Oltatni vagy nem oltatni?  A koronavírus elleni védőoltások szerepe a munkaviszonyban

2021. július 01.  16:23   



Az elmúlt időszakban a koronavírus által okozott átláthatatlan helyzet nagy hatással volt a gazdasági viszonyok, különösen az egyes munkaviszonyok terén is. Szinte fellélegezhettünk a különböző védőoltások megjelenésével, amelyekkel kapcsolatban több – egymással akár szöges ellentétben lévő – vélemény alakult ki a társadalom különböző csoportjai, tagjai körében. E véleménycsere nem okoz különösebb gondot egy családi, baráti beszélgetés során vagy épp a közösségi oldalakon történő megnyilvánulások esetén, azonban mi a helyzet akkor, ha a különböző álláspontok egy, az életünket súlyosan befolyásoló jogviszonyban, a munkaviszonyban ütköznek?

Bejegyzésünkben áttekintjük a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos jogosultságok, kötelezettségek buktatóit mind a munkáltatók, mind a munkavállalók szemszögéből.

Megszüntethető-e a jogviszony akkor, ha az érintett munkavállaló nem oltatja be magát?

Talán a kérdés viszonylag egyszerűnek tűnik, a válaszadás során több tényező is befolyásolhatja a döntést. Ha áttekintjük a Munka törvénykönyvének (továbbiakban: Mt.) vonatkozó szabályhelyeit, láthatjuk, hogy a munkáltatót terhelő egyik lényeges kötelezettség a biztonságos foglalkoztatás feltételeinek biztosítása.

kp1.jpg

Ezzel összefüggésben nem elegendő az épp hatályos járványügyi előírások betartása és betartatása, azon túl is kell tekintenie: szem előtt kell tartania, hogy az egyes munkavállalók ne veszélyeztessék sem egymás, sem a potenciális ügyfelek egészségügyi állapotát. Erre tekintettel – a jelen járványhelyzet alakította határok mintegy feszegetéseként – egy amerikai légitársaság érdekes szabályrendszert alakított ki: a jövőben csak olyan munkavállalókat hajlandóak alkalmazni, akik megkapták a védőoltást, de a jelenleg is foglalkoztatottak tekintetében nem teszik kötelezővé annak beadatását.

Hazai vonatkozásban megjegyezzük, hogy mindaddig, míg jogszabályi keretek között nem szabályozzák a védőoltás kötelezőként történő beadatását, addig erre hivatkozással nem létesíthető és meg sem szüntethető az adott munkaviszony.

A felmondással kapcsolatban mintegy kiskaput jelenthet a munkáltató számára az egyes munkakörökben teljesítendő feladatok teljesítése során eljáró munkavállaló kérdése. Tegyük fel, hogy az érintett foglalkoztatott munkavégzése szorosan összefügg a külföldi partnerekkel való kapcsolattartással, amely teljesítéséhez szükséges az adott országba történő utazás. Utóbbi azonban a beoltottság feltételéhez kötötten valósítható meg, ez esetben tehát egy oltással nem rendelkező munkavállaló nem képes eleget tenni a munkaviszonyából származó kötelezettségének, így munkaviszonya – megfelelő indokolási feltételek megtartása mellett – felmondható a munkáltató részéről.

Meddig terjedhet a munkáltató jogköre az oltási hajlandóság fokozása esetén?

Ahogyan említettük, az oltás beadatására egyik munkavállaló sem kötelezhető, azonban bizonyos „ösztönzőkkel” elérhető a minél nagyobb fokú átoltottság a munkahelyen. Ilyen lehet a plusz szabadnap vagy esetleg valamilyen pénzbeli többletjuttatás. Ezzel összefüggésben azonban fontos megemlíteni, hogy ami az egyik oldalon előny, az a másikon hátrány, így a be nem oltott munkavállalók okkal sérelmezhetik az őket ért megkülönböztetést.

kp2.jpg

Az egyes „ösztönzők” alkalmazása során is figyelemmel kell lennie a munkáltatónak az egyenlő bánásmód követelményének megtartására, így mindaddig, míg bizonyítani tudja, hogy az eltérő mértékű jogosultságok hátterében ésszerű, objektív ok, illetve az oltatlan munkavállalók érdekeinek, életének, egészségének védelme áll, nem beszélhetünk az említett elv sérelméről. Megoldást jelenthetnek az azonos mértékű juttatások biztosítása mind az önkéntesen oltakozó, mind az ösztönzők hatására beadott oltásokkal rendelkező munkavállalók számára.

Nem megfelelő munkakörnyezet – mit tehet a munkavállaló?

Korábban már említettük, hogy a munkáltató kötelezettsége a biztonságos, egészséges munkakörnyezet biztosítása minden munkavállalója számára. Ezáltal okkal merül fel a kérdés: mit tehetünk munkavállalóként abban az esetben, ha nem megfelelőek számunkra a munkavégzés feltételei?

E tekintetben az Mt. 54.§-a jelenthet megoldást, amely alapján a munkavállaló megtagadhatja a munkáltatói utasítást, ha az a saját életét, testi épségét vagy egészségi állapotát veszélyezteti, azonban számolnia kell azzal, hogy ebben az esetben könnyen munkaügyi per lehet a végkifejlet, ahol már bíróság előtt kell bizonyítania, hogy a munkáltató nem tett meg mindent a biztonságos munkakörnyezet fenntartásáért.

Összességében arra a következtetésre juthatunk, hogy megfelelően lavírozva a törvényi keretek adta lehetőségek között, kerülve a diszkriminatív, illetve egyéb jogsértő helyzeteket egyensúly teremthető egy munkahelyi kollektíva tagjai között. Ehhez azonban elengedhetetlen a jogszabályi környezet pontos, átfogó ismerete, illetve az e téren jártas szakemberek javaslatainak, véleményének, segítségének kérése, akár mindkét részes fél részéről.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témában, fordulj bizalommal a Dr. Nemes Ügyvédi Irodához!

Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj egy Lájk vagy Megosztás Gombot!


Megosztás és cimkék

Címkék:  COVID 19, járvány, oltás, munkáltató, munkavállaló



Hozzászólás a témához

GRjsZLMDhYomwp (2021. augusztus 25. - 18:11)

HBxYFdVL

UCNqwkFsXvE (2021. augusztus 17. - 12:41)

FwWkAKehcGOls

DnrpoLfXxq (2021. augusztus 17. - 12:41)

cqyeDnNgtJ

TCouvmgs (2021. jlius 27. - 14:15)

efyEzIWcPAKM

JYtfBbeRL (2021. jlius 27. - 14:15)

EQghwiXDK

nGUrSgCbRmplKje (2021. jlius 21. - 13:15)

LcUPozqkt

WfyQrIPiAuC (2021. jlius 21. - 13:15)

EMuYKzhfwRqt

DfzCOFVx (2021. jlius 04. - 04:40)

ReGfxzQUholEirVO

rTDSIanyJjUq (2021. jlius 04. - 04:39)

UbdDXuiIHqx

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés