Váltó-ztass a hozzáállásodon!  Milyen előnyökkel jár a váltó, mint értékpapír használata a keresked

2020. július 21.  23:33   

Valószínűleg, ha a követelésünk biztosítására, érvényesíthetőségének megkönnyítésére gondolunk, nem a váltó jut elsőként eszünkbe, pedig rengeteg lehetőség rejlik az alkalmazásában. Nem véletlen, hogy messze tekint vissza a jogintézmény története, hiszen egy rendkívül sokoldalú, a mai fejlett világ igényeihez is adaptálható eszközről van szó. Legújabb cikkünkben ezeket a lehetőségeket, előnyöket kívánjuk bemutatni.

A váltó, mint értékpapír

A váltó követelést megtestesítő forgatható értékpapír, hitel és fizetőeszköz, amelyben a kiállító elismeri, hogy tartozik a rendelvényesnek és vállalja, hogy tartozását meghatározott időben és módon kiegyenlíti.

Általánosságban elmondható, hogy ha a váltó szó elhangzik, általában legtöbbünknek egy 19.-20. századi dzsentrik által népszerű, mára már elavult intézmény jut eszébe, melyhez sokszor a kosztümös filmekbe, regényekben kétes ügyletek kapcsolódtak. Ki ne emlékezne Mikszáth Kálmán híres regényéből A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényéből készült fergeteges mulatásra, amikor a főhős a „katonai karrierét” vesztette el egy váltó meg nem fizetése miatt.



Ezzel szemben viszont, ha jobban megismerjük látható, hogy a váltó a kereskedelmi élet számos területén a segítségünkre lehet, a következő pontban ezeket tekintjük át.

„A váltó-zás szele” – sokrétű és költséghatékony


1. Mire is használjuk?

-kiváló hiteleszköz, tekintve, hogy kiállítója kötelezettséget vállal egy későbbi időpontban történő fizetésre,

-biztosíték: a váltószigor és a kötelező ereje a hitelezők számára is előnyös, mivel elősegíti a benne foglalt követelés behajtását gyorsan és egyszerűen,

-fizetési eszköz: megoldást kínálhat a vállalatok egymás közötti tartozásának kezelésére, mivel a váltó átruházható, így fizetési eszközként is megállja a helyét,

-befektetés: forgathatósága mobilissá teszi, átruházhatóságából adódóan bárki megvásárolhatja, ily módon befektetésként is hasznosítható.

2. Miért? Pénzt helyettesít és spórol is meg egyben

A váltószigornak köszönhetően a váltó esetében a nemzetközi egyezmények, jogszabályok szigorú formai kritériumokat állítanak fel. Ahhoz, hogy a váltóban foglalt követelés érvényesíthető legyen szükséges a formakényszernek való megfelelés, a váltókellékek megléte. Ennek a szigorúságnak azonban előnye is van, mivel ha megfelel a váltó ezen alakszerűségeknek, megspórolhatjuk egy hitel, vagy biztosítéki szerződés közokiratba foglalását, az abban foglalt követelések, így magánokirati formában is teljességgel érvényesek és érvényesíthetők lesznek. Nagyon fontos megjegyezni, hogy amennyiben kiállításra került a váltó, az alapjogviszony nem lehet vizsgálat tárgya többé, a váltóban foglalt követelést arra tekintet nélkül kell teljesíteni. Aki próbált már jogi útom követelést érvényesíteni az eddig leírtak alapján is egyértelműen látni fogja a váltó által biztosított előnyöket.

3. További előnyök

Az egyszerű és költséghatékony érvényesíthetőségnél még nem állhatunk meg, hiszen számos egyéb előnyt biztosít nekünk ez az elfeledett jogintézmény, ha kissé „leporoljuk”. Az egyik, hogy átruházható az úgynevezett „forgatással”. Ez nem más, minthogy a váltó hátoldalán lévő megjelöléssel lehetséges az átruházás, – illetve azt ki is lehet zárni – egy nyilatkozattal, amiben az átruházó rendelkezik arról, hogy kinek a részére ruházza át, vagy üresen hagyva azt a váltóbirtokosra bízza annak kitöltését. Fontos kiemelni, hogy a váltót forgatással szükséges átruházni, annak érdekében, hogy a váltóbirtokos megőrizhesse a váltó által biztosított helyzetét.

Egyszerű és gyors érvényesíthetőség a bíróság előtt

A fenti sorokat olvasva, mostanra már tudhatjuk miért előnyös a váltó használata, azonban kérdésként merülhet fel bennünk, hogy egy váltóban foglalt követelés – amennyiben a váltó kiállítója önként nem teljesít – érvényesítése során milyen eljárási lehetőségeink vannak. Ha váltó kiállítója nem teljesíti a váltóban foglalt ígéretet, a jogosult bírói úton érvényesítheti vele szemben az igényét. A bizonyításhoz elegendő a váltó bemutatása. További eljárási garanciák is elősegítik az érvényesíthetőséget, mint a soron kívüli eljárás, a váltóper rövid időtartama, valamint a rendkívül rövid teljesítési határidők – ezek mind azt szolgálják, hogy a jogosult igényét a lehető legegyszerűbben, leghatékonyabban érvényesíthesse.

Látható tehát, hogy a váltó manapság is rendkívül hasznos eszköz a kereskedelmi forgalomban, jelentős előnyökre tehetünk szert alkalmazásával. Ha kérdésetek merülne fel a témával kapcsolatban, forduljatok a Dr. Nemes Ügyvédi Iroda szakértői csapatához.

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj lájk vagy megosztás gombot!



Megosztás és cimkék

Címkék:  váltó, értékpapír, biztosíték



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés