Mentsük meg az FC Barcelonát?

2012. május 10.  22:10   

Ha az FC Barcelona Magyarországon működő sportegyesület lenne, hogyan kerülhetné el a kényszer-végelszámolást 2012-ben?

 



Mielőtt a Barca drukkerek nagyon megijednének, szeretném gyorsan megnyugtatni őket, hogy a cím csak egy fikció szüleménye. Csupán eljátszottam azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha ez a kiváló sportegyesület kis hazánkban működne. Ha ez az álom megvalósulna és a világ legnépszerűbb klubcsapatát hetente láthatnák élőben, akkor valóban előfordulhatna az a helyzet, hogy a megmentésükért kellene küzdeni.

Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy az egyesületeknek és más civil szervezeteknek milyen új, a beszámoló benyújtására vonatkozó szabályokra kell odafigyelniük 2012-től valamint az is, hogy mi lehet az FC Barcelona hihetetlen népszerűségének a titka.

Miért „szövetkezünk” a közös célok érdekében?

Az ember ősi ösztönös vágya valamilyen közösséghez tartozni. Lehet, hogy most vannak magukat „magányos farkasnak” vallók, akik erre a gondolatra csak legyintenek. Nem szeretném senkitől elvitatni az egyedüllét feltöltő, inspiráló erejét, de úgy gondolom, hogy még a legnagyobb „remete” sem lehet mentes legalább egy olyan dologtól az életében, ami, akár akaratlanul is, számos más emberrel egyesíti.

Egyesülni, másokkal egy közös cél érdekében, nagyon jó dolog. Az érzésen túl pedig igazán hasznos, ha egy pozitív gondolat megvalósításáért többen szállnak harcba és milyen nagyszerű, ha egy dologért sokan rajonganak.

A Te kedvenced az FC Barcelona vagy a Real Madrid?

Most biztosan sokan felkapják a fejüket erre a kérdésre és azonnal rávágják a saját kedvencük nevét. Azt hiszem, hogy a társadalom focit szerető részében nehéz lenne olyan embert találni, aki a kettő közül legalább az egyik csapatért ne rajongana vagy ne ismerné el a kvalitásait. Mi lehet mégis az oka annak, hogy a Barcelona jóval nagyobb és összetartóbb szurkolótábort tudhat maga mögött, köztük engem is?

Mi a „Barca-siker” titka?

Az összetartozás tudat kialakulására magyarázatot adhat az FC Barcelona történetének egy szelete. A klubbot 1899. november 29-én alapította a svájci Hans Gamper. A hihetetlen népszerűség gyökerét az általuk játszott remek focin túl az képezi, hogy egyben a katalán nemzeti öntudatot is jelképezik, mivel a múltban (különösen Francisco Franco uralmának idején) a katalán öntudat bármely egyéb megnyilvánulását büntették. Egyrészt erre vezethető vissza az egyesület nagymértékű rivalizálása a Real Madriddal szemben, amely annak idején a Franco-rendszer támogatását élvezte. Éppen ez az összetartozás, ami miatt ez a csapat olyan sikeres tud lenni, hiszen ez a „feeling” lengi körül a játékosokat a vezetőket és a szurkolókat. Ez az érzés a marketing egyik legerősebb fegyvere, ami ennél a csapatnál szinte önálló életet él!

barcelona-mes-que-un-club.jpg

Civil szervezetek reneszánsza

A rendszerváltást követően reneszánszukat élik az egyesületek és alapítványok, amelyek számtalan különböző cél érdekében alakultak. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a nagy „egyesülési lázban” kicsit átestünk a ló túloldalára, hiszen számos olyan civil szervezet is létrejött, amelynek semmilyen más célja nem volt, mint az, hogy a mögötte álló magánszemélyek részére valamilyen támogatást, pályázati lehetőséget nyújtson és az így szerzett pénzt aztán nem egészen a civil szervezet céljaira vagy nem csak arra használták fel.

2012-től nagyon fontos változások a civil szerveztek életében

A kontroll ezek felett a szervezetek felett természetesen eddig is megvolt, de az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény alapvető változásokat hozott.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2012. január 1-től csak olyan szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely az új szabályok szerint letétbe helyezte a beszámolóját. Eddig elég volt az elfogadott beszámolókat a számviteli törvényen kívül más jogszabály által előírt közzétételi kötelezettség esetén a számviteli politikájukban rögzített módon hozzáférhetővé tenni, illetve közhasznú szervezetek esetén a közhasznúsági jelentésüket a saját honlapjukon közzétenni. Az új szabályok szerint a civil szervezeteknek 2012-től – hasonlóan a cégekhez – egységes módon és helyen kell ezt megtenniük.

Mit kell tenni az egyesületeknek, hogy ne kerüljenek veszélybe?

Az elfogadott 2011. évi beszámolót a közhasznúsági jelentéssel, valamint kötelező könyvvizsgálat esetén a független könyvvizsgálói jelentéssel együtt 2012. május 31-ig kell megküldeni az Országos Bírósági Hivatalnak. Ha a civil szervezet honlappal is rendelkezik, a közzétételi kötelezettség az azon való elhelyezésre is kiterjed, legalább a közzétételt követő második üzleti év adatainak közzététele évéig (a 2011. évi beszámolót 2015. május 31-ig). A civil szervezet a beszámoló és a közhasznúsági jelentés az Országos Bírósági Hivatal felé történő megküldésével mind a letétbe helyezési, mind a közzétételi kötelezettségének eleget tesz 2011. évre.

Apró „csavar” az előírások között, hogy a jogszabály az Országos Bírósági Hivatal részére 2012. június 30-tól teszi kötelezővé, a beszámolók fogadására és közzétételére alkalmas informatikai rendszer felállítását. A beszámoló benyújtásához fűződő 2012. május 31-i dátumot összevetve a 2012. június 30-al, kristálytiszta logikával rá lehet jönni arra, hogy idén a beszámolókat kizárólag papír alapon lehet benyújtani. A papír alapú benyújtás technikai kérdéseit az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatója tartalmazza

Mire számíthat, aki az új kötelezettségét elmulasztja?

Ha civil szervezet közzétételi kötelezettségét elmulasztja, és azt egy éven belül nem pótolja, a bíróság törvényességi ellenőrzési eljárás lefolytatása céljából értesíti az ügyészséget, és annak eredményeképpen kényszer-végelszámolási eljárás keretében megszüntetheti a szervezetet.

Mi lesz a Barcaval?

Természetesen az FC Barcelonának nem kell a magyar jogszabályokra figyelnie, azonban Pep Guardiola távozásával, ennek az egyesületnek a jövőjét illetően is sok kérdés merül fel, még akkor is ha a fennállása nincs veszélyben.
Vajon mi lesz így a végeredmény a következő El Clasico-n?



Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy Tetszik és Megosztás gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  egyesület, kényszer-végelszámolás, civil szervezet



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés