Az adóellenőrzés és Columbo világa II.

2011. március 15.  09:32   

Hogyan lehet elkerülni egy adóbírságot?
Ahogy megígértem Columbo nyomozó alakjának felidézésével folytatom írásomat az adóellenőrzések világáról. A bejegyzés előző része azzal fejeződött be, hogy milyen ismérvek alapján lehet megállapítani egy számla tartalmi hitelességét.

Mire figyelj!?

Kontárok, nem létezők kíméljenek – nem hiteles, fiktív tartalmú számla


Ha egy társkereső oldalon kellene regisztrálnom, a hirdetés a címmel kezdődhetne. Tartalmilag nem hiteles a számla, ha például egy kontár állította ki, aki adószámmal nem is rendelkezik és kizárólag „zsebre” dolgozik. Az sem elfogadható, ha olyan céggel kerülsz kapcsolatba, aki felszámolás alatt áll vagy bejegyzését elutasították. Azokat a helyzeteket talán említenem sem érdemes, amikor a számla alapjául szolgáló gazdasági esemény nem az ott rögzített felek között vagy nem azon a módon jött létre vagy ténylegesen létre sem jött. Ez utóbbi számlát nevezik ismertebb néven „fiktívnek”.
Persze vannak utólag javítható tartalmi hibák, amiket például számla helyesbítéssel, illetve egy adóellenőrzés során a hitelesség általad történő bizonyításával tudsz korrigálni.

Az alibit Neked kell bizonyítani, nem az „adó Columboinak”

Nagyon fontos és ezt nem árt az eszedbe vésni, hogy egyrészt ez nem a Columbo című sorozat, másrészt, hogy a NAV tartozik bizonyítani amit állít, azonban Te, vagyis a számlát befogadó rendelkezel azokkal az információkkal, adatokkal, iratokkal, amelyekkel a kellő körültekintésedet igazolni tudod. Ezt a bírói gyakorlatnak köszönhetően az adóellenőrök is így gondolják.

Az adóellenőrzés Dominó-elve


Ha egy számla kibocsátónál tartott ellenőrzés eredményre vezet és az adóhatóság talál olyan kétesnek ítélt számlát, amelyen vevőként a Te vállalkozásod vagy céged neve szerepel, akkor már lehet is készülni egy kiadós ellenőrzésre, mivel ennek az elrendelésére soron kívül kerül sor. Soha ne feledd, mindig lehet a Te céged a következő dominó, ami eldől.

Akkor mégis hogyan kell eljárnod? - „Légy résen!”

Az örök érvényű cserkész jelmondat itt megint egy új értelmezést nyer. Nem szabad tehát azzal megelégedned, hogy kaptál egy számlát, amit átadsz a könyvelőnek. Ellenőrizned kell, hogy az formailag mindenben megfelelő illetve azt is kell tudnod igazolni, hogy az ügylet azzal a tartalommal valóban létrejött közöttetek.

A minimum, hogy ellenőrizd a veled szerződő „adóalanyiságát”, tehát, hogy létező cég vagy vállalkozás-e és valóban a képviselővel találkoztál-e. Ezeket az információkat a cégjegyzékből illetve az adóhatóságtól szerezheted meg.

Miért fontos ez?

Gondolj csak bele! Egyik napról a másikra bárki megszüntetheti a cégét, felszámolás alá kerülhet vagy „visszaadhatja” a vállalkozását. Így kizárólag arra, hogy kaptál egy számlát nem lehet alapozni.

Mit kell tenned, ha nem akarsz adóbírságot

Minden lehetőségre felkészülve „bizonyítékokat” kell gyűjtened azért, hogy egy ellenőrzés esetén az adó Columboi ne kaphassanak azon, hogy elmulasztottad a kellő körültekintést.

Az adott ügy dönti el, hogy mi a megfelelő dokumentum egy ügylet igazolására. Lehet ez írásbeli szerződés, szállító levél, érvényes meghatalmazás, a másik féllel folytatott levelezés. Minél több oldalról igazolható, hogy Te körültekintő voltál, annál nagyobb az esélye, hogy az adóhatóság is így fogja ezt gondolni.

Ne légy lusta és lépj egy lépéssel közelebb partneredhez, hiszen ez nemcsak adójogi szempontból indokolt. Például nem haszontalan ha meggyőződsz arról, hogy valóban rendelkezik-e a szerződés teljesítéséhez szükséges munkaerővel vagy áruval. Az erről szóló információk is jól alá tudják támasztani az adóhatóság előtt a kellő körültekintésedet vagy ahogy Columbo mondaná „alibidet”!

Ha ezt a körültekintést mégsem sikerül igazolni, akkor nincs mód a bírság elkerülésére, de még mérséklésre sem.

Megosztás és cimkék

Címkék:  adóellenőrzés, számla



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés