Ha nem szeretsz csukott szemmel a kanyarban előzni!

2013. augusztus 23.  00:57   

Egy autóversenyen a mezőnyben küzdőknek illetve a sor végén poroszkálóknak nem könnyű az élen lévőkkel az iramot tartani. Nincs ez másként abban az esetben sem, ha hitelezőként hajtasz a cégednek tartozó adósok után.



Ebben, a sok esetben a cégek létét veszélyeztető versenyben, sok vezető úgy viselkedik, mint aki folyamatosan keresi a veszélyt. Mire gondolok?  Ők olyanok, mint azok a sofőrök, akik a vak szerencsében bízva egy kanyarban előznek csukott szemmel. Ez a hozzáállás mind az utakon, mind a cégek működésében életveszélyes. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig túl sokan szeretnek veszélyesen élni és nem fektetnek kellő hangsúlyt a kintlévőségeik kezelésre.


Te melyik csoportba tartozol?


Ha kíváncsi vagy, tégy egy próbát és tarts velem!


Tudod, hogy mit jelent a kintlévőség kezelés?


A kintlévőség kezelés nem túl népszerű és hangzatos kifejezés, mégis ha jól csinálják, nagyon komoly jogi munkát takar. A követeléseid érvényesítésének problémája nem akkor kezdődik, amikor egy üzleti partnered nem fizet. Ezt a területet a kezdetektől kézben kell tartanod. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a kellő alapossággal elkészített, az érdekeidet minden szempontból védő szerződést köss. Nagyon sok szerződés elkészíthető, jogi szakember segítsége nélkül is, de ha biztosra akarsz menni, akkor jobb ha ezt a kérdést „profira" bízod.


Klassz dolog a száguldás, egy olyan sportkocsival, amelynek gyorsulásban és végsebességben párja nincs. De hiába a legerősebb motor és a legmodernebb technika, ha valaki fittyet hány a józan ész szabályaira.


Te előznél egy Ferrarival kanyarban becsukott szemekkel?



Ugye nem? Nos akkor lépjünk eggyel tovább!


Jelentősebb értékű ügyletek esetében érdemes a partnered jogi átvilágítására is sort keríteni. Az ennek során szerzett információk jobban értékelhetővé teszik azt a kockázatot, amit a szerződés megkötésével vállalsz. Az is előfordulhat, hogy éppen ez a vizsgálat tántorít majd el az első alkalommal remeknek látszó üzleti kapcsolat elindításától.


Ha megkötötted a szerződést, akkor már nincs más hátra csupán annyi, hogy figyeld a szerződési folyamatot és ha szükséges, az első probléma észlelésénél beavatkozz a követelésed érvényesítése érdekében.


Te hogyan vezetsz?


Ha nem ismertél magadra a leírtak alapján, tehát a kintlévőségek kezelése érdekében nem teszed meg a szükséges lépéseket, még most sem késő elkezdeni. Ha pedig belevágsz nem árt ismerned a Polgári Törvénykönyv, 2013. július 1-től hatályos, ide vonatkozó megváltozott szabályait. Érdemes ezekkel is tisztában lenned, hiszen segítséget nyújtanak Neked abban, hogy adósaiddal tartsd a lépést.


Akkor adjunk gázt, nézzük melyek ezek!


Ha eddig mégsem lettél volna alapos és nem kötöttél volna minden esetben szerződést segítségedre siet a Ptk.


Ha nincs meghatározva a teljesítés ideje


Sok vitát spórol majd meg egy új szabály, amely szerint, ha a szerződésben nem határozzátok meg a pénztartozás teljesítésének idejét, a pénztartozást a fizetési felszólításod vagy számlád kézhezvételétől számított 30 napon belül kell teljesíteni.


Mikor kell teljesíteni?


A hiányos szerződéseken segítő új szabályok vonatkoznak a fizetési határidőre, mely szerint a

teljesítésedtől számított 30 napos fizetési határidő alatt kell teljesíteni a pénztartozást akkor, ha a fizetési felszólításod vagy számlád kézhezvétele a teljesítésedet megelőzte, vagy nem állapítható meg egyértelműen a fizetési felszólításod vagy számlád kézhezvételének időpontja, vagy a kötelezettnek a fizetési felszólításod vagy számlád bevárása nélkül kell fizetési kötelezettségének eleget tenni.


A cégek fellélegezhetnek! Vége az extrém fizetési határidőknek - hatvan napnál hosszabbat kikötni nem lehet!


A fentiektől eltérő szabály vonatkozik a gazdálkodó szervezetek közötti szerződésekre, amelyekben az ellenkező bizonyításig a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a jogosult gazdálkodó szervezet hátrányára eltérő szerződési feltételnek kell tekinteni a 60 napnál hosszabb határidőt meghatározó szerződési feltételt. Ha mégis ilyen lenne a szerződésben azt nyugodtan megtámadhatod.


Ez a szabály sok mindenkit kihúzat a szorult helyzetéből


Gazdálkodó szervezetek között általános szerződési feltételként alkalmazott ilyen rendelkezést a külön jogszabályban meghatározott szervezet (például: ügyészség) is megtámadhatja. Ha a megtámadás jogos, a bíróság a kikötés érvénytelenségét a kikötés alkalmazójával szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal megállapítja. Ez nem érinti azokat a szerződéseket, amelyeket a megtámadásig már teljesítettek. Az ilyen kikötés akkor is megtámadható, ha szerződéskötés céljából hozták nyilvánosságra és az érintett feltétel még nem került alkalmazásra. A bíróság az ilyen rendelkezést tartalmazó általános szerződési feltétel esetén eltiltja a nyilvánosságra hozót a feltétel alkalmazásától.


Az igény érvényesítőjének kérelmére ezekben az esetekben a bíróság elrendeli, hogy a szerződési feltétel alkalmazója, nyilvánosságra hozója a saját költségére gondoskodjon a szerződési feltétel tisztességtelenségének megállapítására vonatkozó közlemény közzétételéről. A közlemény szövegéről és a közzététel módjáról a bíróság határoz.


Remek szabály! De nem szabad szem elől tévesztened, hogy ez is leginkább azoknak kedvez, akik az első pillanattól „éberek" és már a szerződés megkötésénél figyelnek a részletekre és kiszúrják a jogilag nem helytálló rendelkezéseket!


A kamatszámítás változásai


Változott a késedelmes fizetések esetén járó késedelmi kamat számítására irányadó kamat is, 2013. július 1-jétől a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat az irányadó az adott naptári félév teljes idejére.


A gazdálkodó szervezetek közötti szerződések esetén szintén változnak a késedelmi kamatra vonatkozó szabályok. Gazdálkodó szervezetek között szintén a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat - ha azonban a pénztartozást idegen pénznemben kell teljesíteni, az adott pénznemet kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamat, ennek hiányában pedig a pénzpiaci kamat - 8 százalékponttal növelt összege.
A késedelmi kamatra vonatkozó rendelkezést csak akkor lehet érvényesen kizárni, ha a kötelezett késedelme esetére kötbér fizetésére kötelezett, egyebekben a kizáró szerződési rendelkezés semmis.


Ami jár az jár - új rendelkezés a behajtással kapcsolatos költségelőleg


Gazdálkodó szervezetek esetén fontos új rendelkezés, hogy amennyiben a kötelezett késedelembe esik, köteles a részedre a követelésed behajtásával kapcsolatos költségeid fedezésére legalább 40 eurónak az MNB késedelmi kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes hivatalos deviza-középárfolyama szerint számított megfelelő forintösszeget megfizetni. Ez az összeg a késedelem egyéb jogkövetkezményei alól nem mentesít, azonban a kártérítésbe beszámít. Az ettől eltérő kikötések semmisek.


A Polgári Törvénykönyvnek ezek az új rendelkezései pontosítják a fizetési kötelezettség teljesítésének szabályait és a késedelmi kamatokra vonatkozó rendelkezéseket, ezzel is lehetővé téve, hogy a korábbi szabályozás hiányosságai miatt kialakult jogviták elkerülhetővé váljanak.

kintlev-seg.png


Előzd meg az adósokat!


Ha eddig a bejegyzésben írtakból semmit nem tettél vagy bizonyos részeket elmulasztottál a követeléseid érvényesítése érdekében, javaslom, hogy egy „mitfahrer" ( megbízható jogi szakember) segítségével, azonnal vágj bele és előzd meg az adósaidat!


Ha tetszett a bejegyzés nyugodtan nyomj, egy Tetszik és egy Megosztás Gombot!



Megosztás és cimkék

Címkék:  késedelmi kamat, fizetési határidő



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés