Fiktív számlára alapozott ÁFA levonás?  Akár egy győztes gól a 93. percben

2019. augusztus 09.  00:00   

Az ÁFA levonás az ÁFA alanyok egyik alapvető jogosultsága, mely az általános forgalmi adó, mint hozzáadott értékű adó jellegzetességéből ered. Azt, hogy mennyire erős joguk van a számlát kiállító adóalanyoknak a levonáshoz, mutatja az Európai Unió Bíróságának egyik közelmúltban született döntése is. Ítéletében a Bíróság eddig szinte példátlan módon közelítette meg a fiktív számlákra alapozott ÁFA levonás problémáját.


A szerencse forgandó

Mindenki számára, aki életében legalább egyszer fogadott egy tetszőleges sporteseményre - legyen az akár a híres Royal Ascot-i lóverseny vagy csak egy átlagos szombat esti labdarúgó mérkőzés - ismerős lehet az az érzése, ami meghatározza az egész napot. A tétek és esélyek megszállott vizsgálata, a nagy döntések meghozatala, a szelvény feladása, a tét kifizetése. Miután ez a jól ismert rutinfolyamat lezajlott, a feladószelvénnyel a kézben, bizakodva indul mindenki útnak, hogy a televízió előtt vagy akár helyszínen végigizgulja a nap legfontosabb eseményét.

roulette-2246562_1920.jpg







Előfordulnak esetek, amikor egy vállalkozás által korábban nem ismert  megoldás felér egy szerencsejáték nyereménnyel.





A tét nem kevés. A tipp szinte biztosnak tűnik, az esélyek egyértelműek voltak, nem is szerénykedünk, a heti fizetésünket tesszük kockára annak reményében, hogy a hazai csapat ma győzelmet arat. A bíró a sípjába fúj, a mérkőzés kezdetét veszi és elindul a jól ismert érzelmi hullámvasút.

Nem alakulnak jól a dolgok, vezetést szerez a vendég csapat, de semmi baj, messze még a vége - gondolja magában a tapasztalt sportfogadó. Félidő előtt már 2-0, ahogy az óra eléri a 80. percet, az állás rögtön 3-0-ra módosul. Ekkor csalódottságunk és tehetetlenségünk által vezérelve, kezünkbe vesszük a szelvényt, apró darabokra tépjük, messze eldobjuk. Ma sem sikerült, nyugtázzuk magunkban, még a televíziót is kikapcsoljuk. Természetesen a kíváncsiság nem hagy nyugodni, visszakapcsoljuk a készüléket és megdöbbenve tapasztaljuk, hogy tizenöt perc alatt mekkorát fordult a világ, a hazai csapat megnyerte mérkőzést. A kezdeti döbbenet után szívünkkel a torkunkban próbáljuk - inkább kevesebb, mint több sikerrel - a szelvény darabjait összeszedni, a megmaradt cetliket összeragasztani. 

A lottózóban a tulajdonos hosszasan vizsgálja a nyilvánvalóan érvénytelen és használhatatlan papírlapot, majd rövid gondolkodás után döntést hoz: megkapjuk a nyereményt. A számla bár semmire sem jó, mégis úgy dönt, hogy ez az igazságos. Mivel az előző hónapokban úgyis annyit fizettünk a Játékszervezőnek, hogy ezzel a nyereménnyel úgysem károsítjuk őket, a tippünk meg végeredményképpen helytálló volt, a tétet pedig előre megfizettük. Ami jár, az jár.

Ki tudja hányan tépték össze a nyereményszelévényüket a következő meccs utolsó perceiben...?

:;

Érvénytelen, de nem használhatatlan

Hasonlóan érezhette magát egy nemrégiben véget ért olasz adóügynek a résztvevője, mint a szerencsés játékos. Történt ugyanis, hogy az Európai Unió Bírósága az ÁFA levonással kapcsolatban egy igencsak meglepő döntést hozott. Ítéletében a bíróság úgy határozott, hogy amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adólevonás alapjául szolgáló ügylet fiktív volt, akkor a vevő adóalany adólevonási jogát korlátozzák.

Az igazán érdekes fordulat, az az, hogy a számlát kiállító eladó adóalany viszont a fiktív számlában szereplő, megfizetett ÁFÁ-t visszaigényelheti, abban az esetben, ha a számlát érvényteleníti. Hiszen ellenkező esetben a költségvetés duplán szedné be az adó-terhet, ami nem lenne igazságos.

Tehát ha a számla és az ügylet legalább annyira érvénytelen, mint a szerencsejátékos szelvénye, az eladó akkor is visszaigényelheti a kifizetett ÁFÁ-t, mintegy szerencsés nyertesként kikerülve az adóhatóság és a bíróság fordulatos mérkőzéséből.

Ráadásul, a Bíróság a megállapításai szerint ilyen esetekben, ha az adóhatóság bíróságot szab ki, akkor annak arányban kell állnia az ügylettel okozott költségvetési kárral. Ebben az esetben, viszont nem jelentkezik a költségvetés részéről bevétel kiesés, így nem lenne jogszerű, ha a bírság alapjául a levonási korlátozással sújtott összeget vennék alapul a hatóságok.

Bár a magyar adóhatóság gyakorlata még nem teljesen idomul az Európai Unió Bíróság ítéletéhez, elsősorban a bírságolás tekintetében, viszont a Kúria egyes döntéséi már azt mutatják, hogy hosszú távon ez a szemlélet lehet a járható út a magyar bírói gyakorlat számára. Tehát, ne dobják el szelvényeiket vagy érvénytelen számláikat, hiszen bármikor fordulhat a szerencséjük!

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot!




Megosztás és cimkék

Címkék:  általános forgalmi adó, ÁFA levonás, fiktív számla, adójog



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés