Bízol benne? És saját magadban?

2019. augusztus 01.  11:33   

A bizalom egy harmonikus párkapcsolat alapköve, egy működő családban nincsennek titkok, de az igaz barátok előtt sem lehet tabu.

Az élet számos területén elengedhetetlen a bizalom, miért lenne ez másképp a jogban? Rögtön felvetődhet a kérdés, hogy ez nem paradoxon-e, hiszen a jogtudományt főleg a bizalmatlanság táplálja!?

Egy élet munkáját például a cégedet másra – egy idegenre – bízni szinte lehetetlen küldetés! Vagy mégsem?

Lássuk, hol lehet erre megoldás?
biz.jpg

























A megoldást a bizalmi vagyonkezelés lehetősége adja.

Ez a jogintézmény számtalan esetben használható, sőt vannak olyan helyzetek, amikor ez az egyetlen lehetőség.

Ebben a bejegyzésben röviden megkísérlejük bemutatni a bizalmi vagyonkezelés cégek szempontjából fontos felhasználási területét.

Generációs vagyontranszfer

Tapasztalatunk szerint, nagyon sok cégtulajdonos aggódik azon, hogy mi lesz az általa felépített vállalkozással, ha vele történik valami?

A magyar jogban nem túl régen újjáéledő jogintézmény, a bizalmi vagyonkezelés segítségével, akár a végrendeletnél is egyszerűbben gondoskodhatsz céged jövőjéről. Ennek alkalmazásával nem kell tartanod attól sem, hogy a hagyatéki eljárás elhúzódása miatt működésképtelen lesz a társaság.

Egy ismert mondás szerint, amit az első generáció felépített, a második fenntartott, a harmadik feléli. A vállalkozások mintegy 50%-a már most, vagy a közlejövőben érintett lesz a jogutódlás kérdésében, ám csupán a cégek harmadánál létezik kidolgozott terv arra, hogy ki viszi majd tovább a stafétát. A vállalkozások 49%-nak van valamilyen jogutódlási elképzelése és csak 4%-a rendelkezik írásban rögzített jogutódlási tervvel.

Mi lehet a megoldás?

A generációs vagyontranszfer, úgy valósul meg, hogy a vagyonrendelő döntése alapján, a bizalmi vagyonkezelő tulajdont szerez a kezelt vagyonon – a témával összefüggésben a társaság vagyoni betétjén – és a saját nevében, de egy kedvezményezett javára kezeli azt. Fontos, hogy az ilyen módon kezelt vagyon, a vagyonrendelő (aki a vagyont a bizalmi vagyonkezelőre bízta) halála vagy jogutód nélküli megszűnése esetén sem válik a hagyatéki-, vagy a felszámolási vagyon részévé.

A bizalmi vagyonkezelői szerződés lehetővé teszi a vagyonrendelő számára a vagyonkiadás előírását. Erre elhet példa, amikor a vagyonrendelő a szerződésben meghatározhatja egy időpont bekövetkezését – lehet ez akár valamilyen tanulmány elvégzése, vagy bizonyos életév betöltése –, amikor a kedvezményezett részére a teljes vagyonátadás megtörténhet Eddig az időpontig, pedig a szerződés rendelkezése szerint akár időszaki hozamkifizetés is szóba jöhet. Tehát rugalmas megoldásról van szó. Fontos korlát, hogy a vagyonrendelő és a kedvezményezett a bizalmi vagyonkezelőt nem utasíthatja.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés legfontosabb elemeit vegyük sorra:
• Szerződéssel jön létre,
• szükségszerűen tulajdonjog átruházással jár együtt,
• a vagyonkezelő a tulajdonátruházás eredményeként a dolgot a sajátjaként kezeli,
• a tulajdonjog gyakorlásának a törvény korlátot állít, hiszen a vagyonkezelő a tulajdonjogát csak a kedvezményezett javára gyakorolhatja.

Kik a jogviszony szereplői?

A Vagyonrendelő, a vagyonkezelő és a kedvezményezett. A vagyonrendelő, a kulcsfigura, a vagyonkezelő, aki minden titkok tudója és a kezdeményezett, akinek nincs más teendője, csak várni türelmesen.

Céges vagyon vagyonkezelési szerződéssel történő átadásának esetére érdemes a vagyonkezelői tevékenységek segítésére befektetési tanácsot alapítani, vagy akár a vagyonkezelő ellensúlyozására protektort bevonni, aki, ellenőrzi, hogy a vagyonkezelő betartja-e a szerződésben rögzített előírásokat, és ezzel a kedvezményezett érdekeit védelmezi.

A protektor részletes feladatait a közte, mint megbízott és a vagyonrendelő, mint megbízó közötti megbízási szerződésben kell szabályozni. Szerepe rendkívül fontos lehet, hiszen működése a vagyonrendelő számára fokozott biztonságot, a vagyonkezelő felé pedig jelentős segítséget, támogatást jelenthet, ha minden úgy működik, ahogy a nagykönyvben – a bizalmi vagyonkezelési szerződésben – megírták.

66178797_322196038689038_4399344896897449984_n.jpg















A bizalmi vagyonkezelés típusai

Beszélhetünk üzleti típusú és nem üzleti típusú vagyonkezelésről, melyre eltérő szabályok vonatkoznak. Ha minimum 2 megbízása van egy vagyonkezelőnek egy évben, akkor az már üzleti jellegűnek minősül. Az üzleti jellegű bizalmi vagyonkezeléshez komoly tárgyi és személyi feltételrendszert kapcsol a jogszabály. Ilyen például, hogy a tevékenység a Magyar Nemzeti Bank engedélyhez kötött, amelyet meghatározott formában működő Kft., Zrt., külföldi cég fióktelepe, vagy ügyvédi iroda végezhet.

A nem üzleti jellegű bizalmi vagyonkezelés feltételei egyszerűbbek, nincs tőke és személyi követelmény, a vagyonkezelő és a vagyonrendelő is lehet ugyanaz a személy, de csak egy ilyen szerződése lehet a vagyonkezelőnek. A közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt bizalmi vagyonkezelési szerződést jelenteni és csatolni kell a Magyar Nemzeti Bank részére, a vagyonkezelő, a vagyonrendelő és a kedvezményezett adataival együtt.

A vagyonrendelő, vagyonkezelő vagy a kedvezményezett halála, jogutód nélküli megszűnése esetén jogállása "örökíthetővé" válik, a helyébe lépő(k) személyének és jogainak korlátozási lehetősége mellett.

Summázva elmondható tehát, hogy egy igen sokoldalú és hasznos jogintézményről van szó, ha okosan használjuk.

Ahhoz, hogy a jövőbeli kérdésekkel kapcsolatban se fájjon a fejed, ne menj jósnőhöz, inkább keresd a Dr. Nemes Ügyvédi Irodát és optimalizáljuk céged jogutódlási folyamatait!

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy Lájk és egy Megosztás gombot!




Megosztás és cimkék

Címkék:  bizalom, vagyon, öröklés, vagyonkezelés



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés