HARC A HÉTFEJŰ SÁRKÁNNYAL!

2014. november 25.  23:45   

LERÁZHATÓ "LERÁZHATATLANOK"?

Ezt a bejegyzést egy valós eset "ihlette". A napokban keresett fel egy ügyfelem kétségbe esetten, hogy nem bír az internetes hirdetéseket ajánló cégekkel, amelyek heti szinten zaklatják és küldenek neki számlákat, mindig új és új névvel és követelésekkel előállva.

srkny.jpg

Vállalkozások időről-időre visszatérő panasza, hogy állandó telefonos és írásos zaklatást kell elszenvedniük olyan cégektől, akikkel valamikor a múltban, jellemzően telefonos ajánlat alapján, szóbeli szerződést kötöttek tevékenységük hirdetésére.

Fizettél már ilyen cégnek?

Ha igen, de később rájöttél, hogy talán alaptalanul, érdemes tudnod, hogy a befizetés öt éven belül visszakövetelhető. A nem létező megállapodást ugyanis önmagában a zaklatások hatására történő befizetés és az arról kiállított számla nem helyettesíti, az nem jelent utólagos jóváhagyást, vagy beleegyezést.

A tapasztalatok szerint egyéni vállalkozók, mikro-vállalkozások szerződéseket és számlákat kapnak kéretlenül, akár udvariatlan és agresszív telefonhívásokat, futár jelenik meg címükön és kéri a hirdetési díjat. Nagyon sokan fizetnek, ha másért nem is, de legalább azért, hogy nyugton hagyják őket. A módszer úgy tűnik életképes és mindig találnak olyan személyt, aki nem tud ellenállni az efféle nyomásgyakorlásnak.

Mit kell tenned?

Ha megkeresnek, mindenek előtt arról kell döntened, hogy valóban kötöttél-e szerződést szóban vagy írásban egy ilyen céggel. Ha erre nem emlékszel, kérd ki a cégtől a szerződést vagy a hangfelvételt.

Az mindenképpen gyanús, ha még költségtérítés ellenében sem adják ki Neked a szerződés létrejöttére vonatkozó bizonyítékaikat. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem létezik a hivatkozott megállapodás. Ilyen esetben szó sem lehet semmiféle fizetségről. Hiába bizonygatja vagy bizonyítja a hirdető, hogy ő ténylegesen hirdetett, ha erre nem volt felkérése, semmiféle díjazásra nem tarthat igényt.

A bevált taktika

Ha küldenek neked hirdetési megállapodást, amelyet aláírtál vagy hangfelvételre rögzítették, akkor azt érdemes alaposan átolvasni, illetve visszahallgatni. Az ilyen cégek taktikája ugyanis részben arra épül, hogy a kezdeti „reklámár” után magasabb díjakat igyekeznek behajtani gyanútlan partnereiken.

Ha nincs szerződés nincs követelés

Ehhez azonban olyan szerződési feltételekre van szükség, amelyekből egyértelműen és világosan kiderül a díjszabás, a szerződés időtartama, felmondására vonatkozó szabályok, illetve a vállalt szolgáltatás pontos leírása.
Ha a megállapodás szóban jött létre, akkor az a minimum jogi követelmény, hogy minden lényeges szerződési feltételt ismertetni kell szóban és azt kifejezetten el kell fogadnia a hirdetőnek. Ezek hiányában ugyancsak megtagadható a fizetés, mert ebben az esetben is szélhámossággal áll szemben az "áldozat".

NE hagyd magad!

Ha arra a következtetésre jutsz, hogy valamilyen megállapodás létrejöhetett, haladéktalanul küldj tértivevényes levelet a zaklató cégnek és mond fel a megállapodást, valamint vond vissza személyes adataid kezelésére adott mindennemű meghatalmazását. A zaklatások miatt panaszt lehet tenni a cég székhelye szerinti kereskedelmi- és iparkamaránál, továbbá a Gazdasági Versenyhivatalnál is.

Ha már fizettél?

Ha már fizettél egy ilyen cégnek, akkor sem kell kétségbe esned, érdemes tudnod, hogy a befizetést öt éven belül visszakövetelheted. A nem létező megállapodást ugyanis önmagában a zaklatások hatására történő befizetés és az arról kiállított számla nem helyettesíti, az nem jelent utólagos jóváhagyást vagy beleegyezést.
Ilyen esetben jogalap nélküli gazdagodás címén, de akár kártérítés címén is vissza lehet követelni a kifizetett összeget és annak kamatait.

Így mindenkit arra biztatok, hogy ha bajba is kerül semmiképpen ne hagyja magát küzdjön meg a "hétfejű sárkánnyal"!


(Szerző: Dr. Zeke László, MeseMes)

Ha Tetszett a bejegyzés kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Megosztás és cimkék

Címkék:  internetes hirdetés, telefonos zaklatás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés