EGY BRILIÁNS ÖTLET! VÁLTSD VALÓRA AZ ÁLMAIDAT!

2015. április 07.  23:28   

Mi kell a sikerhez? Egy briliáns ötlet elég hozzá? Igen sok esetben igen, de ahhoz, hogy egy ötlet igazán „nagyot szóljon”, nem árt, ha a fantasztikus ötlethez a jogszabályok által nyújtott kereteket is kihasználja a vállalkozásod!


Ebben a bejegyzésben a társasági adó és iparűzési adó csökkentéshez nyújtok segítséget. Így ha a fantasztikus briliáns ötleted már megvan és az ebből adódó valamennyi lehetőségedet ki szeretnéd használni, mindenképpen érdemes elolvasnod ezt az írást!


Nem csak szoftverfejlesztők előnyben!

A szoftverfejlesztésre szakosodott cégek rendkívül kedvező adóztatás alá esnek a társasági adó mai rendszerében, ráadásul bevételeik után helyi iparűzési adót sem kell fizetniük. Meglepő, hogy a kedvezményekről az érintett cégek többsége nem is tud.

Hogyan nyerhetsz milliárdokat?

Ha egy vállalkozás szerzői jogi oltalom, szabadalom, know-how vagy védjegyoltalom alatt álló szellemi alkotást értékesít vagy arra felhasználási jogot enged, az így keletkező jövedelem fele a társasági adóból levonható.Ezt a rendelkezést különösen ki tudják használni a főtevékenységként szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégek, akik ez által társaságiadó-fizetési kötelezettségüket akár 5-6 százalék körüli mértékre is le tudják szorítani.

Ezt a kedvezményt fokozta tovább a társaságiadó-törvény 2012-ben bevezetett az a rendelkezése, amely szerint egy ugyanilyen szellemi alkotás értékesítéséből származó nyereség teljesen mentes lehet a társasági adó alól, amennyiben a szellemi alkotás létrehozatalát a vállalkozás az adóhatósághoz bejelenti és annak értékesítésére egy egyéves határidőn túl kerül sor. Ráadásul sem a fent említett jogdíjbevétel, sem pedig az átruházásból származó nyereség nem esik a helyi iparűzési adó hatálya alá sem.

Az adókedvezményhez a briliáns ötlet részleteit alaposan ki kell dolgozni

Ahhoz, hogy egy szoftverfejlesztő vállalkozás a jogdíjkedvezményt igénybe tudja venni, nem árt az odafigyelés. Jogdíjnak csak a szoftverre vonatkozó felhasználási joga biztosításából vagy a szoftver átruházásából, értékesítéséből származó ellenérték minősül.

Nagyon fontos tehát, hogy szoftverek fejlesztése nem jelenti azt, hogy a szoftvercég által kapott teljes vállalkozási díj jogdíjnak minősül. A NAV gyakorlata alapján a vállalkozási szerződés alapján kapott ellenértéket meg kell bontani az átruházott szerzői jog ellenértékére, valamint az elvégzett munka díjára. Csak a jogdíj jogosít fel az adókedvezmények igénybe vételére, a munkadíj nem.

Alapos szerzői jogi és adójogi előkészítő munkát és adott esetben állásfoglalások beszerzését igényli annak kialakítása, hogy a szoftvercég által kapott ellenértékből mekkora rész minősül jogdíjnak. A gyakorlatban, függően a szoftverfejlesztés üzleti és jogi struktúrájától is, biztosítható akár egy 80 százalékos - 20 százalékos arány a jogdíj javára.
Egy ilyen szerződéses konstrukció alapján a szoftverfejlesztő cég által realizált árbevétel csupán 20 százalékát terheli a társasági adó az általános mértékkel, a fennmaradó 80 százalékra igénybe vehető lehet a kedvezmény. Ez, az 500 millió forintos jövedelemhatár alatt alkalmazandó társaságiadó-kulccsal számolva, 6 százalékos társaságiadó-terhelést jelent. Ráadásul a bevétel 80 százalékát nem terheli helyi iparűzési adó sem.

Nem kell aggódnod, ha a briliáns ötleted nem egy szoftver kifejlesztését jelenti

Biztos vagy benne, hogy a Te céged nem rendelkezik jogdíjra váltható szellemi termékkel?

Hidd el, hogy ez nagyon sok esetben csak az odafigyelésen és a kreatívitáson múlik!

Bár a kedvezményt legáltalánosabb jelleggel szoftverfejlesztő cégek tudják kihasználni, mind a jogdíjkedvezményt, mind pedig a szellemi alkotások értékesítésére irányadó teljes adómentességet számos más olyan vállalkozás is igénybe veheti, amely mások használatára állít elő szellemi alkotást.

vdjegy.jpg

Ilyen például a kutatás-fejlesztésben érdekelt és szabadalmaztatható, vagy a szabadalom szintjét el nem érő, egyéb innovatív termékeket, megoldásokat kifejlesztő vállalkozások, az építészek és műszaki tervezők, a filmek, tv-műsorok és reklámanyagok előállítói, az adatbázis-készítők, valamint az alkotó- és előadóművészek is. Ha ezek a vállalkozások felhasználási jogot engednek az általuk kifejlesztett technológiára, vagy azokat értékesítik, a befolyó árbevétel szintén kedvezően adózik.

Külön érdemes kiemelni, hogy a know-how használatba adását, átruházását is megilletik a fenti kedvezmények. Valamilyen szintű know-how pedig szinte minden vállalkozásban létezik, még ha ez a vállalkozás számára ekként nem is tudatosul. Így a jogdíjkedvezmény figyelembe vételével társasági adójukat csökkenthetik például a franchise-tulajdonosok is, akik tipikusan know-how-t adnak licencbe franchise-partnereiknek.

Nagyon lényeges továbbá, hogy jogdíjkedvezménnyel nem csupán az adott mű eredeti előállítója élhet. Amennyiben a felhasználási jogot a szellemi alkotást kifejlesztő társaság egy értékesítési láncban, közvetítőkön vagy disztribútorokon keresztül értékesíti, úgy mind az 50 százalékos adóalap-kedvezménnyel, mind az egy éven túli továbbértékesítés adómentességével a közvetítők is azonos feltételek mellett élhetnek.

Váltsd valóra az álmaidat!

Ha Tetszett a bejegyzés kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!


Megosztás és cimkék

Címkék:  társasági adó, iparűzési adó



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés