A Szállító szabályai!

2012. augusztus 12.  14:24   

Hogyan kereshet rengeteg pénzt egy ingatlanüzemeltető azzal, hogy a jogszabályok betartásával adja ki azt?

A Szállító című filmben a főhős Frank Martin (Jason Statham) a maga alkotta szabályok között él. A három legfontosabb a következő: 1. szabály: Teljesítsd a megbízást, 2. szabály: nincsenek nevek, 3 szabály: ne nyúlj a csomaghoz. Persze a több részből álló film széria másról sem szó, minthogy a főszereplő hogyan rúgja fel a maga alkotta szabályokat. Egy ingatlanüzemeltető nem végezeti a tevékenységét az akcióhősök mintájára, de egy kis odafigyeléssel hatalmast pénzt tud spórolni.


(20th Century Fox, The Transporter, 2002)

Biztosítás „áramütés” ellen?

Hazánkban az irodaházakban, ipartelepeken, bevásárló központokban lévő bérlemények ellátásához szükséges villamos áram belső továbbítása szigorúan szabályozott terület. A szabályokat megszegő ingatlanüzemeltető vagy az ingatlanfejlesztő cég, akár százmillió forintos bírság kiszabására is számíthat.

A szabályok betartására akkor is figyelni kell, ha az ingatlanüzemeltető áll közvetlen kapcsolatban a szolgáltató társasággal és fizeti ki a bérlő által elfogyasztott energiamennyiséget, amelyet továbbszámláz a bérlő részére és akkor is, ha a bérlő közvetlen kapcsolatban áll a szolgáltatóval.

Amit a legtöbben nem tudnak vagy elfelejtenek

Érdemes tudni, hogy egy ingatlanon – például ipari parkban – belül létesített belső hálózat „magánvezeték”, amelynek kialakítása és üzemeltetése is számos kötelezettséget von maga után.

Hogyan csináld szabályosan és nyereségesen?

A jogszabályok szétválasztják a magánvezeték üzemeltetését (hálózati szolgáltatás) valamint a vezetéken továbbított energia értékesítését a belső hálózatról vételezőknek (továbbadás). Mindkét tevékenységre – beleértve a felszámítható díjak mértékét is – külön szabályozás vonatkozik.

Ha egy magánvezetékhez felhasználó kapcsolódik a vezeték létesítését be kell jelenteni, és a használattal kapcsolatban részletes szerződést kell kötni, az ellátottakkal, amelyben a mérés feltételeit is meg kell határozni. Ez csak hitelesített mérőórával történhet. Ha az ingatlan bérlője közvetlenül kíván a szolgáltatóval szerződni a villamos energia szükséglete kielégítésére az ingatlan illetve a magánvezeték üzemeltetője a magánvezetékes szolgáltatás költségeit kiszámlázhatja. Ez akár a teljes energetikai beruházás megtérülését eredményezheti, ennek ellenére a legtöbb ingatlanüzemeltető ezzel nincs tisztában.

Az ingatlanüzemeltető által végzett energiatovábbítás nem minősül kereskedelemnek, ha a továbbított mennyiség átlagára nem haladja meg a felhasználó által az adott évben beszerzett energia-mennyiség átlagárát. Ez a villamos energia árára vonatkozik és nem érinti a magánvezeték után felszámított díjat.

A számlázás szabályai

Bizony a számlázásra sem árt odafigyelni, hiszen ezen a területen is számos buktató lehet. A bérlőnek kiállított számlán a magánvezeték-használat díját és a termékárat megbontva kell feltüntetni. ezektől elkülönítetten – az ide vonatkozó jogszabályok alapján – kell jelölni a különböző rendszerhasználati díjelemeket (pl.: átviteli, illetve elosztói), és a továbbhárított pénzeszközöket (pl.: szénfillér, „C” tarifa, stb.)

A Magyar Energia Hivatal által alkalmazható – akár százmillió forintig terjedő – bírság valamint a bérlők által jogszabály ellenességre hivatkozó fellépés elkerülése érdekében szükséges megkötni a megfelelő tartamú magánvezeték-használati szerződéseket a bérlőkkel és ki kell alakítani a megfelelő díjakat és számlaképet.

Az okos energia-továbbítók

the_transporter.jpg

Úgy gondolom, hogy manapság nem mindennap lehet olyan hírekről számot adni, hogy a szabályok betartásával nem csupán a büntetést lehet elkerülni, hanem remekül lehet keresni. Ebben az esetben tehát valamennyi „Szállítónak” érdemes a felállított szabályok szerint működni.

Megosztás és cimkék

Címkék:  ingatlanüzemeltető, magánvezeték, hálózati szolgáltatás, továbbadás



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés