Kintlévőség kezelés egymillió forint alatt II.

2011. június 08.  00:00   

Hogyan kerülj el egy pürrhoszi győzelmet? Hogyan tudod adósaidat legegyszerűbben tartozásuk megfizetésére bírni?
A bejegyzés első részében a megelőzés lehetőségeit taglalva mutattam be, hogy hogyan kerülheted el a Pürrhosz által elkövetett hibákat, vagyis hogyan juthatsz pénzedhez nagy veszteségek nélkül.
Nézzük meg azt a helyzetet is, amikor nem kerülhető el a küzdelem.

Az adós nem fizet. Mit tegyek?

Hasznos, ha mielőtt a jog csatatereire lépsz, adósodat írásban felszólítod arra, hogy fizessen. A felszólító levélben érdemes megemlíteni a nem fizetés várható következményeit.

Persze ennek is megvan a maga pszichológiája, ebben a körben még nem szabad nyílt kártyákkal játszani. Mire gondolok?

Nem kell az összes bizonyítékot felsorakoztatni a levélben, ami a követelést alátámasztja. Erre ráérsz később, ha szükséged lesz rá. Ne tudjon ellenfeled előre készülni, taktikázni. Nagyon gyakran van alkalmam meggyőződni arról, hogy a „kevesebb néha több” mondás milyen igaz!

Irány a bíróság?


A válasz nem. Az egymillió forintot el nem érő szimpla pénzkövetelések érvényesítésére a fizetési meghagyás az egyetlen lehetőség, ha az adósodnak van belföldi lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye vagy képviselete. Ezek az eljárások 2010. júniusa óta a közjegyzők előtt folynak.

Fizetési meghagyás, amit magunk is intézhetünk?

A fizetési meghagyás űrlapját kitöltheted a Magyar Országos Közjegyző Kamara (röviden:MOKK) honlapján a www.mokk.hu oldalon található nyomtatvány segítségével. Ezt kinyomtatva szabadon választhatsz kis országunk valamennyi közjegyzője közül, hogy kinek küldöd el postán, aki innentől kezdve kezeli az ügyedet.

Amikor ügyvéd kell

A másik lehetőség, amit a jogi személyiségű cégeknek (Kft., Nyrt. Zrt.) illetve ügyvéddel harcolóknak kötelező választani, hogy ügyvédjük elektronikusan terjeszti elő a fizetési meghagyást a MOKK honlapján keresztül. Ezen a módon az ügy véletlenszerűen kerül az ország egyik közjegyzőjéhez, aki kiküldi a fizetési meghagyást az adósodnak.

Biztosítási intézkedés, ha az adós menekül

Mi van akkor, ha a füledbe jut, hogy az adós a jövő héten kívánja aláírni a vagyonáról lemondó dokumentumokat?

Ha féltve érzed követelésed behajthatóságát, kérheted az ügyben eljáró közjegyzőtől, hogy rendeljen el biztosítási intézkedést. Ezt a kérelmet meg kell indokolni.

Ha per, hadd legyen per....


Ha az adósod a 15 napos határidőn belül nem reagál a fizetési meghagyásra vagy azt nem veszi át, követelésed jogerős és végrehajtható lesz. Ez nagyon jó hír, hiszen egyből indíthatod a végrehajtási eljárást.

Ellenben ha azt válaszolja, hogy nem tartozik, tehát ellentmond, akkor a közjegyző az ügyet perré alakítja és irány az illetékes városi bíróság, ahol némi illetékbélyeg „nyálazását” (a követelt összeg 3%-a, de legalább 5000,- Ft) illetve keresetlevél elkészítését és benyújtását követően, behatóan fognak foglalkozni követeléseddel.

Vigyázat! A perben neked kell bizonyítani, hogy adósod az általad követelt összeggel tartozik.

Nagyon fontos,
hogy követelésed egymillió forint alatti, tehát erre külön szabályok vonatkoznak. Ez summázva annyit jelent, hogy egy „rögtönítélő bíróság” előtt mindenfajta késedelem nélkül kell jogaidat gyakorolni. Mivel ezekben az úgynevezett kis perértékű ügyekben korlátozottabb lehetőségek állnak rendelkezésedre, hogy igazadat bizonyítsd érdemes kérni, hogy a bíróság az általános szabályok szerint járjon el az ügyben. Ehhez a másik fél (alperes) hozzájárulása is kell.

A pürrhoszi probléma! Mibe kerül ez neked?

Talán ez a legfontosabb kérdés, hiszen ha nem tudod behajtani a követelt összeget, akkor bizony szépen egy „pürrhoszi győzelem” győztesének járó hátba veregetés lesz a legnagyobb jutalmad.

A fizetési meghagyásos eljárásban a követelt tőke 3%-nak megfelelő összeget, de legalább 5.000,- forintot kell befizetni a MOKK számlájára. Ha biztosítási intézkedést is kérsz, akkor a tőke után további 1%, de legalább 5.000,- forint üti a „MOKK markát”. Ezen felül az érdekeidért harcoló végrehajtó díját és a végrehajtási jog bejegyzésével kapcsolatos költségeket is neked kell fizetni. A bírósági szakasz alapköltségeit pedig már fent említettem.

Ha nem kértél az eljárás közben biztosítási intézkedést, a jogerős határozat alapján kezdeményezheted a végrehajtási eljárást a végrehajtási lap kitöltésével. Ez pontosan ugyanannyiba kerül, mint a biztosítási intézkedés. A költségek felső határairól itt azért nem írok, mert az egymillió forint alatti követelésekről beszélek és így nincs jelentőségük. A végrehajtási lap is megtalálható a www.mokk.hu oldalon.

Ahogy látod, egy alacsonyabb tartozás esetén is mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Persze ezeket is behajtja a végrehajtó, de csak akkor, ha van miből. Ezért érdemes már az elején odafigyelni és biztosítani, hogy követelésedet legyen miből végrehajtani, hiszen itt fokozottan fennáll annak a veszélye, hogy többe kerül a leves, mint a hús......és a kiváló hadvezér sorsára jutsz!

Nincs vége!

Mivel a téma kimeríthetetlen a jellegéből és az adósok számából kifolyólag, természetesen folyt köv.

Megosztás és cimkék

Címkék:  -



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés