Nem lehet ki szállni?  Az elengedés öröme!

2016. november 14.  22:48   

Menedzsment kivásárlás

Szülőnek lenni komoly kihívás. Először azt tanulgatjuk, hogy lemondva saját vágyainkról, álmainkról a nap huszonnégy órájában rendelkezésére álljunk a ránk bízott parányi életnek – aztán hogy egyre bátrabban a saját útjára engedjük őt. Mindeközben persze bölcsen szeressük, támogassuk és segítsük.

Nem lehetetlen feladat ez?

Az elengedés az elválás életünk legnehezebb feladata.

Nem csak gyermekünket, hanem az általunk felépített sikeres vállalkozást vagy céget is nehéz útjára engednünk, ha ennek eljött az ideje. Mit tehet a cégvezető szülő abban az esetben, ha az általa felépített remekművet (céget), amihez érzelmi kötődése is van, nem tudja rábízni a gyermekére.

Egy ilyen helyzetben nem lehet kiszállni?



Manapság már nagyon sok családi vállalkozás van, találunk közöttük olyat, amelyek eleve annak indultak és akad olyan is, amikor a születendő gyermekre akarják a cégtulajdonosok ráhagynia vállalkozást.

Sokszor találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a vállalatnak a tulajdonosa nem minősül a vállalat ügyvezetőjének, akár azért mert a tulajdonosnak esetleg nincs elég ideje ezt a pozíciót is betölteni, de az is előfordulhat, hogy a technikai újításoknak köszönhetően olyan speciális tudást igényel meg ez a poszt, hogy muszáj, hogy kialakítson egy ennek megfelelő vezetői gárdát.

Mi történik akkor ha a tulajdonos valamilyen oknál fogva ki akar szállni a cégéből?! Nincs erre lehetőség?

Két esetet vizsgáljunk meg:

1. van hozzátartozó, de ő nem akarja tovább vinni a céget, vagy
2. egyáltalán nincsen hozzátartozó, aki folytatni tudná a vállalkozást

1. Hozzátartozói kapocs

Az esetek többségében azt láthatjuk, hogy a szülő, aki az egész életén át a vállalkozásán dolgozott, már gyermeke kicsi korától kezdődően tudja, hogy majd ha felnő ő lesz aki, tovább fogja vinni azt. Amikor eljön az elválás, illetve átadás ideje, akkor jönnek elő a szemléletbeli különbségek, méghozzá, hogy őt teljesen más érdekli, vagyis nem szeretne a szülő cégével foglalkozni.

Nagyon jól illik ide Szabó Magda mondata: „Én azt hiszem, gyereket csak úgy lehet felnevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi”.

Vagyis ebben az esetben a szülőnek igaz nagy nehézségek árán, de el kell engednie a gondolatot, hogy a gyerekére bízza a céget, aki majd tovább viszi azt.

Hogyha ez sikerül, akkor viszont két lehetőség nyílik számára, egyrészt vagy egy külsős személynek eladja, illetve hogyha van nála egy jól működő, kiépült ügyvezetői csapat, akkor menedzsment kivásárlás útján tudja értékesíteni azt. Ez a megoldás, pedig már át is vezet minket a másik vizsgált esetünkhöz.

kp.jpg

2. Menedzsment kivásárlás

Mit tudunk tenni, hogyha a családon kívülre kell tekinteni?

Amennyiben nincs potenciális utód, a családi vállalkozás erősségeinek és gyenge pontjainak feltárása több szempontból is jelentős, ebben körben érdemes lehet megfontolni a cég átvilágítását, mivel ez segít nekünk abban, hogy átlássuk azt, hogy a társaságot a működés mely elemeinek fejlesztésével tudjuk piacilag vonzóbbá tenni.

Hogyha azzal a problémával állunk szemben, hogy nincs senki olyan rokon, aki átvenné tőlünk a vállalkozást akkor potenciális megoldást jelenthet a menedzsment kivásárlás, angol elnevezéssel „management buyout”.

A menedzsment kivásárlás legfőbb előnyei

Ebben az esetben, mivel már az ügyvezetés ismeri a céget, tudja, hogy miben erős, illetve hogy mik azok a kihívások amikkel szembe kell néznie. Ebből következik, hogy a fentebb említett átvilágításnak sem kell olyan nagyon széleskörűnek lennie, ezen túlmenően az ismeretségnek köszönhetően maga a tárgyalási idő is lerövidül és ami a mai világban már nagyon fontos, a munkavállalók számára is egy kiszámíthatóbb jövőt jelent, hiszen ők is ismerik a kialakult ügyvezetést és nem kell attól tartani, vagy legalábbis kisebb valószínűséggel, hogy teljes arculatváltáson megy át a cég és így ők elveszíthetik a munkájukat. Ami pedig külön kiemelést érdemel az pedig az, hogy a management kivásárlás a társaság számára is nagyon előnyös, hogy a belső, bizalmas információkat sem kell így más személyekkel megismertetni, ezáltal a versenyképessége nem csökken a vállalatnak.

Mi szükséges egy menedzsment kivásárláshoz?

A legfontosabb feltétel, azaz hogy legyen egy olyan ügyvezetés, ami a tulajdonosi körtől elkülönül és egyben alkalmas is arra, hogy betöltse a tulajdonosi pozíciót.

Természetesen, hogyha ez a kiépült ügyvezetői kör nincs meg, akkor a tulajdonosnak először az lesz a feladata, hogy ezt létrehozza.

Abban az esetben, hogyha ez a személyi kör a tulajdonos rendelkezésére áll, a financiális kérdések kerülnek előtérbe, ugyanis ennek a tranzakciónak a finanszírozásához az ügyvezetés tagjai ritkán rendelkeznek a szükséges tőkével. Erre a problémára azonban több megoldás is létezik. Lehetőség van hitelfelvételre, külső tőkebefektető bevonására vagy a megfelelő részesedés-átruházási konstrukció megválasztására.

Minden vállalkozás egyedi, vállalkozásról vállalkozásra a generációváltás során rendelkezésre álló opciók különbözőek, tehát ha eljön az elengedés pillanata a pontos és gondos tervezés útján biztosítható a mindenki számára optimális megoldás megtalálása, amellyel a tulajdonos is jól jár, mert az elengedésének köszönhetően jó kezekbe kerül az élete munkája.

Ha vállalkozásod, illetve életed ilyen szakaszba ért, irodánk készséggel áll a legmegfelelőbb megoldás kidolgozásában.

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot.

Kovács Evelin, dr. Nemes Imre

Megosztás és cimkék

Címkék:  menedzsment kivásárlás, családi vállalkozás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés