Az adóellenőrzés és Columbo világa I.

2011. március 16.  11:22   

Hogyan lehet elkerülni egy adóbírságot? Nem hiszem, hogy van olyan, aki ne ismerné Columbo hadnagyot a Los Angeles-i rendőrség kiváló nyomozóját. A róla szóló filmsorozat – amit történetesen nagyon szeretek – felépítése egyedi, mert mindig fordított képet mutat. Az első öt percben kiderül, hogy ki a gyilkos, hiszen végig nézhetjük, ahogy végez áldozatával. Ezt követően lép színre az esetlen de kiváló nyomozó, aki – az eddig leforgatott minden részben – felgöngyölíti az ügyet. Persze korántsem szeretném lebecsülni a címszereplő érdemeit, de mindig a gyilkos által elkövetett hibák vezetnek a lebukáshoz. Nem alapos, elmulasztja a kellő körültekintést.

Adóellenőrzés Columbo tükrében

Egy fordított logikát követek én is, amikor megkísérlek rávilágítani az adóellenőrzések egyik legproblémásabb területére. Nézzük, hogy hogyan kaphat rajta az adóhatóság (NAV) egy jogosulatlan Áfa visszaigénylésen.

Kezdjük az elején. Ragadjuk meg azt a pillanatot, hogy céged vásárolt egy terméket vagy igénybe vett egy szolgáltatást. Ahogy máskor is, áfás számlát kértél róla, amit átadsz a könyvelőnek, hogy igényelje vissza az áfa tartalmát.

Az utolsó vacsora Milánóban – mindent „visszaigényelni” mégsem lehet

Azt ugye nem kell mondanom, hogy nem minden termék beszerzése vagy szolgáltatás igénybevétele után kapott áfás számlát célszerű odaadni a könyvelőnek, hogy azután adót igényeljen vissza cégednek. Gondolom ismered a sztorit, amikor kis Hazánk egyik „szemfüles” vállalkozója Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festménye után igényelt vissza forgalmi adót. Mivel a festmény egy freskó, ami a Milánói Santa Maria delle Grazie templom falán található, javaslom, hogy ennek a „beszerzésére” és áfájára senki ne pályázzon.

Ne veszítsük el azonban a fonalat! Megvan tehát a számlád! Átadtad a könyvelőnek. Ezzel minden rendben van?

Mindent megtettél, hogy az adóhatóság Columbo-i ne gyanúsíthassanak semmivel?

Hallom a kérdésed, hogy mivel lehet egyáltalán Téged gyanúsítani?

Kifordított alibi – a legjobb bizonyíték a kellő körültekintés


A Columbo című sorozat minden részében a gyilkos igyekszik alibit kreálni magának, ami bizonyítja, hogy nem járhatott a gyilkosság helyszínén az elkövetés időpontjában Ha a számlák világába visszakalandozunk, nekünk sem kell mást tennünk, mint alibit gyártanunk, azonban nem arról, hogy valamit nem csináltunk vagy nem voltunk ott, hanem éppen az ellenkezőjéről.

Milyen a hiteles számla?

A számlát az adóhatóság akkor fogadja el, ha az mind formailag, mind tartalmilag hiteles.
Te mit nézel meg először – a forma rendben van?


Ugye ismerős a kérdés, hogy te mit nézel meg először a nőkön vagy a férfiakon. Biztos vagyok benne, hogy erre kész válaszod van. A számlákon az első, ami fel kell hogy tűnjön a formai kellékek megléte. A bizonylatok formai szabályait jogszabályok rögzítik, az Áfa törvény és a 24/1995. (XI.22.) PM rendelet. Nincs mese, a számlák formai kellékeit ismerned kell és ha kapsz egyet, amit a könyvelésedben fel kívánsz használni, azt ebből a szempontból mindig meg kell vizsgálni.

Van ami nem a Te gondod?

Jó hír, hogy azért van ilyen is. Amit nem kell észrevenned például az, hogy a számlát kibocsátó a számlatömbjét szigorú számadás alá vonta-e, vagyis van-e a számlatömb megvásárlásáról bizonylata. Ennek a kiderítésére Columbonak meg lennének a megfelelő eszközei, de neked nem kell ilyen alaposnak lenned, ezt még elnézik.

Az alibid tartalma – a való világ bemutatása

Nem! Most nem kell bekapcsolni a televíziót, nem a népszerű valóság show következő részét kell megnézned. A feladat ennél egy kicsit nehezebb, mert a számla tartalmi hitelességét kell ellenőrizned. Ez olyan mintha a tv képernyő két-dimenziós felbontásából egy „való világot” kellene elővarázsolni hús-vér megfogható szereplőkkel. A kifordított alibid akkor hiteles, ha az adóellenőröknek úgy tudod „levetíteni” a számla kiállítása mögött lévő valóság show-t, vagyis gazdasági eseményt, hogy azt elhiggyék. Azért nem kell megijedni, ez sem lehetetlen feladat.
Hogy mire kell odafigyelned? Majd a következő részben árulom el!


Megosztás és cimkék

Címkék:  adóellenőrzés, számla



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés