A felszámolási eljárás Nevers-vágása!

2012. május 29.  17:24   

Hogyan kell védhetetlen szúrást adni adósodnak, hogy az általad kezdeményezett felszámolási eljárásban ne érjenek meglepetések?

A Nevers-vágás története

Gyermekkorom egyik kedvenc, „kosztümös”, filmje a Púpos (1960) illetve ennek a későbbi változata a Lagardere lovag kalandjai. Hozzá kell tennem, hogy a sztorit Franciaországban legalább ötször filmesítették meg. Az első változatban a főszerepet a legendás Jean Marais játszotta. 

 

A Púpos nem Victor Hugo Quasimodója, hanem Lagardere lovag, aki ismer minden kardforgató trükköt, egyet kivéve, Philippe de Nevers herceg kivédhetetlen döfését a „Nevers-vágást”. A véletlen úgy hozza, hogy némi csetepaté után Nevers az írnokául fogadja Lagardere-t. Amikor a herceget megöleti unokafivére, Gonzaga gróf, hogy a helyébe lépjen, Lagardére-re hárul a feladat: biztonságba kell helyeznie Nevers csecsemő kislányát és egyetlen örökösét a vérre szomjazó martalócok elől. Eltelik közel két évtized és Nevers herceg lánya időközben bájos nővé serdül. Az öreg király meghalt, az új király még kisgyerek, a régens uralja Franciaországot. Gonzaga a csalárdul nyert örökségből óriási vagyonra tesz szert. Új púpost kerít, amikor bizalmas kabalaemberkéjét, a púpos Esope-ot valaki leszúrja. És retteg, mert a Nevers-vágással végeztek vele? A halott újra gyilkol?

Vajon Nevers herceg kísértete gyilkol vagy Lagardere tanulta meg a titkos és halálos Nevers-vágást? Akit a történet befejezése érdekel, annak ajánlom a filmet.

le-bossu-movies-22054764-539-356.jpg

Alapvető változások a felszámolási eljárásban

2012. március 1-től – számos más dologgal együtt – változtak a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi IL. törvénynek, azok a rendelkezései, amely alapján a bíróság megállapítja az adós fizetésképtelenségét.

Ebben a bejegyzésben természetesen nem vállalkozom, arra, hogy valamennyi a témára vonatkozó szabályt ismertessek, de úgy gondolom, hogy egyre mindenképpen érdemes odafigyelni, mert ha egy cég ellen felszámolási eljárást akarsz indítani, ez lehet a Te Nevers-vágásod.

Kezdjük az alapoktól

A bejegyzésemben érintett esetben a bíróság akkor állapítja meg az adós fizetésképtelenségét, ha az adós szerződésen alapuló kötelezettségét nem vitatja vagy elismeri és a tartozását a teljesítési határidő lejártát követő 20 napon belül sem egyenlíteti ki vagy nem vitatja és az ezt követő hitelezői írásbeli fizetési felszólításra sem teljesíti.

A korábbi szabályozás több olyan rendelkezéssel egészült ki, amelyekkel azért érdemes egy felszámolási eljárást kezdeményező hitelezőként tisztában lenned, mert, ha nem figyelsz oda, akkor, szándékod ellenére, nem tudod adósodnak „bevinni” a halálos és védhetetlen Nevers-vágást.

A felszámolások Nevers-vágása

Az új szabályok alapján nagyon fontos, hogy az adósodnak – a felszámolás kezdeményezését megelőzően – küldött fizetési felszólításnak miket kell tartalmaznia. A felszámolás elrendeléséhez – függetlenül a követelésed jogosságától vagy esedékességétől – mindenképpen szükség van egy, az adósodnak küldött írásbeli felszólításra. A felszólító levelet érdemes tértivevénnyel küldeni, hiszen ez a forma sok vitát kizárhat. A felszólításnak feltétlenül tartalmaznia kell a követelés jogcímét, összegét, megfizetésének határidejét. A fizetési felszólításban meg kell határozni azt a végső határidőt, amelynek eredménytelen elteltét követően meg kívánod indítani a felszámolási eljárást vagy egyéb úton kívánod érvényesíteni a követelést.

Ezek a felszámolási eljárás megindításához szükséges Nevers-vágás elengedhetetlen feltételi, amelyeket, ha nem teljesítesz, a harcban nagyon könnyen a padlóra kerülhetsz, függetlenül attól, hogy egyébként jogos a követelésed.

Az érem másik oldala. Ha Te vagy, aki ellen felszámolást indítanak

Ha abban a sajnálatos helyzetben vagy, hogy a Te cégeddel szemben kezdeményeztek felszámolási eljárást, akkor is érdemes az új szabályokat ismerned, mert a hitelezőkkel szemben támasztott követelmények számodra is esélyt jelenthetnek egy Nevers-vágásra. Abban az esetben, ha a hiteleződ nem az új szabályoknak megfelelő felszólítást küldött a részedre, esélyed lehet rá, hogy a felszámolási eljárás megindítását – egy időre legalábbis – el tudod kerülni.

Mit kell vitatni és hogyan?

Ha már az érem másik oldalát vizsgálom, semmiképpen nem mehetek szó nélkül amellett az új szabály mellett sem, ami az adósokra vonatkozik, és azt rögzíti, hogy mikor lehet megállapítani, hogy az adós tényleg vitatja-e a követelést. Ahogy a hitelező írásbeli felszólításának feltételeit már leírtam az adósnak is érdemben kétségbe kell vonnia a fizetési kötelezettség jogcímét, fennállását, esedékességét, mértékét vagy összegét. Tehát, ha a céged ellen kezdeményezett felszámolási eljárást el szeretnéd kerülni, és nem akarsz „csak” a másik fél által elkövetett hibákra hagyatkozni, mindenképpen a fenti új szabályoknak megfelelő módon kell vitatnod a hiteleződ követelését, még az írásbeli felszólítását megelőzően.

Mindenképpen szeretném leszögezni, hogy ezzel a bejegyzéssel a felszámolási eljárásoknak csak egy apró szeletét tekintettem át, így ha céged – akármelyik oldalon – ilyen ügyben érdekelt, mindenképpen javaslom a témában jártas szakember igénybevételét, hogy a Nevers-vágásoddal harcképtelenné tudd tenni az ellenfeledet és ne a Te céged kerüljön vert helyzetbe.

Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj egy Tetszik és Megosztás gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  fizetésképtelenség megállapítása



Hozzászólás a témához

Dr. Nemes Imre (2012. november 27. - 15:11)

Ahhoz, hogy a kérdésre konkrétan válaszolni lehessen, látni kellene a tulajdonossal kötött bérleti szerződést illetve ismerni kellene az Önök között létrejött megállapodást. Az Ön esetleges igényei vonatkozásában, akkor lehet pontosabb választ adni, ha az egyértelmű, hogy mekkora összeget, milyen módon illetve milyen megállapodás alapján költött az ingatlanra.

Balogh Katalin (2012. november 17. - 21:43)

Udvözlöm inkább érdeklődni szeretnék,albérlő vagyok egy hiteles lakásban amit árverezni fognak a tulaj semmit nem fizet az öszes közüzemi az én nevemen van,szeretnék maradni mert sok pénzt öltem már a lakásba mit tehetek kérem segitsen megválaszolni milyen jogaim vannak vagy lehetöségeim.

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés