Das ist ein Unicum avagy küzdelem a 'cyberkalózokkal'

2011. augusztus 10.  22:45   

A Zwack Unicum esete kiválóan példázza, hogy mégsem elég, ha domain nevet foglalunk vállalkozásunk indításakor!

Hiszek benne, hogy egyszer felnövünk a „kibernetikus szocializáció” arra a szintjére, hogy az internet nem egy a jogszabályokon kívül létező senki földje lesz, ahol számos helyen cyberkalózok garázdálkodnak, hanem átlátható törvények adják meg a kereteit és a korlátait. Addig is, amíg ez bekövetkezik nem árt egy-két aggódó gondolat.

Kezdjük mindenekelőtt egy fogalommeghatározással! A cyberkalóz fogalma írásomban azokat a személyeket vagy szervezetek takarja, akik kihasználják mások az internet használatával kapcsolatos hibáit vagy késlekedését saját anyagi haszonszerzésük érdekében. Aki ezt domain név idő előtti befoglalásával és továbbértékesítésével tervezi, azokat domainüzéreknek is szokás hívni.

unicum3.jpg

A cégnévvel kapcsolatos írásban már említettem egy pár szót erről a kérdésről, de nem árt kicsit jobban körbe járni.

Ami miatt a témával feltétlenül kell, hogy foglalkozzam, mert egy vállalkozás, ha megfelelő marketing stratégiával dolgozik nem hagyhatja figyelmen kívül az internet kínálta lehetőségeket. Ezeket a lehetőségeket azonban okosan kell használnod, ha nem szeretnél magadnak kellemetlen meglepetéseket, mint a Zwack.

A Zwack valóban Unicum?

A kitűnő röviditalt 1790-ben alkotta meg II. József udvari orvosa, a Zwack család egyik őse. A történet szerint dr. Zwack, a császár udvari orvosa különleges gyógynövénylikőrrel kínálta uralkodóját. II. József nem győzte magasztalni a csodálatos italt. „Das ist ein Unicum!” – harsogta híres mondatát. („Ez teljesen egyedülálló!”)

Mivel az italt gyártó Zwack Unicum Rt. jogi értelemben is szerette volna megvédeni különleges italának hírnevét a „Zwack Unicum” elnevezést védjegyként jegyeztette be 1994-ben.

Úgy gondolod, hogy ezzel megnyugodhatott?

Unicum vs. „cyberkalózok”


1999-ben történt, hogy valaki más lefoglalta a www.zwackunicum.com domain nevet. (Az már csak hab volt a tortán, hogy a hozzá tartozó oldalon található linkre kattintva a látogató a Zwack Unicum Rt. egyik legnagyobb vetélytársának honlapjára juthatott.)

A védjegyet birtokló gyártónak jogi eljárást kellet indítani annak érdekében, hogy a más által lefoglalt domain használatára ő legyen jogosult. Ehhez bizonyítani kell, hogy a domain név azonos illetve megtévesztően hasonló az általa bejegyeztetett védjeggyel, és nem adott engedélyt a regisztrálónak a domain név foglalásra illetve azt, hogy a domaint regisztráló rosszhiszeműen járt el.

Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egész világon ismert termékről volt szó, a domain jogosultja nem hivatkozhatott arra, hogy nem hallott korábban soha a Zwack Unicumról. Ezért nem is lehetett kétséges, hogy kié lett végül a www.zwackunicum.com domain.

Ha azonban vállalkozásod terméke vagy szolgáltatása nem bír akkora ismertséggel, mint a fenti ital, akkor nem árt megszívlelned a következő tanácsokat, nehogy egy domainüzér, vagy egy védjegy jogosult áldozatává válj egy ilyen ügyben.

Védd meg magad ellenük! De hogyan?


Ma már elengedhetetlen az interneten való megjelenés, ha terméked vagy szolgáltatásod számára a legszélesebb piacot szeretnéd megtalálni. Kitaláltál hozzá egy klassz domain nevet? Megnézted, hogy nem foglalt-e, majd regisztrálod.

Domain és/vagy védjegy?


Ezzel azonban még nem lehetsz nyugodt. Ha nem áll szándékodban, hogy védjegyet is foglalj, akkor sem szabad spórolni annak a vizsgálatán, hogy az általad választott domain nem ütközik-e valakinek a már bejegyzett védjegyével. Ha ez a keresés eredményre vezet, érdemes a kiválasztott domain nevet elvetni még akkor is, ha hosszas fejtörés után ugrott csak be.

Ha magad szeretnél utána nézni, hogy domain neved nem sérti-e senkinek a jogait ezt a következő linkre kattintva teheted meg: false Elektronikus kutatás. 

Ha alapos akarsz lenni, akkor természetesen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kérhetsz védjegykutatást. (www.sztnh.gov.hu)

Ó mondd! Te mit választanál?
Ha engem kérdezel domain és védjegy!


Tudom, hogy egy kicsit hozzányúltam Szent István királynak a Szörényi-Bródy szerző páros által interpretált gondolataihoz, de a szövegkörnyezet megkívánta. Ha engem kérdezel, én azt tanácsolom, hogy merj a saját árnyékodon túllépni, és komolyan hinni abban, hogy terméked illetve szolgáltatásod van olyan jó, hogy érdemes védjeggyel is óvnod a szorgos munkával kiépített hírnevét.

Védjegy a „Mindentvivő”

Ha férfi olvasó vagy, biztosan emlékszel még az autóskártyában a mindenki által áhított szuper járgányra, aminek végsebessége 300 km/h felett volt. Közismert nevén ez volt a „Mindentvivő”. Amikor az osztást követően a lapjaidba beletekintve felfedezted ezt a jolly-jokert, kicsit nyugodtabban vághattál a partiba. Nos, a védjegy is ilyen megnyugtató lehet, csak már egy sokkal komolyabb játékban.

A védjegy megszerzése természetesen sokkal drágább, mint egy egyszerű domain név regisztráció. Amit kapsz érte, az viszont nem kevés. Az általad felépített és védjeggyel biztosított „márka”, legyen áru vagy szolgáltatás, védelmet élvez másokkal szemben mind a való- mind az online világban.

Ez nem elhanyagolható szempont, ha valaki a hátadon szeretne felkapaszkodni a siker csúcsaira. Természetesen nem kell mindenkinek a védjegyoltalomban gondolkodnia, de úgy gondolom, hogy aki hisz abban, érdemes megfontolnia ezt a lépést is a sikerei biztosítása érdekében.

Fából vaskarika, amikor védjegy a domain

A legbiztosabb az, ha magát a domain nevet biztosítjuk védjegyként, mert ennek is megvan a lehetősége.

unicim_4.jpg

Végül egy két jó tanács a „védjegyeseknek”.

Nem elég a babérokon ülni, hogy megvan a terméket vagy szolgáltatást óvó védjegy bejegyzés. Az élet nem áll meg, a „cyberkalózok” pedig lehet, hogy nem is alszanak. Nem árt rendszeresen ellenőrizni, hogy nem jegyeztették-e valahol be az engedélyed nélkül a védjegyet domainként. Érdemes nemcsak az azonos, hanem a hasonló elnevezésekre is kutatni. De ha szemfüles vagy, akkor te magad is lefoglalod a védjegyedhez hasonló összes domain név variációt. Ez persze pénzbe kerül, de hidd el korántsem annyiba, mintha egy „cyberkalózzal” kellene a harcot felvenned annak érdekében, hogy védjegyed elsőbbségét a domain név felett biztosítsd.....

Megosztás és cimkék

Címkék:  domain név, védjegy



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés