E-BEVÁSÁRLÁS KARÁCSONYRA!

2014. december 17.  00:13   

KARÁCSONYI AJÁNDÉK WEBÁRUHÁZAKNAK!

A bevásárlások így a karácsonyi ajándékok beszerzésének egyre nagyobb része tevődött az internetre.

A webáruházakat üzemeltető vállalkozások közül talán nem mindegyik tudja, hogy 2014-ben megváltoztak az elállási szabályok, amelyek ismeretének hiánya komoly gondokat okozhat.

Talán a legfontosabb módosítást a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet tartalmazza, amely a fogyasztó által interneten kötött szerződések elállási szabályait is megváltoztatta.

Íme az új szabályok

 

informci.jpg

Nem érdemes a tájékoztatást kihagyni

A webáruházaknak részletesen kell a vásárlókat tájékoztatni a szerződés megkötését megelőzően, a szerződéstől való elállási vagy felmondási jogról, annak határidejéről, egyéb feltételeiről, valamint fel kell a fogyasztó figyelmét hívni a rendelet mellékletében meghatározott nyilatkozatmintára is.

Visszaküldés költségei?

A tájékoztatóban arra is ki kell térni, hogy az elállási jog gyakorlása esetén a termék visszaküldésének költségét a fogyasztónak kell viselnie, kivéve ha azt a webáruház üzemeltető nem vállalja át.

12-es és 14-es karika

Nagyon lényeges a korábbi szabályokhoz képest, hogy az elállási jog 8 munkanapról 14 napra bővült.

Ha a vállalkozás elmulasztja az elállási, felmondási jogra, annak részletes szabályaira, határidejére vonatkozó tájékoztatást megadni, az elállási, felmondási határidő tizenkét hónappal megnövekszik.

Jó hír, hogy a tájékoztatás pótolható...egy ideig!

Ha a tizenkét hónapos határidőn belül a vállalakozás mégis pótolja az elállási jogra vonatkozó tájékoztatást, a határidő a tájékoztatás közlésétől számított tizennegyedik napon jár le.

Az elállási és felmondási jog tartalma, gyakorlása

 

ellls-jog-300x223.jpg

A webáruházakból történő vásárlás esetén a fogyasztót elállási jog illeti meg. Ha a szerződés szolgáltatásra irányul, és a teljesítés az elállásra/felmondásra megszabott határidő letelte előtt megkezdődik, a fogyasztót felmondási jog illeti meg.

Az elállás határideje:

A webáruházaknak az elállást követő 14 napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó részére a termék árát. A fogyasztó az elállási jog gyakorlásának napjától számított 14 napon belül köteles visszaküldeni, vagy átadni a terméket a webshopnak. Az elállási jog azonban a termék átvételét megelőzően – a tizennégy napos határidőtől függetlenül – a szerződés megkötésének a napja és a termék átvételének napja között is gyakorolható. Szolgáltatásra irányuló szerződések esetén az elállási, felmondási jog a szerződés megkötésének napjától indul.

Indokolni nem kell

Az elállási, vagy felmondási jog a fogyasztót indoklási kötelezettség nélkül illeti meg.
A fogyasztó az elállási vagy felmondási jogot az erre vonatkozó egyértelmű nyilatkozat útján, vagy a kormányrendelet 2. számú mellékletben található mintanyilatkozat kitöltésével gyakorolhatja. A vállalkozás az elállási vagy felmondási jog gyakorlásának lehetőségét megfelelő űrlap biztosításával lehetővé teheti, de ebben az esetben köteles tartós adathordozón visszaigazolni a fogyasztó nyilatkozatának megérkezését.

Ha vita van az elállás vagy a felmondás miatt a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy az elállási, felmondási jogát az előírásoknak megfelelően gyakorolta.

 

Ha Tetszett a bejegyzés kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!



Megosztás és cimkék

Címkék:  webáruház, elállási jog



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés