A köz szolgálata menő!  Alapítvány, egyesület, civil társaság, nonprofit kft. 

2018. szeptember 30.  22:33   

Az emberi történelem legkorábbi emlékei már arra hívnak fel, hogy oda kell figyelnünk a körülöttünk lévő világra és lehetőségeinkhez képest a rászorulókat támogatnunk kell.

"Aki birtokolja a világ javait, és szűkölködni látja testvérét, de a szívét elzárja előle, hogyan marad meg abban az Isten szeretete?” János 3.17.

Hogyan kapcsolódik ez a kérdés a vállalkozásokhoz?

Úgy, hogy a Biblia tanítása mellett, a közszolgálat – a társadalmi szerepvállalás – „menő” lett és a marketing szerepe sem elhanyagolható.

A Starbucks kávézólánc Ökológiai lábnyomuk folyamatos csökkentése (műanyag termékek csökkentése) mellett termelőiket és beszállítóikat is nagy erőkkel támogatja: civil szervezetekkel együttműködve egészségügyi és oktatási programokat indít az ültetvényesek gyermekeinek azokban az országokban, ahonnan a kávét és teát importálják, hogy a gyermekek később jobb eséllyel léphessenek a munkaerőpiacra.

Miért éri ez meg egy egyébként is jó működő cégnek?

give.jpg

Manapság egyre népszerűbb, ha valaki felkarol ügyeket, össztársadalmi célokat valósít meg, figyelmet szentel az oktatás fontosságának vagy a szívén viseli a környezetvédelem sorsát. Már a cégek körében is elvárt, hogy foglalkozzanak értékteremtéssel. Mindenki szívesebben választ olyan terméket vagy vesz igénybe szolgáltatást, amelyről tudja, hogy a management tesz valamit a kisemberekért vagy a társadalom fontos céljaiért, hiszen, ha egy terméket megveszünk, vagy szolgáltatást igénybe veszünk akkor ma már nem csak az ár/érték arányt és a minőséget vesszük figyelembe. Márkaépítés szempontjából sem elhanyagolható az ilyen ügyek felkarolása. Választásunkat befolyásolja az is, hogy mit tudunk a vállalatról, illetve a márkáról. Ha eddig jó tapasztalataink voltak, jó híreket hallunk a cégről és a márkát jó ügyekkel kapcsoljuk össze, szívesebben választjuk újra az ilyen vállalkozások termékeit vagy szolgáltatásait. Én is szívesebben választok olyan terméket vagy veszek igénybe olyan szolgáltatást, amellyel kapcsolatban tudom, hogy a vállalat tesz valamit, valamely fontos ügyért.

Legkönnyebben valamely civil szervezeten keresztül érdemes társadalmi szerepvállalást megvalósítani. Számos Európai Uniós és nemzeti pályázat áll nyitva civil szervezetek részére, sőt több esetben az Európai Uniós pályázatok és nemzeti támogatások csak valamilyen nonprofit szervezeten keresztül érhetők el a vállalkozások számára. Ebben a bejegyzésben megkíséreljük áttekinteni az egyesület, az alapítvány, a civil társaság és a nonprofit kft. néhány fontosabb jellemzőjét.

Az Alapítvány

Alapítványt létrehozni bármilyen tartós célra lehet, azzal a hátránnyal, hogy maga az alapító és az alapító hozzátartozója csak szűk körben lehet kedvezményezett. Az új Polgári Törvénykönyv már nem ragaszkodik ahhoz, hogy alapítványt csak közérdekű célra lehet létrehozni, azonban az alapítvány továbbra sem alapítható pusztán gazdasági tevékenység folytatására. Az alapítvány céljának megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult, így könnyen függetlenedhet az alapítótól. Az alapítványt egy hatékonyan működő kuratórium jól tudja működtetni és egy jól megválasztott kuratóriumi létszámmal az irányító testület könnyen összehívható és döntésképes. Az alapítvány támogatható céljainak széles lehet a területe és a közhasznú minősítés megszerzésekor, adókedvezményre jogosító igazolást adhat ki a támogatóknak, illetve maga is különböző kedvezményekben részesülhet, illetve jó a társadalmi megítélése.

Az Egyesület

Az egyesület alapítható minden olyan célra és tevékenységre, amely összhangban áll az Alaptörvénnyel és amelyet egyéb törvény nem tilt. Létrehozásához legkevesebb 10 alapító tagra van szükség. Előnye, hogy a céloknak és a működési területnek egyedül az Alaptörvény és a törvényesség szab határt és korlátlan a létszámú lehet. Teljes szabadságot élvez a működés, a szervezeti felépítés terén, illetve a közhasznú minősítése kérhető, amely esetben a szervezetet és a támogatókat különböző adókedvezmények illetik meg. Egy jól működő egyesületben minden tag azonosulni tud a szervezettel és ezzel a célok érdekében végzett feladatok jól és hatékonyan megvalósíthatók, igazi kis összetartó csapat jöhet létre. Fontos, hogy itt a tagok igazi döntési helyzetben vannak, érdemben beleszólhatnak az egyesület ügyeibe.

A két forma közötti leglényegesebb különbség, hogy az egyesület egy személyegyesülés, az alapítvány pedig egy vagyonegyesülés, így az egyesület a tagok önszerveződő közössége valamely cél, tevékenység érdekében, az alapítvány pedig célok, tevékenységek támogatását végző szervezet. Célszerű forma egy iskola működésének segítésére alapítványt létrehozni, mivel a hangsúly itt nem a személyek együttműködésén van, hanem az anyagi támogatáson. A sport, vagy bármely más kulturális tevékenység szervezett végzésére az egyesület a megfelelőbb, tekintettel arra, hogy a hangsúly a személyek együttműködésén van.

Civil Társaság

Új jogintézmény a civil társaság. Ezt a formát legalább két fő, nem gazdasági érdekű, közös céljaik előmozdítására és közösségi célú tevékenységük összehangolására hozhatja létre. Ez a lehetőség még „gyerekcipőben” jár hazánkban. Fontos hangsúlyozni, hogy létrehozása nem igényel bírósági, vagy hatósági bejegyzést vagy regisztrációt. A civil társaság alapítására, némi eltéréssel a Polgári Törvénykönyvnek a polgári jogi társaságra vonatkozó rendelkezései vonatkoznak.

Egyéb formák

Léteznek azonban olyan gazdasági tevékenység végzésére létrejött szervezetek, amelyek nem minősülnek civil szervezetnek, mégis a nonprofit szervezetek közé tartoznak. Ilyenek a nonprofit gazdasági társaságok. A nonprofit gazdasági társaságok olyan vállalkozások, amelyek a cégekre vonatkozó szabályok szerint működnek, csak osztalékot nem fizetnek a tulajdonosoknak. Akkor érdemes nonprofit gazdasági társaság létrehozásán gondolkodni, amikor bizonyos társadalmi közös szükségletet elsősorban nem profitorientált módon szeretne valaki elérni. A nonprofit gazdasági társaságnak nem feltétele, hogy mindenképpen a társadalmi közös szükséglet kielégítésére törekedjen, de a társaság üzletszerű gazdasági tevékenységet csak kiegészítő jelleggel folytathat. A társaság nyeresége a tagok között nem osztható fel. A nonprofit gazdasági társaság is kérheti a közhasznú minősítés megszerzését, ha a törvényi feltételeknek megfelel.

Ha megtetszett valamely civil szervezeti forma, fordulj hozzánk bizalommal, hiszen készséggel állunk a rendelkezésedre, a számodra legjobb lehetőség kiválasztásában, illetve létrehozásában.

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot!

Megosztás és cimkék

Címkék:  alapítvány, egyesület, non profit



Hozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés