SOCIAL MIKULÁS!?

2018. december 05.  00:29   

Ebben a bejegyzésben sajnos nem tudunk választ adni arra a kérdésre, hogy valóban létezik-e a Mikulás – mi bizton reméljük, hogy igen – , de arra igyekszünk megoldást adni, hogy hogyan kell, adatvédelmi szempontból, egy jó Mikulás ünnepséget megszervezni.

Mikulás várás….

December elején a gyerekek már izgatottan várják, hogy a Mikulás milyen ajándékot hoz nekik. A szülőknek legtöbbször ez az időszak fokozott előkészületet és szervezést igényel, hogy csemetéjük ne is sejtse, honnan kerül a cipőjébe az ajándék.

Vagy mégsem és valóban létezik a Mikulás?

Reméljük, hogy bőven akadnak még olyanok, akik hisznek a Mikulás létezésében?!

santa_2.jpg

A „Céges Mikulás”!

Ma már sok munkáltató törekszik arra, hogy munkavállalói számára közösségi élményeket nyújtson, így számos helyen lehet találkozni, a munkáltató által a munkavállalók gyermekei számára szervezett Mikulás ünnepséggel.

Az ilyen események rendszerint a következő forgatókönyv szerint zajlanak:

A cég egy közösségi helyiségében, vagy külső helyszínen összegyűlnek a dolgozók családjukkal együtt. Az asztalokon mindenféle finomság, karácsonyi sütemények, a helyet pedig a gyerekek izgatott zsivaja lengi be.

Természetesen a fő attrakció a Mikulás, akit rendszerint egy vállalkozó szellemű kolléga, vagy ismerős alakít. Persze ne zárjuk ki, hogy sok helyen a valódi Mikulás teszi tiszteletét. 😊 A Mikulástól kapott ajándékokat a gyerekek csillogó szemmel bontogatják, persze az okostelefonok kamerái és a fényképezőgépek kereszttüzében.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez, hogy kapcsolódik az adatvédelemhez?

Az ilyen események a szervező cégnek, illetve a résztvevő kollégáknak is, mint szülőknek fontosak, éppen ezért egy ilyen alkalommal rengeteg fényképfelvétel készül a gyerekekről. A fényképezés önmagában semmilyen gondot nem okoz, sőt természetes, hogy mindenki igyekszik ezeket a boldog pillanatokat megörökíteni. Odafigyelést az igényel, ha a munkáltató, az ünnepségen fényképeket kíván készíteni és azokat fel akarja tölteni, saját honlapjára vagy a cég valamelyik közösségi média felületére. Egy ilyen elképzelés, már számtalan adatvédelmi kérdést vet fel, amelyre érdemes figyelni.

A hatályos adatvédelmi szabályok alapján, ha nyilvános eseményen fénykép készül valakiről, amely nem minősül tömegfelvételnek, és az érintett egyénileg van rajta ábrázolva, akkor a hozzájárulása szükséges a felvétel készítéséhez és felhasználásához is. Mivel egy Mikulás ünnepségen készített fényképeken elősorban gyerekek szerepelnek, ezek elkészítéséhez és felhasználásához a szülők adhatnak hozzájárulást.

Egy nagy létszámú Mikulás ünnepségen azonban csak aránytalanul nagy adminisztrációs teherrel lehet – dokumentáltan – megoldani, hogy minden szülő előzetesen megadja a hozzájárulást a fotók készítéséhez és felhasználásához. Ez annál is inkább körülményes, mivel a GDPR , és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalása alapján a hozzájárulásnak önkéntesnek, konkrétnak, megfelelő tájékoztatáson alapulónak és egyértelműen kinyilvánítottnak kell lennie.

babbo_natale_fotografia.jpg

Nézzük meg, milyen alternatív megoldások léteznek

A hazai bírói gyakorlat szerint, ha valaki nyilvános rendezvényen vesz részt, és előzetes tájékoztatás alapján tisztában van vele, hogy ott fotó készülhet róla, akkor a rendezvényre történő belépéssel a fénykép készítéséhez hozzájárul. Elterjedőben van hazánkban is az a gyakorlat, hogy az esemény meghívójában szerepel, hogy külön zóna (no photo zone) van fenntartva azok számára, akik nem szeretnék, ha róluk fénykép készülne az esemény alatt. Azonban a fényképmentes zóna a meghívóban vagy a bejáratnál lehet csak megjelölve, nem lehet a zónára kitenni ilyen jellegű piktogramot vagy feliratot. A ,,fényképmentes zóna”, egy céges Mikulás ünnepségen, meglehetősen idegenül hatna, és megbontaná a jó hangulatú esemény egységét.

Mi a megoldás?

Mindezek alapján mit tehet egy Mikulás ünnepséget szervező munkáltató, hogy ne sérüljön senkinek a személyes adatok védelméhez fűződő joga, és ne fordulhasson elő jogosulatlan adatkezelés?

Azt javasoljuk a munkáltatóknak, hogy még az ünnepség előtt tájékoztassák a munkavállalókat arról, ha fotókat szeretnénk készíteni és arról, hogy azokat milyen célra szeretnék felhasználni, illetve milyen platformon szeretnék megjeleníteni. Ha valamelyik szülő előre jelzi, hogy nem szeretné, ha a gyermekéről vagy a róla készült kép felhasználásra kerüljön, akkor azt mindenképpen vegyék figyelembe. Valamint amennyiben lehetséges, törekedjenek a fotózás során tömegfelvételnek minősülő képek készítésére, a gyerekek csoportban történő ábrázolására.

A bejegyzésünkben foglaltak figyelembe vételével, reméljük sikerül egy jó hangulatú Mikulás ünnepséget rendezni a gyerekeknek, amely ráadásul egyik félnek sem jár adatvédelmi szempontból érdeksérelemmel.

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot!




Megosztás és cimkék

Címkék:  adatvédelem, GDPR



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés