A cégalapításról-végre érthetően II.

2012. január 15.  22:40   

Amelyből kiderül, hogy még a maffiának sem haszontalan, ha tisztában van a cégeljárás alapjaival.


A székhely és a kapcsolódó fogalmak jelentését talán könnyebb lesz megértened a következő történeten keresztül. Az írásban szereplők bármilyen hasonlósága valamely valós személyhez, kizárólag és csakis a véletlen műve!

Egy leszámolás története

Michele, a Corleone család legkisebb gyermeke a család Palermó-i rezidenciájában egy nap elhatározta, hogy leszámol egyik legnagyobb ellenségével Virgil „a Török” Solozzo-val. Hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy ehhez az alkalomhoz mindenképpen valami különleges fegyvert kell szereznie. Rögtön hívatta legmegbízhatóbb emberét Clemenzát, mert a család biztonsági szakembereként, ő intézte a „háborús ügyeket”. Pete Clemenza természetesen jól ismerte az ország legnagyobb fegyver gyártóját és kereskedőjének Carlo Berettát, aki cégének székhelye éppen Don Corleone házának szomszédságában volt. Clemenza nap mint nap látta a Beretta Gun Kft. feliratot a közeli villa bejáratánál.

Ha jól ismered a Keresztapa című filmet az első bekezdés után talán most összeráncolod a szemöldöködet, mert a példában szereplő leszámolás New Yorkban volt. Ez igaz, de ennek a bejegyzésnek mégis a cégalapítás és ezen belül a cég tevékenységével összefüggő helyszínekkel kapcsolatos jogszabályok magyarázata a célja, így a történet egy írói „csavarral” átkerült az Európai Unió területére.

A hűséges gengszter felvette kedvenc csíkos öltönyét és már indult is a fegyver kereskedőhöz, hogy kiválassza a legalkalmasabb revolvert a leszámoláshoz. Csak Franco-t Signore Beretta legidősebb gyermekét találta otthon, aki jól ismerte apja egyik legjobb vevőjét és azonnal fogadta. A vendég hamar tudtára adta jövetelének okát. Franco persze azonnal elmondta, hogy a cég székhelyén nem tartanak fegyvereket, mert itt csak az a cégbíróságon bejegyzett iroda található, ahol a társaság iratainak átvétele és őrzése és ehhez hasonló tevékenységek folynak. Ez az a hely, amit a cégtábla jelöl vagyis a cég székhelye. Ha a bejáratra nem lenne kitéve a cégtábla, akkor törvényességi felügyeleti eljárás megindítására kerülhetne sor. Ezt többnyire a „fináncok” kezdeményezik és velük senki sem szeret ujjat húzni. Clemenza azt is megtudta, hogy a céggel kapcsolatos döntéseket a főnök – Carlo Beretta – nem is itt a székhelyen, hanem New York-i villájában hozza, amely így a cégjegyzékben a központi ügyintézés helyeként van feltüntetve. Signore Beretta vendégének azt tanácsolta, hogyha valóban fegyvert akar vásárolni, akkor el kell mennie a cég Palermóban található kisebb boltjába (telephely) vagy Nápolyban lévő másik kereskedésbe (fióktelep), ahol jóval nagyobb a választék. A telephely tehát a székhellyel azonos városban, míg a fióktelep a Palermótól körülbelül háromszáztíz kilométerre fekvő Nápolyban van. Clemenza kissé csalódott volt, mert úgy gondolta, hogy elég, ha meglátogatja Signore Beretta cégének székhelyét és a kiválasztott „eszközzel” másnap a terv végrehajthatóvá válik.

Pete Clemenzát kissé felzaklatták az események. Ha az idegesség jelei mutatkoztak rajta – ami gyakran megesett – lelki békéje úgy állt a leggyorsabban helyre, ha evett valami jót. Ahogy kilépett a Beretta Kft. székhelyéről gyorsan beült az autójába és azonnal, a három utcával arrébb található, Trattoria di Beretta-ba sietett, ahol habozás nélkül rendelt egy Pasta con le sarde-t.

spagetti.jpg

Az étel annyira ízlett neki, hogy a szakáccsal leíratta a receptet, hogy otthon Signora Clemenza is elkészíthesse.

A séf céges papírra írta le a receptet, amelyből Clemenza azonnal látta, hogy a kedvenc étterme nem más, mint a Beretta Kft. telephelye, hiszen a székhellyel azonos településen fekszik.

A kiváló ebéd után, a forró mediterrán délutánon, hősünk benézett a Beretta Kft. Palermóban található másik telephelyére, ami egy aprócska fegyverbolt volt. Clemenza már a belépéskor azonnal felismerte az üzletben dolgozó alkalmazottat Roberto Cicci-t, hiszen egy húsz évvel ezelőtti bandaháborúban ellenfelek voltak. A választék lenyűgöző volt, meghazudtolta a bolt kis méreteit. Az eladó pedig mintha megsejtette volna, hogy a vevőnek milyen szándékai vannak, a célnak legalkalmasabb darabokat hozta elő. Clemenza, mivel a fegyvert közvetlen közelről kellett használni, olyan speciális pisztolyt keresett, aminek a hangja úgy van beállítva, hogy a közelben állókban a lehető legnagyobb riadalmat keltse. Bármennyire volt páratlan az árukészlet, a feladatra egyik eszköz sem volt alkalmas. Clemenza nem sokáig gondolkodott – egyébként sem lévén megfontolt ember – előadta a kereskedőnek a terv minden apró részletét.

Ciccinek eszébe jutott, hogy cég által forgalmazott fegyvereket, a különleges egyedi rendelésre készült darabokat is – amelyekről híresek voltak – Korzikán készítik. A törvény ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy egy a cégnyilvántartásba bejegyzett cég, az Európai Unió más tagállamában is jogosult tevékenysége elsődleges folytatására. Egy cég bármikor jogosult úgy dönteni, hogy nem abban az országban végzi elsődleges tevékenységét, ahol székhelye be van jegyezve. Ezt a tényt a létesítő okiratban nem kell feltüntetni. Amikor a gyártásnak kerestek helyet azért esett a választás Korzikára, mert itt nagy hagyományai vannak a leszámolásoknak, amelynek tapasztalatait a fegyvergyártásban jól lehet kamatoztatni. Az sem volt elhanyagolható szempont, hogy Korzikán kevesebb „akadállyal” kellett megküzdeni a gyártás beindításához. Cicci azt tanácsolta Clemenzának, hogyha a legjobbat akarja, akkor utazzon a szigetre.

Clemenza megköszönte a kiszolgálást. Úgy gondolta, hogy mielőtt Korzikára utazik körülnéz a cég Nápolyban található üzletében (fióktelep) de itt sem járt sikerrel. A nápolyi üzletből azonnal a Capodichino repülőtérre hajtott, ahol az első géppel elrepült Korzika szigetére. A gyárban egy óra alatt elkészítették az általa megadott paramétereknek megfelelő „speciális” fegyvert, így Clemenza este már elégedetten ette a felesége által elkészített Pasta con le sarde-t, hiszen megbízatását remekül elvégezte.

Akit a történet folytatása is érdekel, az nyugodtan nézze meg a Keresztapa című filmet.



A mese eszenciája

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a „Keresztapa átirat” jogi mondanivalóját, akkor a következőket érdemes kiemelni:

A székhely tehát a cégnek az a cégbíróságon bejegyzett irodája, ahol a társaság iratainak átvétele és őrzése, rendelkezésre tartása és ehhez hasonló tevékenységek folynak. A székhelyet mindig meg kell jelölni cégtáblával. Ha a társaság ügyeiben a fontos döntések nem ezen a helyen születnek, akkor a létesítő okiratban meg kell jelölni a központi ügyintézés helyét is, amely a székhellyel ellentétben már nem kell, hogy Magyarországon legyen.

A telephely illetve a fióktelep a társaság tartós üzleti vagy üzemi működésének helyét jelenti. A telephely a társaság székhelyével azonos, míg a fióktelep másik településen található. Az utóbbi (fióktelep) létesíthető Magyarországon kívül is.

Ha ez még mind nem lenne elég arra is van lehetőség, hogy a cég elsődleges tevékenységét a cég székhelyéhez képest más Európa Uniós országban végezze.

Egy jó ötlet! Döntsön az ügyvezető a székhely változásról?

Erről a „Keresztapa sztoriban” nem esett szó és talán kevesen tudják, hogy a székhely a telephely illetve fióktelep módosításáról a vezető egyedül is dönthet, ha erre a társasági szerződés felhatalmazza. Nagyobb cégeknél praktikus és gyors lehet ez a megoldás, hiszen a tagok nélkül is lehet ebben a kérdésben határozni.

Lényeges változások 2012. március 1-től.

Amikor ezt a bejegyzést írom még nem lépett hatályba néhány nagyon fontos a témával kapcsolatos módosítás. Fontos változás, hogy 2012. március 1-től a telephelyet és a fióktelepet kötelező lesz feltüntetni a létesítő okiratban és a cégjegyzékben. Ezen kívül nem lesz elég, ha a cégeljárásban közreműködő jogi képviselő meggyőződik arról, hogy a működés helye olyan ingatlan ami a cég tulajdona vagy olyan hely, amelynek használatára jogosult, hanem ezt a tényt a cégbíróság felé igazolni is kell, például tulajdoni lappal vagy bérleti szerződéssel.

További változás, hogy megszűnik az a lehetőség, hogy az ügyvédi irodák székhelyszolgáltatást biztosítsanak a társaságok számára,

Kell vagy nem kell? Telephely- és működési engedély:

Ha székhelyről, telephelyről illetve fióktelepről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a telephely- és működési engedélyek fogalma mellett. Az említésen túl azonban megkíméllek attól, hogy ebbe a témába mélyebben belebonyolódjak, mivel ezeknek az engedélyeknek a szükségszerűsége nagyon eltérően alakulhat, a cég által gyakorolni kívánt tevékenységekhez képest. Így, ha eldőlt, hogy a céged mivel akar foglalkozni fordulj bátran jogi képviselődhöz vagy az illetékes polgármesteri hivatalhoz, ahol megfelelő információt kaphatsz, hogy milyen engedély beszerzésére van szükséged a működéshez és így nem kell a Clemenzához hasonló hosszú utat bejárnod.

Megosztás és cimkék

Címkék:  telephely, székhely, fióktelep



Hozzászólás a témához

Katalin (2019. jlius 13. - 11:32)

T. Ügyvéd Úr! Megpróbálom röviden összefoglalni problémámat: -3 tagu családommal 1990 óra élünk egy kisebb városban.Nyugdíjasok lettünk én 64, férjem 73 éves sulyos szívbeteg két műtét előtt áll.kb. másfél éve közvetlen szomszédunkba elkezdődött egy telephely,vagy nem tudjuk minek van feltüntetve működni, a telek területe 700 nm körül van.A mi házunk nem a telekhatárra épült,van egy 60 cm betonjárda a házunk mögött.A mögöttünk lévő udvart lebetonozták teljesen a kis-betonjárdánkra.A tulajdonosok utánfutó-,+ személyszállitó kölcsönzéssel, egy 40-50 nm-es házrészen műszaki dolgok kölcsönzésével, valamint építőipari segédeszközök(betonkeverő, betonállvány, föld-döngölő béka stb.) bérbeadásával foglalkoznak.Most legujabban a telek hátsó részén faipari munkák sorozatgyártását végzik.Én megkerestem volna az illetékes polgármesteri hivatalnál ( először az építési osztályt, innen elküldtek egy másik osztályra ) végül a jegyzőnél kötöttem ki. Elmondtam, hogy a férjem sulyos beteg és nem tud a családunk pihenni a rengeteg zajtól.Minden kölcsönzött tárgyat kipróbálnak a föld-döngölő békának a betonon olyan borzasztó zaja van, hogy az egész ház remeg. Szeretnék tanácsot kérni, hogy ebben a helyzetben kihez fordulhatnék, mert sajnos itt is az a helyzet áll fenn, hogy a tulajdonosok a jegyző és a hívatal dolgozóinak barátai és nem tudok kitől tanácsot kérni. Ezen a kis pici területen hogyan adhatták meg a müködési engedélyt. Kérdésem még,: - 1. A súlyos szivbeteg férjemnek milyen jogai vannak jelen esetben ? , 2. A lakásunk ( padlásteres) állagának rongálása is fennál, mivel a betonozott udvar annyira átvezeti a kölcsönözött tárgyak kipróbálása során a hangokat, hogy nem lehet elviselni.- 3. faipari munkálatokat lehet-e engedély nélkül végezni.- Lakott területen ilyen jellegű telelphely működhet-e?, mert utánfutóból kb.12-15 db,személyszállitó buszból 6-8 db. van. Nem utólsó szempont, ha autóval beállnak az udvarukra egy fél méter, méter a házunk közti távolság. Megtisztelő válaszát, javaslatát előre is köszönöm : Katalin

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.



Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés