Hogyan kerülhető el egy szakítás vagy egy felszámolás? II.

2013. július 14.  14:09   

A bejegyzés előző részében már bemutatásra került néhány hasznos praktika, amely kihúzhat a bajból, akár a céged, akár a párkapcsolatod küszködik nehézséggel. Mivel a téma örök és kimeríthetetlen folytassuk és vágjunk a közepébe.



A követelés „kiütése” beszámítással!

Mi is az a beszámítás?

Az adós, akkor élhet úgynevezett beszámítással, ha neki is van – pénzbeli – követelése, a hitelezővel szemben, ami szintén esedékes. Az adós a beszámítással történő teljesítésre akkor hivatkozhat, ha közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal bizonyítja, hogy követelése fennáll és a hitelezői fizetési felszólítás kézhezvételét megelőzően keletkezett, azonban csak a hitelezői követelés vitatására nyitva álló határidőt követően vált esedékessé vagy közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal bizonyítja, hogy a hitelezővel szembeni követelésének fennállásáról vagy a lejártáról a fizetési felszólítás kézhezvételét követően szerzett tudomást. Nem szabad arról a ritka esetről sem megfeledkezni, ha a beszámítani kért követelést az adós elismeri.
Legyen szó az élet bármely területéről a legrosszabb tanácsadó a harag, hiszen ilyenkor sem az üzleti életben sem a magánéletben nem lehet tiszta fejjel gondolkodni és a legjobb megoldást választani.

Ha ingerült vagy…..!

A hosszú napok során elfáradt agy működése és a szervezet ingerküszöbe sokkal alacsonyabb lesz az átlagosnál. Ezért az agyunk a haragot használja fel, hogy beenergizálja a kimerült testet. Ha érzed, hogy ingerült vagy, csak bújj a párodhoz és kérd meg, hogy simogasson. Ez a módszer segít megnyugtatni a felbőszült, feszült éned, a csend pedig biztosíték, hogy nem robban ki köztetek vita, mielőtt megnyugodnál.

Adós fizess! Ez sem elvetendő megoldás!

A tartozás megfizetésével sem vész el minden remény!

Vannak olyan helyzetek, amikor egy céget csak a tartozás megfizetése menthet meg a felszámolástól. Nagyon fontos szabály egy ilyen helyzetben is, hogy abban az esetben is, ha az adós vitatása elkésett a fizetés nem minősül tartozás elismerésnek vagyis az adós a felszámolás elkerülése érdekében kifizetett összeget később egy polgári perben visszakövetelheti.

A tartozás megfizetése általában egyértelműen zár le egy jogviszonyt. Napjainkban korántsem ilyen magától értetődő kérdés, hogy ki viseli a nadrágot egy párkapcsolatban, ami nagyon gyakran összefügg azzal, hogy ki a kenyérkereső.

Ki a kenyérkereső?

A legtöbb férfinak sérti az önérzetét, ha a párja többet keres nála. Annak ellenére, hogy a norma változik, ez az érzés nem megy ki a divatból a legmodernebb társadalmakban sem. A fizetésből adódó feszültséget mielőbb meg kell beszélniük a pároknak, ha nem akarják, hogy megmérgezze a kapcsolatukat a bankszámla összege.



Rafinált, meglepő, de nagyon hasznos eszköz, ha az adós a szerződés érvénytelenségére hivatkozik!

Remek fegyver lehet egy adós kezében, ha tartozás alapjául szolgáló szerződés érvénytelenségére hivatkozik. A felszámolási eljárás általában nem alkalmas egy ilyen kérdés eldöntésére, ezért érdemes az ilyen helyzetben külön pert indítani a szerződés érvénytelenségének megállapítására, addig pedig kérni kell a felszámolási eljárás felfüggesztését.

imagescacdw9m3.jpg

Ha a hitelező a kérelmétől eláll

Elállásnak a felszámolás kezdő időpontjáig vagyis a felszámolás elrendelő végzés közzétételéig van helye. A hitelező – függetlenül attól, hogy az eljárás milyen szakaszában tart – kérelmétől addig állhat el, amíg a felszámolást elrendelő végzés nem került közzétételre. Persze, az adósnak átmenetileg is van lehetősége a veszély fellegét maga felől elhárítani, ha a tartozást elismeri és fizetési haladékot kér a bíróságtól vagy a felszámolást kérő hitelezővel együtt az eljárás úgynevezett szünetelését kéri.

Fizetési haladék

A bíróság az adós kérelmére negyvenöt nap határidőt engedélyezhet a tartozás kiegyenlítésére, kivéve a felszámolás megindítását csődeljárás előzte meg, amelyben a hitelezőkkel nem sikerült egyezséget kötni. Amíg ez határidő nem telik el, nem lehet az adós fizetésképtelenségét megállapítani, Az ilyen esetekben nagyon gyakran előforduló probléma, hogy az adós megfizeti tartozást, azonban elfelejti ennek tényét bejelenteni a bíróságra. Sajnálatos módon ez utóbbi esetben is sor kerül az adós fizetésképtelenségének a megállapítására.

Szünetelés

2012. március 1. óta lehetőség van arra, hogy a felszámolást elrendelő végzés jogerőre emelkedésig az eljárás a felek közös kérelmére szüneteljen. Ha a szünetelés hat hónapja anélkül telik el, hogy a felek kérnék az eljárás folytatását az eljárás megszűnik.

Ha az adós a szünetelés alatt megfizeti a tartozását vagy megegyezik a hitelezővel és a hitelező kérelmétől eláll, akkor ezt egyúttal az eljárás folytatása iránti kérelemnek is kell tekinteni, de az eljárás megszüntetésének van helye az elállásra tekintettel.

A házimunka a legjobb befektetés

A képlet egyszerű. A házimunka nem a legjobb szórakozás, de meg kell csinálni. A kutatások kimutatták, hogy egy átlagos családban a gyerekekkel való foglalkozást nem számítva, a nők körülbelül öt órával végeznek több házimunkát párjuknál, amitől gyakran kerülnek paprikás hangulatba. Ugyanígy közismert tény, hogy a gyengébbik nem elolvad a házimunkát végző férfiak láttán. A látvány beindítja a fantáziájukat. Tehát, ha besegít a férfi a háznál, az eredmény nem csak egy boldogabb, de szexuálisan is felperzselt társ lesz.

Ha már ilyen pikáns ügyekről is szó esett, nem felejtkezhetem el azokról a cégekről sem, amelyeknek a fizetésképtelenségét megállapították.

Időn túli lehetőségek az felszámolás elrendelését követően

Egyezség!

A felszámolást elrendelő végzés közzétételét követő negyven nap eltelte után, a felszámolási zárómérleg benyújtásáig a hitelezők és az adós között bármikor helye van egyezségnek, kivéve ha a felszámolást úgynevezett kényszertörlési eljárásban kezdeményezik. Erre az egyezségi tárgyalásra az adós köteles a fizetőképesség helyreállítására alkalmas programot és egyezségi javaslatot készíteni.

Az adós kérelmére a bíróság – a kérelem beérkezését követő hatvan napon belül – egyezségi tárgyalást tart, melyre az adóst, a felszámolót és az egyezség megkötésére jogosult hitelezőket idézi meg.

A felszámoló az egyezségi tárgyalásra a felszámoló és az adós vagyoni helyzetére vonatkozó adatokat, a számviteli jogszabályok szerinti felosztható vagyont és az egyes hitelezői csoportok követeléseit összegző jelentést készít valamint tájékoztatást ad az eddigi és a várható követelésekről, a függő követelésekről és kötelezettségekről.

Az egyezségi tárgyalás során az adós és a hitelezők megállapodhatnak például a tartozások kielégítésének arányában, módjában, továbbá mindabban, ami az adós fizetőképességének helyreállítását célozza és ahhoz szükséges.

Az egyezségre akkor kerülhet sor, ha azt az egyezség megkötésére jogosult hitelezők szavazatának legalább a fele, minden egyes hitelezői csoportban, továbbá a zálogjoggal biztosított követeléssel rendelkező hitelezők – a követelésük kiegyenlítéséig – támogatják, feltéve, hogy ezeknek a hitelezőknek a követelése az egyezség megkötésére jogosultak összes követelésének kétharmad részét érinti. A negyvennapos határidőn túl bejelentkezett hitelezők szavazatát feleakkora mértékben kell figyelembe venni.

A felszámolási eljárásban megkötött kényszeregyezség hatálya azokra a hitelezőkre is kiterjed, akik nem vettek részt az egyezségkötésben. Amennyiben az egyezség folytán a cég fizetésképtelensége megszűnik és a felszámolási költségek kiegyenlítésre kerültek vagy azok fedezete rendelkezésre áll és az egyezség megfelel a jogszabályoknak, azt a bíróság jóváhagyja ellenkező esetben a jóváhagyást megtagadja.

A bíróság az egyezséget jóváhagyó végzésben dönt a felszámolás befejezéséről, a költségek viseléséről és az egyezségi megállapodásból kizárt hitelezők követeléseinek kielégítésről.

A fizetés mindig megoldás

Az adós a felszámolási eljárás alatt bármikor teljesítheti tartozását, azzal, hogy ilyenkor már valamennyi, a felszámoló által nyilvántartásba vett, elismert vagy nem vitatott tartozást ki kell fizetnie, a vitatott követelésekre és a felszámoló díjának megfizetésére pedig biztosítékot kell nyújtania.

Ha az adós tartozását rendezi illetve annak megfizetésére biztosítékot ad, kérelmet terjeszthet elő az eljárás megszüntetése miatt legkésőbb a felszámolási zárómérleg és a vagyonfelosztási javaslat elkészítéséig.

Amikor semmi nem segít

Amennyiben kényszertörlési eljárás során kerül sor a felszámolási eljárás cégbíróság általi kezdeményezésére, a felszámolási eljárás során egyezségkötésnek nincs helye és a felszámolási eljárás az adós cég teljesítésére tekintettel nem szüntethető meg.

Összegzés – sok lehetőség közül, mindig az adott helyzetben legmegfelelőbbet kell választani!

A fizetésképtelenség vizsgálata során az adósnak több eszköze is kínálkozik az érdemi védekezésre, míg a többi jogalapon előterjesztett kérelem esetén leginkább a tartozás megfizetésével kerülheti el a felszámolás elrendelését. A felszámolás elrendeléséről szóló végzés közzététele után pedig már csak a hitelezőkkel kötött egyezséggel vagy valamennyi nyilvántartásba vett hitelező felé fennálló tartozása megfizetésével kerülheti el a jogutód nélküli megszüntetést.

Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj, egy Tetszik és egy Megosztás Gombot!



Megosztás és cimkék

Címkék:  egyezség, fizetési haladék, beszámítás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés