"Szex és Cégek"? II. rész

2012. július 12.  22:55   

Párkapcsolatok és cégek. Gondolatok a VÉGE főcím előtt!

A bejegyzés első részében áttekintettem, hogy mik a szakítás legfontosabb szabályai és azt is megtudhattad, hogy milyen problémákat okozhat, ha valaki cége adósságától úgy akar megszabadulni, hogy vagyoni betétjét értékesíti egy hajléktalan vagy egy külföldi részére. Ezen kívül még vannak bőven rossz megoldások! Melyek ezek?

Rossz megoldás lustáknak

Ezt a befejezési módot azok választják, akik egy gyufaszálat sem hajlandóak keresztbe tenni egy a cégüket fenyegető helyzet megoldása érdekében. Ha egy vállalkozás elmulasztja a mérleg és az eredmény-kimutatás leadását, az adóhatóság először az adószámát függeszti fel, majd kezdeményezi a bíróságnál az úgynevezett kényszertörlési eljárást. Ettől az időponttól a céget a végelszámoló vezeti és az ügyvezető valamint a tulajdonosok nem használhatják a vállalkozás eszközeit, nem férhetnek hozzá a számlához és nem köthetnek szerződést valamint semmit nem tehetnek a folyamat visszafordítása érdekében.

Sokan a végelszámolás helyett választják a kényszertörlési eljárás procedúráját, abból kiindulva, hogy szeretnék a végelszámoláskor szokásos adóhatósági ellenőrzést elkerülni. Ezt két szempontból sem tudom ajánlani. Az egyik ok, hogy ilyen esetben a számviteli szabályok megsértése miatt akár egymillió forintra is büntethető a cég, a másik pedig, hogy ilyenkor a többségi befolyással rendelkező tag illetve cégvezető korlátlanul felel a saját vagyonával a cég tartozásaiért, hasonlóan a felszámolások esetén meglévő ilyen előírásokhoz.

Ha nincs jobb, jöhet a Felszámolás

Vannak esetek, amikor a cég megszűnését nem Te, hanem a hitelezőid kezdeményezik. Természetesen a felszámolás elkerülésének illetve elodázásának is megvannak a technikái. Ha a bíróság megállapítja céged fizetésképtelenségét és elrendeli a felszámolást, megszűnnek a társasággal kapcsolatos jogaid, bármilyen jognyilatkozatot csak a felszámoló tehet. A felszámoló behajtja a cég kintlévőségeit, felértékeli illetve értékesíti vagyonát valamint a törvényben előírt sorrendben kielégíti a hitelezők követeléseit.

A Jó megoldás a bajban

Fény az alagút végén Végelszámolás

Ha a céged képes valamennyi tartozását rendezni, akkor választhatja a végelszámolási eljárást a megszűnés módjaként. Ez természetesen sok munkával jár elsősorban a könyvelőd és az ügyvéded számára, azonban vállalkozásod úgy tud eltűnni, hogy sem számodra sem partnereid számára nem okoz fejfájást.

Ahogy egy párkapcsolat lezárásánál is nehezebbnek tűnik először a nyílt, egyenes megoldás, úgy a cégek esetében is sokan tartanak a végelszámolástól, hiszen itt nyílt kártyákkal játszva, az adóhatósági ellenőrzést is vállalva, kell a befejezést végigvinni. Egyértelmű előny azonban, hogy tiszta lelkiismerettel és nyugodtan alhatsz, ami manapság nem elhanyagolható szempont.

Ha már szakítottál, tanácsok a túléléshez!

Lezártad a kapcsolatodat, szakítottál! Valóban túl vagy a nehezén? Egyáltalán nem biztos, így nem árt néhány jó tanács az időszámításotok utáni időre sem, annak érdekében, hogy a magányt is túléld.

Az első és egyik legfontosabb szabály erre az időszakra, hogy ne keresd az „Ex”-el a kapcsolatot, semmiképpen ne legyetek „barátok”, mert így nagyon nehezen tudod majd végleg lezárni a kapcsolatot.

Pakolj el minden emléket, ami rá emlékeztet. Egyesek azon az állásponton vannak, hogy ilyenkor ki kell dobni minden apróságot. Én nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás, hiszen nem kell megtagadni a múltat és azt, ami szép vagy éppen nem olyan szép volt benne, hiszen meglátod, hogy kis idő elteltével ezek a tapasztalatok, emlékek, mind a Részed lesznek és javadra vállnak.

Ne kínozd magad azzal, hogy fényképeket, videókat vagy egyéb közös emlékeket nézegetsz. Ha eljutsz idáig egyáltalán, akkor ezek a szép emlékeket juttatják majd az eszedbe, amik elbizonytalaníthatnak, és ez nem jelent jót, hiszen a „felmelegített töltött káposzta” felé indítanak, amiről még szólni fogok.

Az sem bombabiztos taktika a túléléshez, ha egy lesötétített szobában szomorkodsz és szép lassan depresszióba esel. Természetesen a „kutyaharapást szőrével” taktikát vagyis a féktelen új kapcsolatok hajszolását sem javasolhatom. Ez utóbbi lehet, hogy átmenetileg elviselhetőbbé teszi a fájdalmat, de a lelked üres marad. Meg kell gyászolnod életednek ezt a darabját, ez nem könnyű feladat, éppen ezért nem szerencsés az sem, ha ezt az időszakot mesterségesen meg akarod nehezíteni vagy könnyíteni a magad számára.


(Sex and the City, HBO)

Ne hívogasd telefonon és ne próbáljátok meg újra. Az egyik legrosszabb dolog, ha a döntés után a másikat hívogatod, mindegy, hogy Te szakítottál vagy Veled szakítottak. Ha Te szakítottál, akkor vállald a döntésedet és ne engedj a lelkiismeret furdalásnak, ami gyötör és ne próbálj könnyíteni ezen az érzésen, azzal, hogy a másikat hívogatod, hiszen ezzel csak magadon segítesz, az ő szívében viszont tovább forgatod a tört, amire semmi szükség nincs. Ha Veled szakítottak, akkor pedig igyekezz a másik fél döntését tiszteletben tartani. Nem lesz könnyű, de ha kibírod anélkül, hogy folyamatosan próbálkoznál megváltoztatni a megváltoztathatatlant, az sok erőt fog az önbecsülésednek adni, ami komoly pofont kapott, és így gyorsabban tudsz majd talpra állni, mint ahogy gondoltad volna.

Persze most mondhatod, hogy akkor mi az amit egyáltalán jó, ha teszel egy ilyen helyzetben?

Semmiképpen ne zárkózz be, keresd a barátaid és más emberek társaságát. Beszélgess velük nyugodtan gondjaidról és sírd ki a bánatod a vállukon. Ez természetes folyamat, amit a kellő érzelmi intelligenciával megáldott emberek meg fognak érteni és tőlük nagyon sok segítséget várhatsz. Ha következetesen jársz ezen az úton, egy napon azon fogod kapni magad, hogy egyáltalán nem jutott eszedbe a lezárt kapcsolatod illetve volt párod.

Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj egy Tetszik és egy Megosztás Gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  végelszámolás, felszámolás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés