Vége a dupla vagy semmi helyzeteknek!

2019. december 12.  23:41   

A behajthatatlan követelések után befizetett ÁFA visszatérítésének megújult szabályai.

Az adójogi szabályokról szóló korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a fiktív számlákra alapozott Áfa-levonás folyamatosan változó kérdéskörével. Az Európai Unió Bíróságának köszönhetően a magyar adórendszer, a közeljövőben várhatóan, további jelentős változáson fog keresztülmenni. Jelen írásunkban egy újabb, adózást érintő fordulópontot vizsgálunk, hiszen az Európai Unió Bírósága, egyik közelmúltbeli ítéletében, ezúttal a behajthatatlan követelések vonatkozásában befizetett általános forgalmi adó visszaigénylésével kapcsolatban hozott precedens értékű döntést.

vatfraud.jpg


Korábbi bejegyzésünkben, a gazdasági társaságok működését bizonyos tekintetben a szerencsejátékokkal állítottuk párhuzamba. Mivel az üzleti életben egy alaposan kidolgozott és kellő körültekintéssel előkészített befektetés, egy kis szerencsével, jelentős profitot tud termelni, nem is állunk olyan messze a valóságtól. Egy szerencsétlen módon megválasztott üzleti partner esetében viszont nemcsak a vételártól vagy a nyereségtől eshet el az eladó vagy szolgáltató, hanem – bizonyos esetben tőle teljesen független okok következtében – jelentős kára is származhat a rosszul sikerült üzletből. Fenntartva az analógiát, mondhatjuk azt is, hogy az eladó rossz lóra tett. A másik fél fizetésképtelensége esetén, az eladó vagy szolgáltatást nyújtó fél elesik a rögzített vételártól vagy szolgáltatás díjától, esetleg egyéb kára származik a teljesítés elmaradásának következtében. Az eddigi magyar adójogi gyakorlat alapján, az ilyen esetekben az eladó, vagy szolgáltatást nyújtó, az ellenértéken, az esetleges egyéb kárain felül elesett attól az Áfa összegtől is, amit – a kiállított számlája alapján – az államnak megfizetett. Ez az adójogi gyakorlat, az eladói vagy szolgáltatást nyújtói oldalon keletkező veszteségek tekintetében egy valódi „dupla vagy semmit” helyzetet teremtett.

images.jpg

Az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata, valamint a 2020. január 1. napjától hatályos törvénymódosítások alapján, az eladókat, illetve szolgáltatást nyújtókat sújtó eddigi adójogi gyakorlat hazánkban is megszűnik. Amennyiben az eladót vagy szolgáltatást nyújtót megillető követelés behajthatatlanná válik, az eladónak a követelés után befizetett Áfa összege visszajár.

Két fontos körülményt viszont semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. Egyrészt csak azokban az esetekben jár vissza a megfizetett Áfa az eladónak vagy szolgáltatást nyújtónak, amennyiben a vevő vagy a szolgáltatást igénybe vevő előreláthatólag a későbbiekben sem fogja tudni megfizetni a vételárat vagy az ellenértéket, például fizetésképtelenség miatt (tipikusan ilyen eset, ha a vevő vagy szolgáltatást igénybe vevő felszámolás alá kerül). Továbbá fontos megjegyezni, hogy a jövő év elejétől hatályba lépő jogszabálymódosítások mindössze a 2016. évet követően teljesített eladások vagy szolgáltatás nyújtások vonatkozásában nyújtanak lehetőséget az Áfa visszatérítésére. Amennyiben viszont Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő magyar vonatkozású eljárások az adózók szempontjából pozitív eredménnyel zárulnak, akkor az EUB ítéleteire hivatkozva lehet arra esély, hogy azokban az esetekben is sikeresen visszaigényeljék az eladók vagy szolgáltatást nyújtók az általános forgalmi adó összegét, melyekben a törvénymódosítás alapján jelenleg nincs lehetőség.

A szabályozás természetesen az eladói/szolgáltatói oldal vonatkozásában is megkövetel egy bizonyos fokú körültekintést, elsődlegesen annak érdekében, hogy a jogszabály változás nyújtotta lehetőségeket ne lehessen visszaélés-szerűen felhasználni. Amennyiben a teljesítés idején a másik fél csőd-, felszámolási, vagy kényszertörlési eljárás hatálya alatt állt, vagy szerepelt a nagy összegű adótartozással rendelkezők nyilvántartásában, akkor Áfa összegének visszatérítése nem igényelhető.

Ami a visszatérítés módját illeti, érdemes megjegyezni, hogy az elnevezéssel ellentétben nem történik konkrét visszafizetés, hanem a behajthatatlan követelés összege az eladó adóalapját fogja csökkenteni, így kompenzálva utólag a behajthatatlan követelés miatt korábban megfizetett Áfát.

A mindennapokban, valamint az üzleti életben is sokat jelent a szerencse, adójogi kérdésekben ne hazárdírozz, ne bízd vállalkozásodat vagy pénzedet Fortunára, inkább keresd fel a Dr. Nemes Ügyvédi Irodát, ahol teljes körű tájékoztatást és jogi szaktanácsadást kaphatsz üzleti jogi és adójogi kérdésekben is.

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan nyomj egy lájk vagy megosztás gombot!


Megosztás és cimkék

Címkék:  adóvisszatérítés, adólevonás, fiktív számlaHozzászólás a témához

Szólj hozzá elsőként cikkemhez

Új hozzászólás

Mehet

Letöltések

Hogyan vezesd


jól a céged?


Hogyan kerüld el a jogi buktatókat? Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy a céged jól működjön? Milyen egy jó szerződés?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatok ingyenesen letölthető tanulmányomban - emberi nyelven.Iratkozz fel hírlevelemre és cserébe megajándékozlak ezzel az ingyenes tanulmánnyal!

Ki vagyok én?

„Hiszek abban,
hogy a jog nem
életünk meg-
keserítője, hanem
munkánk segítője
és szolgája.”


Nemes Imre vagyok
és azért dolgozom,
hogy ez a gondolat
ne csak vágy, hanem
könnyen elérhető
valóság legyen.


Bővebb információ

Blog cimkék

Keresés