A SZERZŐDÉSEK NIRVÁNÁJA!

2014. október 14.  22:48   

A nirvána jelentheti a teljes megnyugvást, a kiszabadulást a lélekvándorlásnak szenvedésekkel járó körforgásából, a legmagasabb boldogság állapotába, amelyre a lélek törekszik.

ohm.jpg

Mi lehet akkor a szerződések nirvánája illetve hol található?

Az új Polgári Törvénykönyv honosította meg a teljességi záradék jogintézményét a magyar jogban, amely az angolszász jogban és a nemzetközi kereskedelmi jogban már időtlen idők óta létezik.

Mi hát a teljességi záradék?

A teljességi záradék nem más mint amikor a szerződésben szerepel az, hogy a kontraktus valamennyi a felek között létrejött megállapodást tartalmaz és a szerződésben nem rögzített korábbi megállapodások hatályukat vesztik.

Miért lényeges ez számodra?

Azért mert a 2014. március 15. napját követően megkötött szerződéseid esetén komoly meglepetéseket okozhat Neked illetve cégednek, ha nem gondolod végig kellő alapossággal, hogy szerződésben szükség van-e a teljességi záradékra.

Egy példa!

Tegyük fel, hogy egy üzleti partnereddel évek hosszú sora alatt egy bizonyos szerződéstípust egy meghatározott szöveggel használtok. 2014. március 15-ét követően új szerződést köttök, mert ezt diktálja az üzleti érdeked. Aláírásra is kerül egy az eddigieknél alaposabb, mindenre kiterjedő szövegű szerződés. Ha ebben a szerződésbe nem kerül bele a teljességi záradék, tehát az, hogy a felek korábbi megállapodásai hatályukat vesztik, akkor bizony előfordulhat, hogy partnered egy korábbi szerződésben már többször használt kaluzulára hivatkozik, ami nem kifejezetten előnyös számodra.

Két élű fegyver!

Ha fifikás cégvezető vagy, akkor természetesen mindig az adott helyzet, szerződés, illetve üzleti partner figyelembevételével döntesz a teljességi záradék alkalmazásáról, hiszen lehetnek olyan helyzetek is, amikor számodra az a kedvezőbb, ha egy közöttetek korábban létrejött szerződésre vagy elektronikus levelekben rögzített ajánlatra tudsz hivatkozni és ilyenkor nem „erőlteted” a teljességi záradék alkalmazását.

Közel a segítség!

Ahhoz, hogy eljuthass a lehető legtökéletesebb nyugalom állapotába érdemes valamennyi hatályos szerződésedet jogi szakember segítségével „átvilágítani”, annak érdekében, hogy szükséged van-e a teljességi záradékra.

ohm2.jpg

Hajrá előre a Nirvánába!

Ha Tetszett a bejegyzés kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!




Megosztás és cimkék

Címkék:  teljességi záradék, új Ptk.



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés