Hány nap van még Karácsonyig...?

2018. december 11.  23:00   

Őszintén, tegyétek a kezeteket a szívetekre! Van olyan, aki ezt a mondatot még nem hallotta?

Ugye nincs?

Az adventi időszak tele van várakozással és készülődéssel a Karácsonyra.
Az online térben működő vállalkozások számára is kiemelten fontos ez az ünnep. Hogy nekik is szép legyen a Karácsony és ne árnyékolja be semmilyen szabálytalanság réme, érdemes ezt a bejegyzést elolvasniuk!

Egy kis történelem

kari.jpg

A Karácsony évszázadokon át a Húsvét árnyékában állt és csak a XIX. századra nőtte ki magát az elsőszámú keresztény ünneppé, ezzel együtt pedig családi eseménnyé. A „szeretet ünnepének” szokáskörében megjelentek az egyes országokra jellemző étkezési hagyományok mellett az ajándékozási tradíciók is. Talán ennek is köszönhető, hogy a gyermekek által egyik legjobban várt ünnep ez.

A gyerekek fejében elsősorban az jár, hogy hogy ki is az a Jézuska, hol lakik, hányat kell még aludni Szentestéig, valamint, hogy milyen ajándékok lesznek a fa alatt. Ez az időszak a szülők, a nagyszülők, a család számára nem olyan egyszerű, hiszen az ajándékok beszerzése az egyik legnagyobb feladat a szeretet ünnepe előtt.

A mai rohanó világunkban az emberek pénzt és időt spórolva, egyre inkább otthonról bonyolítják le a vásárlások zömét az internet segítségével. Mégis vásárlásaik során sokszor találják szembe magukat azzal a problémával, hogy a választott termék egy másik tagállam honlapjáról kedvezőbb áron lenne elérhető, azonban a vásárlási feltételek – akár a vételár is – mégis eltérők a hazai és a külföldi fogyasztók esetén. Ez egy diszkriminatív gyakorlat, amivel a kereskedők megakadályozták az online vásárlókat abban, hogy ugyanolyan feltételekkel vásároljanak Európai Unió egész területén.

Ennek vége! 2018. tavaszán az Európai Unió hosszas tárgyalásokat követően fogadott el egy rendeletet, amely szerint tilos lesz a területi korlátozás az e-kereskedők számára.

Mit jelent ez?

Az Európai Unió tagállamain belül, a vevők az online térben azonos feltételek mellett vásárolhatnak termékeket és vehetnek igénybe szolgáltatásokat, tekintet nélkül arra, hogy melyik tagállam állampolgárai. A szabályozás szerint tilos a megkülönböztetés az elektronikus úton értékesített termékek vagy így nyújtott szolgáltatások igénybevétele esetén, tehát a kereskedők nem tehetnek különbséget a saját, illetve egy másik tagállamból származó vevő között. A diszkrimináció tilalma a fizetési módokra is vonatkozik, vagyis a kereskedők ugyan meghatározhatják a fizetési módot, de az nem csak a saját tagállamuk állampolgárára vonatkozik, hanem annak a többi tagállam állampolgárára is érvényesnek kell lennie.

A vállalkozások 2018. december elejéig kaptak haladékot, hogy a rendeletben foglalt előírásokat összehangba hozzák a kereskedelmi gyakorlatukkal, ezzel bővítve a vásárlók számára a választási lehetőségeket, jobban kiaknázva a belső piacban rejlő potenciált.

Neked rendben vannak az Általános Szerződési Feltételeid?

Ha nem, fordulj hozzánk bizalommal!

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot!


Megosztás és cimkék

Címkék:  e-kereskedelem, internet



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés