Adós Olimpia! Külföldön is futhatsz a pénzed után!

2011. december 03.  16:42   

Mire jó egy európai fizetési meghagyás? Te mit teszel, ha egy külföldi személy vagy egy külföldi gazdasági társaság tartozik Neked?



Szégyen a futás?........., akkor hajrá!

Az atlétika a „sportok királynője”. Az egyik legnépszerűbb műfaja pedig a futás. Ha tartoznak Neked vagy cégednek nem beszélhetünk eleget arról, hogy hogyan juthatsz a legkönnyebben a pénzedhez vagyis hogyan futhatsz sikeresen utána.

Jöhet a melegítés!

A görögöknél találkozunk először a mai értelemben vett atlétikával. Maga az atlétika szó is görög eredetű. Kr. e. 1000-ben Homérosz műveiben fordul elő először az "athletos" szó, olyan ember megjelölésére, aki nehéz munkát végez. Az atléta megnevezés abban az időben minden olyan versenyzőt jelentett, aki valamilyen díjért (athlon) hivatásszerűen vetélkedett. Kr. e. a 6. században azonban már csak a gimnasztikai és lovas versenyek résztvevőire korlátozódott ez a megjelölés. A vetélkedők elterjedtek az egész birodalomban, és nemzeti ünnepévé váltak az "Olimpiai Játékok"-nak. Kr. e. 776-tól ismertek az olimpiai győztesek, és innen számítják az "Ókori Olimpiai Játékok"-at. Az első győztes az Olimpián stadionfutásban KOROIBOSZ nyertese volt. Ez a stadionfutás volt a legrövidebb futószám (kb. 170-190 m). Kr. e. 776-ban csak ennek megnyerése jelentett olimpiai bajnokságot, ez volt a klasszikus győzelem.

Akkor vigyázz, kész és rajt!! Indulhat a versenyfutás a pénzed után!

futplya1.jpg

De hogyan érheted adósodat a legkönnyebben utol?

Ha adósod külföldi vagy külföldön élő magyar és tartozik Neked, ettől még nem kell feltétlenül megijedned. Létezik egy olyan megoldás, amivel könnyen – per nélkül – is elérheted a célodat. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert külföldön pert indítani nem olcsó mulatság, olyan döntés, amit érdemes jól átgondolni. Az Európai Parlament és Tanács az Európai Unión (Dániát kivéve) belül igyekezett segíteni a külföldi adósok után futóknak.

Magyarországon az itthon alkalmazott fizetési meghagyásos eljáráshoz hasonlóan az európai fizetési meghagyás is a közjegyzők hatáskörébe tartozik.

Európai fizetési meghagyást határokon átnyúló kereskedelmi és polgári ügyekben lehet kezdeményezni, a lejárt és nem vitatott követelések érvényesítése érdekében.

Az eljárást egy magyar nyelven kitöltött nyomtatvánnyal lehet elindítani bármelyik magyar közjegyzőnél.

A közjegyző harminc napon belül megvizsgálja a kérelmet és ha megfelelően van kitöltve, kézbesíti a kötelezettnek. A kötelezettnek harminc nap áll a rendelkezésére, hogy ellentmondjon. Ez utóbbi esetben a közjegyző megküldi az ügyet a bírósághoz. Ha a perré alakulást nem szeretnéd, azt már előre jelezheted a nyomtatványon.

Ez a lehetőség a magyar fizetési meghagyáshoz hasonlóan számos előnyt hordoz magában. A költségek ugyanúgy alakulnak. Ha az adós részére szabályszerűen kézbesítik az európai fizetési meghagyást és nem vitatja a követelést, a közjegyző azt végrehajthatóvá nyilvánítja, ami azt jelenti, hogy bármely tagállamban azonnal végrehajthatóvá válik.

Ha gyorsan be akarod érni adósodat! Hogyan spórolhatunk pénzt egy megfelelő közjegyzői okirattal?



Most csak az figyeljen ide, aki nem akar sokáig és magas költségeket felemésztve futni a pénze után külföldi adósa nyomában. Ha a külföldi adóssal szemben fennálló követelés közjegyző által készített okiratban rögzítésre kerül – a jogszabályban rögzített előírások szerint – és lejár a teljesítési határidő, nincs szükség további eljárásokra, hanem indulhat a végrehajtás. Ha a kötelezettnek létezik Magyarországon végrehajtás alá vonható vagyona az eljárás itthon a magyar szabályok alapján indulhat.

Ha az adós nem rendelkezik Magyarországon lefoglalható vagyonnal és a végrehajtást egy másik tagállamban kell megindítani, a közjegyző kiállít egy európai végrehajtható okirattá nyilvánító tanúsítványt, ha a végrehajtás belföldön elrendelhető lenne. Ebben az esetben a végrehajtást foganatosító tagállamban nem vonják kétségbe a közjegyzői okirat végrehajthatóságát, hanem azonnal indulhat a végrehajtás. A tanúsítvány kiállításáért a követelt tőke összeg egy százalékának megfelelő összeget, de legalább ötezer, legfeljebb százötvenezer forintot kell fizetni.

A verseny már elkezdődött, de Te ezeknek a tanácsoknak a birtokában a legjobb esélyekkel veheted fel a küzdelmet adósoddal.

Megosztás és cimkék

Címkék:  európai fizetési meghagyás, végrehajtás



Hozzászólás a témához

ilona (2016. mjus 03. - 16:15)

Jo lehetoseg ,  
De nem a maganszemelyeknek. 
Ha maganszemely tartozik maganszemelynek az altalaban úgy hagyja el az orszagot , hogy külföldi lakcimet nem hagyja hatra. 
Nincs lakcim nincs eljaras..

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés