Hogyan kerülhető el egy szakítás vagy egy felszámolás? I.

2013. július 14.  13:21   

Biztos vagyok benne, hogy a cím sokak érdeklődését felkeltette. Beszéljünk akár egy párkapcsolatról vagy egy cégről, az egyik legnehezebb dolog az együttlét, a működés fenntartása, főleg egy válságos időszakban. Egyik probléma megoldása sem boszorkányság, de a megvalósításnál jó néhány dologra oda kell figyelni! Hogy melyek ezek? Ha velem tartasz elárulom!



Elkerülhető, de nem mindig!

A vég legalább annyira természetes dolog, mint a kezdet. Egy örök törvény része, amely megmásíthatatlan. Ez természetesen nem azt jelenti, hogyha közeledik, akkor nem tehetsz mást, mint belenyugodsz. Csupán arra akartam utalni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egy szakítás vagy egy felszámolási eljárás már nem kerülhető el. De ne legyünk pesszimisták és vegyük át azokat a „technikákat” amelyek segíthetnek Neked a bajban.

A legnehezebb és legkönnyebb megoldás

Mi lehetne a legkönnyebb, mint a baj megelőzése, ami nem jelent mást, mint folyamatos odafigyelést. Nézzük először a cégeket!

Miért indul el egy felszámolás?

Egy korábbi írásomban A felszámolás eljárás Never’s vágása már foglalkoztam ezzel a témával érintőlegesen. Abból az írásból megtudhattad, hogy egy felszámolási eljárás eredményes megindításához milyen teendőket kell elvégezned. Abban a bejegyzésben a „másik” – az adósok – oldalának szemszögéből már ejtettem néhány szót arról, hogy egy hitelezői hibát milyen módon lehet felhasználni arra, hogy elkerüljék a „kegyelemdöfést” vagyis a felszámolás elrendelését.

a_kegy1.jpg

A kis problémából is lehet nagy baj!

A hatályos szabályok alapján, ahhoz, hogy egy cég fizetésképtelenségét a bíróság megállapítsa nem kell tartós „pénzhiány’, hanem elég egy átmeneti likviditási gond is. Éppen ezért fontos, hogy az ilyen helyzetbe kerülő társaságok milyen technikák segítségével tudják elkerülni a felszámolási eljárás rémét.

A felszámolás lehetséges variációi

A felszámolási eljárás célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszűntetése során a hitelezők kielégítést nyerjenek. Egy ilyen eljárás indulhat hivatalból, a hitelező, az adós vagy a végelszámoló kérelmére, valamint a cégbíróság vagy büntetőeljárásban eljáró bíróság értesítése alapján.

Ezekben az eljárásokban a bíróság először azt vizsgálja, hogy az adós cég valóban fizetésképtelen-e? Ha az adós fizetésképtelensége nem állapítható meg, akkor meg kell szüntetni az eljárást.

Hogy mely esetekben van lehetősége a bíróságnak, a fizetésképtelenség megállapítására meg tudod nézni a jogszabályban. Nézzük meg inkább azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek az adósnak elkerülni a fizetésképtelenség megállapítását. De még mielőtt belevágnék a jogi mondandóm sűrűjébe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a párkapcsolatokról és a szakításokról is ejtsünk néhány szót.

Búcsú ellen búcsúcsók

Talán apróságnak tűnik, de a jelentősége nagyon nagy egy párkapcsolatban, az, hogy hogyan köszöntöd vagy búcsúzol el a párodtól. Még a legkuszább pillanatokban se feledkezz meg arról, hogy a párodat egy puszival köszöntsd vagy így búcsúzz el tőle. Az érintés, az érintkezés ugyanis stimulálja az agyat és az érzékszerveket egyaránt és nem hagyja a lángot kialudni köztetek.

A leghatékonyabb megoldás a követelés vitatása vagy a hitelező hibája

A hitelezők a leggyakrabban szerződésből eredő követelésre alapítják a felszámolás iránti kérelmüket. Az ilyen esetekben a hitelezőnek kell bizonyítania, hogy valóban van létező szerződése az adóssal, amelyre a követelését alapítja, azt, hogy a követelés esedékessé vált vagyis az általa kiállított számlán a teljesítési határidő letelt vagy ha nem volt számla, akkor a követelést egyéb módon, például egy fizetési felszólítással lejárttá tette. A hitelezőnek kell igazolnia, hogy a teljesítési határidő lejártát követő húsz nap elteltével írásban felszólította az adóst a teljesítésre. Ennek a fizetési felszólításnak pedig minimálisan tartalmaznia kell a követelés jogcímét, összegét, megfizetésének határidejét és azt a végső határidőt is amelynek eredménytelen elteltét követően a hitelező meg kívánja indítani a felszámolási eljárást vagy egyéb jogi úton kívánja érvényesíteni a követelést. A hitelezőnek pedig a felszólítását úgy kell megküldenie, hogy később igazolni tudja, hogy azt az adós át is vette. Erre a legjobb megoldás a tértivevényes postai küldemény.

A következő ábrán jól nyomon követhető, hogy milyen állomásai vannak a fizetésképtelenség megállapításának és a felszámolás elrendelésének.


           húsz nap    
 követelés esedékessége              >   felszólítás  felszámolás elrendelése
      követelés vitatása    

A hitelezőnek a tartozás esedékessé válásától számított húsz napot kell várnia a fenti írásbeli felszólítás megküldéséig. Ez alatt a húsz nap alatt van lehetősége az adósnak, hogy a tartozását rendezze vagy a hitelező követelését vitassa.

Ezekben az esetekben az adósok számára legnagyobb lehetőség, ha a hitelező fizetési felszólítása hiányos, vagyis nem tartalmaz minden olyan elemet, amit a jogszabály előír és fentebb vastagítva leírtam, vagy az adós a számára nyitva álló húsz nap alatt a követest vitatta, akkor a bíróság elutasítja a felszámolási eljárás elrendelése iránti kérelmét a hitelezőnek.

Hogyan kell egy követelést vitatni?

A követelés vitatása, azonban nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy először gondolnád. Nem elég annyit válaszolni, hogy vitatom és nem tartozom. Az adós vitatása akkor vehető figyelembe, ha érdemben kétségbe vonja a fizetési kötelezettség jogcímét, fennállását, esedékességét, mértékét vagy összegét. Tehát nem elég a számlát csupán visszaküldeni vagy annyit válaszolni, hogy nem tartozom, hanem az adósnak meg is kell indokolnia, hogy miért vitatja a követelést.

A felszólított cégnek, a vitatását írásban kell megküldenie a hitelezőnek. E-mailben megküldött választ a bíróság akkor fogad el, ha azt fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláírással látták el. Így az a cég, amelyik nem rendelkezik elektronikus aláírással, jobb ha postán küldi meg a vitatást tartalmazó levelét. Nagyon fontos, hogy az adós a vitatást tartalmazó levelét addig a napig küldheti meg, amíg a hitelező fizetési felszólítását nem vette kézhez. Ha a fizetési felszólítás megérkezett, már felesleges bármit írni, mert csak abban lehet bízni, hogy esetleg a hitelező szúrt el valamit, ami miatt a kérelmét elutasítják.

Ha tudnád mennyi olyan esettel találkoztam, amikor az adósok csak a hitelezői felszólítást vagy a felszámolási eljárásról való tudomás szerzést követően kezdték el vitatni – alapvetően feleslegesen – a követelést.

De ne feledkezzünk meg a szakításról sem vagyis arról, hogy mit tehetünk még az elkerülése érdekében?

Bókolj tömegben is!

black-compliment-cute-good-haha-handwritten-fa.jpg

A szennyest nem teregetjük ki, de bókolni nagy tömegben is szabad. Sőt, kifejezetten ajánlott, mivel még inkább megédesíti a párod hangulatát. A csipkelődő megjegyzések és élcelődés, egy baráti társaságban megengedett, még ha a másik kárára is tesszük. Azonban mindig figyeljünk rá, hogy apró kedvességgel szintén kényeztessük a másikat, különben elvész a varázs és a viccekből hamar viták kerekednek.



A bejegyzésnek természetesen folytatása következik, hiszen bőven akad még jó tanács a cégtulajdonosoknak és a szerelmeseknek is!

Tarts velem a következő részben is!

Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj, egy Tetszik és egy Megosztás Gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  felszámolás, fizetésképtelenség megállapítása, felszólítás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés