer, titkosítással. Bizalmas adatokat sohasem látott a laptop, pendrive vagy a memóriakártya is hasznos lehet, illetve javaslom a „felhő alapú” adattárolást (www.dropbox.com).

Végre Happy-end a love story-ban?

Vince éppen be akart lépni számlavezető bankjának internetes felületére, amikor orrát megcsapta Szilvi ristretto-jának illata. Hősünk egészen apró gyermekkorától rajongott a kávé illatáért. Kérés nélkül szerette a szülei helyett a bevásárlást intézni, amikor szemes kávét is kellett venni, amit a bolt előterében található gépen ledarálhatott. A mennyei kávé illat mindig teljesen rabul ejtette.

ristretto.jpg

Vince capuccino-t rendelt, ami az egyik kedvence volt. Sohasem gondolta, hogy bármelyik főzött kávé illata a gyermekkora emlékei közé rántja vissza, olyan ellenállhatatlan erővel, aminek ember nem parancsolhat. Ahogy az illat behatolt orrán át az idegeibe, azonnal átvette az irányítást valamennyi érzékszerve felett. Fejét felemelte és Szilvi felé fordította. Hirtelen hatalmába kerítette a „Déja vu” érzése, mintha látta volna már valahol ezt a gyönyörű teremtést.


(Love Story, Paramount Pictures, 1970)

Szilvi álmodozását a pincér szakította meg, aki szervírozta a kávéját. Ahogy ábrándjai szertefoszlottak, úgy érzete, hogy valaki nézi. Ebben a pillanatban Vincére pillantott, aki áhítatos módon őt nézte. Mindketten elmosolyodtak és nem fordították el tekintetüket. Vince összeszedte minden bátorságát és odalépett Szilvia asztalához a bekapcsolt tabletjével a kezében. A lány azonnal észrevette – mivel internettel foglalkozó ügyvéd volt – hogy Vince éppen átutalásra készül az étterem által biztosított nyílt internetes hozzáférésen keresztül. Ebben a pillanatban megfogta a fiú kezét és csak annyit mondott: NE….

Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj, egy Tetszik és egy Megosztás Gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  Facebook, WIFI, Gmail



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés