Le's get ready to rumble! Fizetési meghagyás vs. felszámolási eljárás I.

2011. október 07.  09:25   

Kövesd nyomon a jogrendszerünk e két gigászának virtuális küzdelmét, hogy kiderüljön, melyikük pályázhat a kintlévőség kezelés legjobb eszköze címre.

A küzdő felek bemutatása:

A kék sarokban a Fizetési meghagyás; eddigi mérlege megszámlálhatatlan kiütéses és pontozásos győzelem és számtalan vereség.

A piros sarokban a Felszámolási eljárás; eddigi mérlege hihetetlen nagy számú kiütéses valamivel kevesebb pontozásos győzelem és számtalan vereség.

Már bizonyára hallod, ahogy Michael Buffer a világhírű sportbemondó a felek bemutatását követően kiabálni kezdi a védjegyévé vált mondatot. 


Let's get ready to rumble!!!

 


Készen állsz?

Vajon melyik versenyző lesz, aki a mérkőzés végén egyszer és mindenkorra birtokolni fogja a Kintlévőség kezelés bajnokának járó címet?

Kezdődjék, hát a küzdelem, a két harcos között, amelyeknek a használhatóságáról olyan sok vita van. Reméljük, hogy a mérkőzés végére a bizonytalanságok mind tisztázódni fognak és valóban a legjobb kerül ki győztesen.

I. menet: Amelyben kiderül, hogy ki tudja gyorsabban padlóra vinni ellenfelét?

Az ellenfélen itt természetesen az adóst értem tehát a kérdés az, hogy melyik versenyző tudja gyorsabban elérni a célját, ami nem más mint, a tartozás „behajtása” számodra. A válasz nem könnyű, hiszen az adósnak mindkét eljárásban számtalan lehetősége van arra, hogy húzza az időt és elodázza annak a határozatnak a meghozatalát, ahonnan már nincs számára visszaút.

Kiindulásként tételezzük fel, hogy mindkét eljárást úgy vizsgáljuk, hogy az általunk érvényesíteni kívánt tartozás már „lejárt”, tehát esedékes követelés.

A fizetési meghagyásos eljárás önmagában gyors. Azonban, ha az adósod ellentmondással él és az ügy perré alakul, a bíróság előtt még sokáig lehet időzni, mire egy olyan határozat van a kezedben, amellyel végrehajtási eljárást lehet indítani.

Lássuk a másik oldalt!

A felszámolási eljárásban az adósnak lehetősége van 45 napos fizetési haladékot kérni a bíróságtól, amelyet rendszerint meg is kap. Ezt követően a fizetésképtelenséget megállapító határozat ellen fellebbezéssel élhet, ami jó pár hónapra szintén elhúzhatja a jogerős döntés megszületésének időpontját.

Az idő tényezővel kapcsolatban elmondható, hogyha egy agyafúrt adóssal állunk szemben, aki a végsőkig igyekszik elhúzni az ügyet, akkor a felszámolási eljárásban valószínűleg hamarabb érünk el a végső határozatig.

Ezt a menetet a pontozó bíróknál a felszámolási eljárás nyerte meg egy hajszállal.

box1.jpg

II. menet: Amelyben eldől, hogy melyik versenyző az ütésállóbb vagyis kire érdemes fogadnod?

Legkönnyebben a pszichológia oldaláról közelíthetjük meg ezt a kérdést.

Kétségtelen, hogyha a felszámolási eljárásra nézünk, akkor egy keménykötésű, robosztus versenyzőt látunk. A fizetési meghagyás vele ellentéteben sokkal szikárabb, jobban kidolgozott testfelépítést mutat.

Te melyikre fogadnál?

Vajon a nagyobb ütőerejű felszámolás vagy a kissé gyengébb, de fürge fizetési meghagyás bírja a pofonokat jobban?

Az eljárások pszichológiája a következő. A felszámolás hatalmas ütőereje miatt sokkal félelmetesebb ellenfél. Egyetlen pofonnal képes K.O. győzelmet aratni. Ez persze csábító, de azt érdemes tudni, hogy ez az ütés elsöprő erejű és nem biztos, hogy mindig ez a megoldás a célravezető.

Mit is jelent ez valójában?

Ha adósod működőképes vállalkozás, melynek vezetése és tagsága érdekelt a cég megmentésében, természetesen mindent meg fognak tenni a felszámolási eljárás megindítását követően, hogy tartozásukat visszafizetve a vállalkozást megmentsék. Ez tehát az úgynevezett „ijedtségi” faktor, amely bizonyos esetekben gyors és látványos eredményt hozhat.

Előfordulhat azonban olyan helyzet is, hogy az általad elindított felszámolási eljárásban az adósod nem képes vagy nem akarja tartozását rendezni. A megindított és elrendelt felszámolás ugyanis csak akkor szüntethető meg, ha az adós az eljárásban valamennyi hitelezőjével meg tud egyezni. Gyakran előfordul, hogy ez nem sikerül és következik a K.O. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint sorban állni az adós vagyonáért, amit a felszámoló a törvényben meghatározott sorrend szerint fizet ki. Itt érdemes megemlíteni, hogy egy teljesen hétköznapi – biztosíték nélküli – pénzkövetelés „F” kategóriába tartozik, amelyet az ABC néhány betűje megelőz a kielégítési sorrendben.

A legrosszabb variáció, ha a felszámolási eljárás megrendítő erejű ütése egyből padlóra viszi az adóst és a szorítón kívül álló cégvezető bedobja a törülközőt. Ilyen esetben, ha követelésed nem rendelkezik „biztosítékkal”a megtérülésére nem nagyon számíthatsz.

A fizetési meghagyás nagyon ritkán arat kiütéses győzelmet. Inkább sok apró  ütéssel őrli fel ellenfelét. Több meneten keresztül igyekszik feltérképezni a gyenge pontokat, amelyeket kíméletlenül kihasznál.

A pszichológia oldaláról megközelítve, sokkal kevésbé ijesztő az adósod nézőpontjából egy fizetési meghagyás. Tapasztalatom szerint nagyon kevesen tudják, hogy ez a kisebb ütőerejű versenyző az előítéletek ellenére eredményesebb tud lenni a küzdelemben.

Az adós ebben az eljárásban, abban a tudatban néz szembe veled, hogy nem vagy nehéz ellenfél, lehet, hogy nem is vesz igazán komolyan. Ezt mindenképpen érdemes kihasználni. Ha a másik fél nem él ellentmondással a fizetési meghagyás gyorsan jogerőre emelkedik és indítható a végrehajtási eljárás. A végrehajtó ilyenkor a társaság ingatlanainak tulajdoni lapjára végrehajtási jogot jegyeztet be, az ingóságokat lefoglalhatja, feltételezve, hogy adósod rendelkezik ilyen vagyontárgyakkal.

Ha a célodat mégsem sikerül ilyen gyorsan elérned, mert ellentmondás miatt az ügy perré alakul, már kicsit jobban oda kell figyelned adósodra. Minden mozdulatát érdemes szemmel tartanod. Itt elsősorban arra gondolok, hogy legalább kéthetente érdemes utána nézned egy ingyenes weboldalon (www.e-cegjegyzek.hu vagy www.cegkozlony.hu), hogy nem került-e időközben felszámolás alá. Ha igen, akkor a fizetési meghagyásos illetve peres eljárás „pontozással” elvesztette a mérkőzést. Ebben az eseteben nem tehetsz mást, minthogy a felszámolási eljárásban, lehetőleg annak jogerős elrendelést követő 40 napon belül, jelentkezel hitelezőként.

Az ütésállóságot összegezve, a fizetési meghagyás jobban bírja a gyűrődést és egy kis csellel, amit a II. részben fogok kifejteni, eredményesebb lehet ellenfelénél.

Ezt a menetet a pontozó bíróknál a fizetési meghagyás nyerte meg, szintén egy hajszállal.

A mérkőzés eddigi állása döntetlen.

Ne menj sehova, a kemény és izgalmas küzdelem rövid szünet után folytatódik, ahol lehet, hogy új bajnokot avatunk!
round-3_k8g9425.jpg



Megosztás és cimkék

Címkék:  fizetési meghagyás, kintlévőség kezelés, végrehajtás, felszámolás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés