"Szex és Cégek"? I. rész

2012. július 01.  22:15   

Párkapcsolatok és cégek. Gondolatok a VÉGE főcím előtt!



Ebben a bejegyzésből, miközben kivesézem a szakítás és az utána való teendők legfontosabb szabályit, nem utolsó sorban azt is megtudhatod, hogy egy cég lezárásának melyek a legfontosabb szabályai. Egy olyan világban ahol egymás illetve életünk különböző részeinek lapátra tétele egyre gyakoribb jelenség nem árt, ha ezzel a témával részletesebben foglalkozunk.

Életed legfontosabb szelete a magánéleted és az, hogy milyen módon tudod kezelni emberi kapcsolataidat és ehhez az is hozzá tartozik, hogyan tudod őket lezárni. Persze egy cégvezető életében az sem kisebb feladat, az hogyan tudja befejezni a vállalkozási tevékenységét, hogyan tudja megszüntetni a cégét.

Egy kapcsolat befejezése, akárhogy is nézzük hosszabb folyamat még akkor is, ha az egyik fél gyorsan kimondja az ítéletet. Az elválás után is összeköt rengeteg élmény és emlék, amelyektől csak nagyon hosszú idő elteltével lehet megszabadulni.

Hogyan mondjuk ki a végső szót?

A legnehezebb feladat felkészíteni magadat a szakítás kegyetlen feladatára. El kell fogadnod, hogy szakítani, még ha kíméletesen szeretnéd is rendezni, nem kellemes, de nem szabad szem elől tévesztened, hogy akármennyire is Te vagy a gonosz, a saját életed a saját boldogságod érdekében cselekszel.

szakitas1.jpg

A nagy beszélgetés előtt tisztítsd meg a fejedet a kétségektől és koncentrálj a lényegre. Sokan megpróbálnak indokokat gyártani, de ez lehetetlen. Ahogy azt sem tudjuk megmagyarázni, hogy valakit miért szeretsz, azt sem lehet, hogy miért nem szereted már. A magyarázatok miatt így jobb, ha nem fáj a fejed. Az őszinteséged még nem tesz rossz és gonosz emberré, a szerelem észrevétlenül érkezik és néha észrevétlenül múlik el, így hiába keresed az okokat.

Ha rászántad magad a végső beszélgetésre légy gyengéd, de határozott. A saját önértékelésed miatt is fontos, hogy amit elhatároztál, az mindkettőtök érdekében véghezvidd. Nem lesz könnyű az elengedés, hiszen az életben sem minden fekete és fehér. Biztos, hogy számtalanszor érzel majd megbánást és fogva tartanak az emlékek, így hiába Te döntöttél mégsem vagy könnyű helyzetben. Nem szabad elfelejtened, hogy ahhoz, hogy egy még jobb még boldogabb jövő felé vehesd az irányt a legjobb döntést hoztad meg.

Carrie Bradshow öt fontos szakítási szabálya?

Azt javaslom, hogy ne merüljünk most nagyon bele a melankóliába, lépjünk eggyel tovább és egy kicsit evezzünk vidámabb vizekre. Nézzük meg mit tanácsolna a Szex és New York írónője, Carrie Bradshaw, a New York Times hasábjain a szakítást elszenvedőknek. A nagyvárosi lányok öt legfontosabb szabálya, arra az esetre, hogyan éljenek túl egy szakítást:

Első szakítási szabály: Tüntess el minden olyan képet, ahol ő szexinek látszik, te meg boldognak!

Második szakítási szabály: Hazudj!

Harmadik szakítási szabály: Amíg érzelmileg nem stabilizálódsz, kerüld az áruházakat!

Negyedik szakítási szabály: Még egy pillanatra se szűnj meg rágondolni, mert az lesz az a pillanat, amikor megjelenik!

A legfontosabb, utolsó szabály: Mindegy, hogy ki törte össze a szívedet és mennyi időbe telik, míg elmúlik a fájdalom, a barátaid nélkül sose juthatsz túl rajta.


(Szex and the City, HBO)

Ha céged ajtaja bezáródik

Tapasztalatból mondom, hogy abban az esetben ha egy céget megérint a vég szele a legtöbben nem a számukra legjobb megoldáson törik a fejüket még akkor sem, ha ők ezt egészen másként gondolják. Természetes, ahogy a párkapcsolatoknál, úgy a cégeddel kapcsolatban sem könnyű beismerni, hogy eljött a vég, nincs tovább és meg kell válnotok egymástól.

Ha nem vagy őszinte magadhoz

A legrosszabb döntés – akárcsak a szerelemben – ha be akarsz csapni másokat és ezáltal magadat. Sokan hiszik magukat okosabbnak, mindenkinél. A klasszikus „könnyebb a hazug embert utolérni, mint a sánta kutyát” mondás itt jobban érvényesül, mint bárhol.

Lássuk a rossz megoldásokat

„Céget veszek, akár tartozással”

Sajnos nem kell nagyon sokáig keresned, hogy egy ilyen hirdetésre bukkanj. Ne érts félre, hiszen céget eladni nem tilos és annak is van esélye – bár minimális –, hogy a „céget veszek, akár tartozással” címmel hirdető vevődet valóban a céged további működtetése illetve valódi válság menedzselési szándék vezeti. Ahogy a párkapcsolatok esetében itt sem árt őszintének lenned magaddal, hiszen ki az a bolond, aki egy olyan céget megvásárol, amelynek tartozása van.

Hogyan lehet a „cégeladásból” gond?

Az nem bűncselekmény, ha egy cég nem tudja befizetni az adóját, az viszont igen, ha egy ilyen gazdasági társaságot értékesítenek egy hajléktalan vagy egy külföldi részére. A büntetőjogi következményeken túl, nem árt ha tudod, hogy egy új szabály alapján az adóhatóság minden cégeladásról értesül és abban az esetben, ha a vállalkozásnak 15 millió forintot meghaladó adótartozása van, megakadályozhatja az ügyletet. Szintén új eszköz a NAV kezében, hogy abban az esetben, ha a cégvezető személye vagy a többségi tulajdonosa megváltozik kiküldhetnek egy úgynevezett kockázatelemzést követő kérdőívet (KOCKERD), amely alapján akár fokozott adóhatósági felügyeletet is elrendelhetnek.

A KOCKERD egy olyan kérdőív, amelynek az a célja, hogy ellenőrizze az adózó által tervezett tevékenységhez szükséges személyi, pénzügy, tárgyi feltételek fennállást.

Itt az első rész vége. A következő részből megtudhatod, hogy cégedtől milyen további rossz és jó megoldásokkal tudsz megválni és néhány jó tanácsot is adok a szakítás utáni túléléshez.

Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj egy Tetszik és egy Megosztás Gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  kényszertölési eljárás, végelszámolás, kockázatelemzést követő kérdőív



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés